Tokió 2020: „Szeretnénk a magyar női vízilabdázás első olimpiai érmét megszerezni”

Vágólapra másolva!
2021.05.12. 11:32
A női vízilabda-válogatott megkezdte az olimpiai felkészülést, Bíró Attila szövetségi kapitány az éremszerzést tűzte ki célul a csapat elé Tokióra.
Az első olimpiatémájú edzésen a szövetségi kapitány, Bíró Attila volt a legfelszabadultabb (Fotók: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Az első olimpiatémájú edzésen a szövetségi kapitány, Bíró Attila volt a legfelszabadultabb (Fotók: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Minden tekintetben rávezető edzéssel kezdte meg a felkészülést az olimpiára a női válogatott a Margitszigeten – persze nem is kell még kapkodni, hiszen majdnem tizenegy hét van hátra az Oroszország elleni ötkarikás nyitó mérkőzésig.

A játékosokat nyilván szükségtelen agyonhajtani az első napokban, főleg, hogy a keret kétharmadának egyhetes pihenő jutott a klubidény után, és a maradék sem pihent többet kettőnél. Ilyenkor lelkileg is rá kell hangolódni a válogatottra, elengedni a klubban történteket, összefogni a közös célért azokkal, akik ellen nemrég az ellentétes térfélen harcoltak a kerettagok…

Ráadásul a pólósok egy részének még a tanulmányain jár az esze, hiszen javában zajlik a vizsgaidőszak – hiába, fiatal a csapat. Kedden nem is volt teljes a létszám a vizsgák miatt, ám délelőtt így is a szokottnál többen gyakoroltak a Széchy-medencében, a tehetséggondozó program keretében ugyanis négy 2008-as játékos, Keszthelyi Sára (UVSE), Kókai Nikolett (BVSC), Schrick Amira (Dunaújváros) és Szalkai Hanga (FTC) is együtt tréningezhetett a csapattal, nekik nagy élményt és motivációt jelentett a lehetőség.

Négy tizenhárom éves tehetség együtt edzhetett a Tokióra készülő csapattal
Négy tizenhárom éves tehetség együtt edzhetett a Tokióra készülő csapattal

A ragyogó napsütés ellenére is álmoskás, visszafogott hangulatú edzésen a legvidámabb Bíró Attila kapitány volt – neki persze nem kellett közben lábtempóznia… –, a testbeszéde alapján le sem tagadhatta volna, mennyire várta a közvetlen olimpiai felkészülés kezdetét. Nem mintha le akarta volna tagadni.

„Így van, örülök, hogy elkezdtük a munkát      – erősítette meg a benyomásokat a kapitány.      – Hétfőn találkoztunk, születésnapozással, tortával indítottunk, kedden edzett először a csapat. Kicsivel kevesebbet pihentek a játékosok a klubidény végén, mint szerettem volna, de ezt menet közben kompenzálom, biztosan kapnak majd néhány nap pihenőt. Fontos volt elkezdeni a munkát ezen a héten, mert az amerikai edzőtáborunknak fix az időpontja, azelőtt meg muszáj edzeni, különben semmi értelme nem lenne.”

A válogatott kétszer ruccan ki a Szigetről a felkészülés alatt, először az említett kaliforniai edzőtáborba, ahol az olimpiai (meg minden más sorozatban) címvédő amerikai válogatottal készül május 21. és június 5. között, majd a világliga nyolcas döntőjére utazik el, amelyet június 13–21. között rendeznek Athénban. Utána már Japán a következő úti cél: július 14-én akklimatizációs edzőtáborba indul a 13 tagúra szűkített csapat.

„Az amerikai edzőtábor fontos állomása lesz a felkészülésnek – jelentette ki Bíró.      – A riói olimpia előtt is vendégül láttak minket, akkor is sokat profitáltunk az együttműködésből. Ha csak egy meccset játszanánk velük, az is rengeteget érne, de ennél jóval többről van szó: négy hivatalos mérkőzés és öt-hat edzőmeccs szerepel a programban, ez sokat dob majd a csapaton.”

A kapitány közölte, Amerikába csak egészséges vízilabdázókat visz – jelenleg ketten bajlódnak sérüléssel, Parkes Rebeccának a bordája, Gurisatti Grétának az ujja tört el a bajnoki döntő hevében: előbbi az első, utóbbi a harmadik meccsen dőlt ki.

„A héten még könnyített edzésmunkát végeznek, közben folyamatosan kezelésekre és vizsgálatokra járnak      – adott gyorsjelentést Bíró.      – Bízom benne, hogy mindketten elutazhatnak, ám ha nem, akkor sem eshetnek kétségbe, meg én sem, mert utána is lesz idejük visszailleszkedni a csapatba. Nekem az a fontos, hogy mindketten százszázalékos állapotban legyenek, és ne sérülten erőlködjenek. Ha esetleg Amerikában nem, a világliga nyolcas döntőjében bizonyíthatják a kvalitásaikat.”

A szakvezető 18 játékossal kezdte el a felkészülést, az előző két összetartáshoz képest az UVSE-ben kitűnő idényt futó Faragó Kamillával bővült a megszokott névsor.

„A múlt hétfői kerethirdetéskor tudtam meg, hogy én is csatlakozhatok      – mondta a 20 éves szélső.      – Megtiszteltetés, hogy itt lehetek, örülök, hogy olyan játékot nyújtottam a klubomban, ami meghívót ért. Az egyhetes szünetben hazamentem a családhoz, ez kellőképpen feltöltött, emellett tanultam a vizsgáimra. Igyekszem az egyetemen és a válogatottban is helytállni, ez kellemes teher. A célom egyértelmű: azért hajtok, hogy bekerüljek a szűk keretbe, ezért dolgoztam az elmúlt időszakban is.”

Ideje mindenkinek lesz a bizonyításra, Bíró Attila a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy a keret végig együtt készül, és június 29-én nevezi meg a 13 játékost, aki elutazhat Tokióba.

„A célokról négy, sőt már öt éve beszélünk a lányokkal: szeretnénk a magyar női vízilabdázás első olimpiai érmét megszerezni      – szögezte le a kapitány.      – Természetesen nem mindegy, milyen színű az érem, de a legfontosabb, hogy egyáltalán legyen. A realitásokról és az erőviszonyokról az amerikai túra és a világliga nyolcas döntője után tudunk majd érdemben beszélgetni.”

A NŐI VÁLOGATOTT BŐ KERETE
Kapusok:
Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)

A magyar női válogatott a címvédő Egyesült Államok, valamint Oroszország, Kína és Japán csapatával szerepel egy csoportban az olimpián.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik