Tokiói anziksz – életképek a japán fővárosból olimpia és paralimpia között

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.08.22. 11:06
Fél hónap sincs az olimpia vége és a paralimpia kezdete között, úgyhogy gyorsan fújt egyet Tokió lakossága, amely a koronavírus-járvány árnyékában közelről, mégis csak távolról követheti a világ legnagyobb sporteseményeit.
A paralimpia kabalafigurája és a szabálykönyvet szorongató hölgy is készen áll az újabb versenyekre (Fotók: Tumbász Hédi) 
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A paralimpia kabalafigurája és a szabálykönyvet szorongató hölgy is készen áll az újabb versenyekre (Fotók: Tumbász Hédi) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


Mondhatnánk, hogy már az olimpia után, de még a paralimpiát megelőzően vihar előtti csend telepedett Tokióra, csak éppen nem lenne igaz. Tudniillik az ötkarikás játékok után nagyon is megjött a vihar, egy hétig szakadt az eső Japánban, itt-ott áradásokat, földcsuszamlásokat is okozva, mintha nem lenne elég a koronavírus-járvány, amely miatt mindkét megaesemény zárt kapussá nyilváníttatott…

Mindez persze mérsékelten befolyásolta a főváros közigazgatási határain belül élőket, akik a felhőkarcolók és a magasvasút pillérei alatt ugyanúgy futnak munkába, szürcsölik a zacskós leveshez hasonlítható tésztás löttyöket műanyag poharakból, és amúgy is hozzászoktak az égi áldáshoz, hiszen társadalmi játék az esernyő-körbetartozás: az eszköz bárhol felemelhető, majd később letehető, jut mindenkinek, és marad is.

Ugyanez igaz az olimpiai csecsebecsékre, mert a város számos pontján találhatók boltok, amelyekben a kékes olimpiai és a rózsaszínes paralimpiai cuccokat árulják – érezhetően tolódik az arány utóbbiak felé, sőt, szaporodnak a modern technikát bevető oktató játékok is, amelyekkel a saját érzékszervein tesztelheti az ép érdeklődő, milyen látásában és/vagy mozgásában korlátozott embertársának kerékpároznia például. Ugyanígy elkezdték átmatricázni a versenyhelyszíneket és a közlekedési eszközöket is, a metróban a kivetítőkön ráadásul a paralimpiai számok bemutatói pörögnek immár, viszont Enosimában, ahol Berecz Zsombor összevitorlázta az ezüstjét, inkább a baseball uralkodott a köztes időben, azt nézték a strandkocsma teteje alatt, akik nem merészkedtek ki a partra esőkabátban.

Magyarországon a hagyományok szerint augusztus 20-án vége a nyári szezonnak, mert úgyis elromlik az idő, Japánban viszont már el is romlott, jóllehet, csak most fordulnak az évszak (sőt, az év, az évtized) második legnagyobb eseményére, amire a főpályaudvar előtt úgyis emlékeztet a főszponzor óracég visszaszámlálója, ha esetleg valaki elfelejtené. De úgysem felejti senki, sokkal inkább várja a világ legjobb parasportolóit is, hiszen 2021. augusztus 24-én, kedden a mi időnk szerint 13 órakor elkezdődik a XVI. nyári paralimpia – 10 sportág 81 versenyszámában 37 sportolónkkal.

Lesz itt még hangzavar!

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. augusztus 21-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik