Tokió 2020: Pigniczki Fanni a 20. lett a selejtezőben, nem került döntőbe

Vágólapra másolva!
2021.08.06. 11:38
null
Pigniczki nem került a legjobb 10 közé (Fotó: MTI)
Nem lesz magyar az egyéni összetett döntőjében, miután Pigniczki Fanni mind a négy szerrel rontott, és a 20. helyen fejezte be a selejtezőt.

Kecsesség, nőiesség, elegancia és az utóbbi időben már egyre inkább atlétikusság – ezek jellemzik a ritmikus gimnasztikát, amely mindig az egyik legnépszerűbb verseny az olimpiákon. Az ideiglenesen felhúzott, 12 ezres Ariake Tornaközpontban ezúttal csak az újságírók és az önkéntesek tapsa kísérte a gyakorlatokat.

A 2000-es, sydneyi játékok után volt újra magyar versenyző a mezőnyben: Pigniczki Fanni az utolsó európai kvótát szerezte meg a júniusi várnai kontinensbajnokságon. Tokióban sajnos a selejtezőben nem tudta hozni a csúcsformáját, labdával (22.400) és karikával (21.200) is rontott, így a szünetben összesítésben a 21. helyen állt, már ekkor elkönyvelhettük, hogy nem ér oda a tízes egyéni összetett döntőre. A gyakorlatai eleje rendre precízebb volt, a rontások mindig a végén jöttek, a kiviteli pontszámai 7 alatt maradtak.

PIGNICZKI LABDÁVAL

A labdánál még azt éreztem, hogy nagyon izgulok, nem tudtam, hogy mire számítsak – mondta Pigniczki az első két rotációról a Nemzeti Sportnak. – Másodiknak kellett bemutatnom a gyakorlatot, így nem éreztem még a hangulatot. Sajnos több pontatlanság és nagyobb hiba is becsúszott. Próbáltam felszívni magam a karikára, de nem sikerült annyira jól. A színfalak mögött jól ment mindkét szer, de élesben olyan volt, mintha nem tudnám, mi történik.”

PIGNICZKI KARIKÁVAL

Egyébként az egész mezőnyben sok volt a rontás, az egyik éremesélyes izraeli Linoj Asram karikája például egyenesen legurult a megemelt pódiumról. Mondjuk utána labdával javított, és a legmagasabb pontszámot kapta (28.250). Az orosz dominancia viszont folytatódott, az Averina testvérek kibérelték maguknak az első két helyet, a favorit, 13-szoros világ- és 10-szeres Európa-bajnok Dina állt az élen két szer után. Érdekesség, hogy mexikói Rut Castillo közben minden idők legidősebb rg-se lett az olimpiákon, a sportág sajátosságaiból adódóan ezt 30 évesen tudta elérni.

Pigniczki szalaggal (19.450) sem tudott hibátlan gyakorlatot bemutatni, majd a buzogánya az elején kétszer is leesett (21.350), így végül a 20. helyen zárt a 26 fős mezőnyben. A 84.40-es összpontszáma a szigorúbbnak tűnő pontozás ellenére is jóval elmaradt például az Eb-n elért 97 pont fölötti teljesítményétől.

PIGNICZKI SZALAGGAL

Volt egy kis időm a szünetben átgondolni a történteket – folytatta a versenye végén. – Arra jutottam, hogy a szalagnál és a buzogánynál megpróbálok bátrabb lenni. Előbbinél sikerült, a legvégéig jól ment és nagyon élveztem, azonban a végén megint becsúszott hiba. A buzogányban meg az elején volt két ejtésem. Nehéz elkezdenem, amikor előtte egy helyben kell várnom, sokkal jobban szeretek mozogni. Viszont ha már látnak a bírók, akkor nem lehet semmit csinálni, mert pontlevonás jár érte. A buzogány elején így nem tudtam annyira figyelni, mint kellett volna.”

Az MTK 21 éves sportolója bevallotta, lehet, kicsit elfáradt a hosszú menetelésben, amelynek végén kivívta az olimpiai szereplést.

Próbáltam újult erővel nekivágni a felkészülésnek, de csak másfél hónap volt az Eb és az olimpia között. Az első két szer után inkább csalódottságot éreztem, aztán úgy voltam vele, mégis jó itt lenni az olimpián, onnantól már élveztem a gyakorlatokat” – zárta értékelését Pigniczki, aki szerint ha minden gyakorlata összejön, reális lehetett volna a 10–15. helyek egyikének megszerzése.

PIGNICZKI BUZOGÁNNYAL

Az Averina ikrek a papírformának megfelelően az élen zárták a selejtezőt, és végül Asram is feljött harmadiknak, ugyanakkor meglepetésre amerikai és japán rg-s sem lesz a fináléban.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
SELEJTEZŐ
1. Dina Averina (Orosz csapat) 106.300
2. Arina Averina (Orosz csapat) 106.175
3. Linoy Ashram (Izrael) 103.100
... 20. Pigniczki Fanni (Magyarország) 84.400

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik