Tokió 2020: kevesebb mint ezer VIP-vendég lehet a megnyitón

MTI/SZ. R.MTI/SZ. R.
Vágólapra másolva!
2021.07.15. 11:23
null
A VIP-vendégek közül kevesebb mint ezren lehetnek ott az olimpia nyitóünnepségén (Fotó: AFP)
Kevesebb mint ezer VIP-vendég lehet jelen a szervezők tervei szerint a tokiói olimpia jövő pénteki megnyitóján.

 

A koronavírus-járvány előtt még úgy gondolták, ez a létszám elérheti a 10 ezres nagyságot is, azonban a pandémia miatt egy évvel elhalasztott játékokon elővigyázatosságból jelentősen csökkentik az előkelőségeknek biztosított jegyek számát.

Arról már korábban határoztak, hogy nézők nélkül rendezik meg a viadalokat. A 68 ezer férőhelyes Olimpiai Stadionba a jövő pénteki megnyitóra ugyanakkor magas rangú politikusok és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elöljárói bemehetnek, a tervek szerint legfeljebb ezres nagyságban, ám a szponzorok képviselői várhatóan nem.

A résztvevő vendégekre és sportolókra egyaránt szigorú előírások lesznek érvényben a jövő pénteki nyitóünnepségen. „A bevonuláson részt vevő versenyzőknek a stadionon kívül két-, belül pedig egyméteres távolságot kell tartaniuk egymástól, és végig maszkot kell viselniük" – mondta Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB főtitkára, aki kifejtette, nem tudja megmondani, hány magyar vesz részt az ünnepségen, mert a sportolók maguk dönthetik el, hogy ilyen körülmények között jelen kívánnak-e lenni az eseményen. A sportvezető elmondta, hogy kísérőként mindössze hatan vonulhatnak a sportolókkal, ebből Dósa Viktória csapatvezető lesz az egyik, a másik ötöt pedig a tervek szerint kisorsolják majd a jelentkezők között.

A magyar asztaliteniszezők részvétele a megnyitón már most kérdéses és bizonytalan, hiszen ha a program öt-hat órás lesz, akkor lehetséges, hogy csak tv-n keresztül nézik majd az eseményt – mondta Muskó Péter. „A megnyitó július 23-án lesz, másnap viszont már megkezdődik az egyéni és a veges páros, szóval ha a megnyitó öt-hat órás program lesz, akkor lehet, hogy tévén keresztül követjük majd. Állítólag onnan többet is lehet belőle látni."

Közben a japán főváros illetékes hatósága csütörtökön bejelentette, hogy féléves rekordot döntött az új koronavírus-fertőzöttek napi száma, 1308 esetet regisztráltak. Szerdán már ezer fölött (1149) volt ez a szám – két hónap után először –, az esetszámok pedig megszakítás nélkül 26 napja emelkednek. Sok helyi attól tart, hogy az ötkarikás játékok csak rontani fognak a helyzeten, a szervezők azonban azt ígérik: minden biztonságos lesz.

A kormány a hét elejétől negyedszer is kihirdette a veszélyhelyzetet, a korlátozások további bő egy hónapig, a zárt kapussá nyilvánított olimpia utánig, augusztus 22-ig maradnak érvényben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik