Rp. úszó-vb: Hosszú két számban jutott tovább, Lobanovszkij is elődöntős

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.12.13. 06:47
Hosszú Katinka 200 méter háton a fináléba, 100 méter vegyesen az elődöntőbe jutott csütörtökön a kínai Hangcsouban zajló rövid pályás úszó-világbajnokságon. A háromszoros olimpiai bajnokunk mellett először lépett tovább egy másik magyar is az előfutamokból, Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson lett elődöntős.

A 29 éves Hosszú előbb 100 méter vegyesen ugrott a medencébe, címvédőhöz és világcsúcstartóhoz méltó teljesítménnyel, 58.05 másodperccel, a második előtt csaknem egy másodperccel lépett tovább az elődöntőbe. Nem sokkal később 200 méter háton volt érdekelt, ugyancsak címvédőként és világcsúcstartóként, egy kifejezetten lassú futamban 2:03.96-os idővel csapott célba, s holtversenyben a hetedik idővel jutott az esti fináléba.

Érdekesség, hogy a kilencedik ausztrál Minna Atherton – aki 100-on Hosszú mögött holtversenyben bronzérmes volt – csak két századdal maradt le, így a magyar versenyző „megúszott” egy szétúszást az oroszok tehetségével, Darja Usztyinovával.

„Lassan azért hozzászokom ehhez a tetőkérdéshez háton, viszont a vegyessel elégedett vagyok” – fogalmazott Hosszú, aki az első két napon három érmet nyert: 400 méter vegyesen és 200 méter pillangón győzött, 100 méter háton második lett.

Az előfutamok során a magyarok közül elsőként Földházi Dávid állt rajtkőre 100 méter vegyesen, 53.67 másodperces idejével mindössze három századdal maradt le az elődöntőről, s így 17., visszalépés esetén első számú tartalék lett.„Leesett úszás közben az orrcsipeszem, talán pont ott volt az a három század. Ezzel együtt jól ment, sikerültek a fordulók is. Sajnálom, mert nagyon szerettem volna délután úszni” – nyilatkozta Földházi.

Telegdy Ádámnak egyfajta bemelegítés volt az 50 méter hát fő száma, a 200 előtt, s 25.03 másodperccel a 32. lett.

Férfi 50 méter gyorson 13 előfutamot rendeztek, Lobanovszkij Maxim a legnépesebb mezőnyt felvonultató számban 21.40 másodperccel idejével holtversenyben lett a 16., azaz szétúszásban kellett eldöntenie a görög Krisztian Kolomejevvel, melyikük ugorhat vízbe az esti programban. A „ráadásban” fej fej mellett haladt a két versenyző, Lobanovszkij három századdal hamarabb, 21.25-ös idővel nyúlt be. Mint elmondta, másodjára már jobban bemelegedett, ezért is úszott jobb időt, s este szeretné beverekedni magát a fináléba.

Horváth Dávid 200 méter mellen 2:07.49-es eredménnyel a 20. helyen fejezte be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik