Tokió 2020: „Ez a csapat sokra van hivatva” – a kapitány a női kardozókról

Vágólapra másolva!
2021.06.15. 11:52
null
Gárdos Gábor, a női kardcsapat kapitánya (Fotó: Tumbász Hédi)
Női kardozóinké a jövő, de már Tokióban is nagyot dobhatnak. A Gárdos Gábor vezette kardválogatott már javában készül a dél-koreaiak elleni negyeddöntőre.

– Már Dél-Korea bűvöletében telnek a mindennapjaik?
– Természetesen könnyebbség – már ha az olimpia kapcsán lehet ezt a szót használni –, hogy látjuk előre az ágat, és kiemelten lehet készülni az első ellenfélre – válaszolta Gárdos Gábor, a női kardcsapat vezetőedzője. – Tokióban Dél-Korea vár ránk a negyeddöntőben, fokozottan készülünk a párharcra, s ha túljutunk az ázsiaiakon, kétszer vívhatunk éremért. Az meg azért... Na, ne kiabáljunk el semmit, mondjuk inkább azt, hogy a négy között már bármi megtörténhet.

A nagy négyes
Márton Anna   (26, MTK) – vb-3. (egyéni, 2015), vb-5. (csapat, 2019), 2x Eb-2. (egyéni, 2016; csapat, 2019), Eb-3. (egyéni, 2019)

Decemberi sérülése (elszakadt az elülső keresztszalagja a bal lábában) után töretlenül edz, szívóssága, céltudatossága az egyéni versenyeken is messzire repítheti Gárdos Gábor tanítványát.
Pusztai Liza    (20, BVSC-Zugló) – vb-5. (csapat, 2019), Eb-2. (csapat, 2019), Eb-3. (egyéni, 2017), 2x ifjúsági olimpiai bajnok (egyéni, vegyes csapat, 2018)

A korosztályos világversenyeken minden létező címet begyűjtött, és fiatal kora ellenére hamar a csapat befejező emberévé lépett elő – egyéniben is odaérhet a legjobbak közé.

Katona Renáta    (26, Vasas SC) – vb-5. (csapat, 2019), Eb-2. (csapat, 2019)

A harmadik egyéni indulónk, akin a csapatversenyeken is lesz teher, hiszen nagy szükség lesz a rá oly jellemző tusokra, vagyis a védekező helyzetben szerzett találatokra.

Battai Sugár Katinka    (18, Interfencing DSC)

A magyar vívósport egyik nagy tehetsége másfél éve került be a felnőttcsapatba, Gárdos Gábor minden bizonnyal Tokióban is beveti a debreceniek junior-világbajnokát.

– Elárulom, olimpiai felvezetésünkben leginkább babonából szerepel a női kardcsapat a pontszerzésre esélyesek között...
– Nagyon helyesen, hiszen rendkívül fiatal a válogatott. Csak Márton Anna szerepelt korábban olimpián, a többiek első bálozók lesznek, mégsem túlzás kijelenteni, hogy ez a csapat sokra van hivatva. A tokiói kvóta megszerzése talán nehezebb volt, mint július végén az éremszerzés lenne – ha sikerül, hatalmas eredményt érnének el a lányok. Viszont három év múlva már biztosan nem ebbe a kategóriá­ba kell sorolni a csapatot: Párizsban nem pontszerzésre, hanem éremre esélyes lesz, s ugyanígy vélekedem a következő esztendők világbajnokságairól is.

– Vissza Dél-Koreára: a statisztika kifejezetten reményt keltő.
– Ezzel sem tudok vitatkozni. Az elmúlt négy évben négyszer találkoztunk a dél-koreaiakkal, egyszer ők nyertek 45–44-re, egyszer pedig mi, aztán a kvalifikációs időszakban kétszer is szembe jöttek velünk, mi meg mindkétszer legyőztük őket – ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy mi vagyunk az esélyesek. Az említett sikerekhez is nagy bravúrokra volt szükség tőlünk.

– Akkor másként kérdezek: a tokiói nyolc csapatból melyik mondhatja el magáról, hogy két top tízes kardozója van?
– Például az amerikai.

– Valóban, náluk van a ranglista hatodik és kilencedik helyezettje – nálunk meg az ötödik és hetedik Márton Anna és Pusztai Liza személyében.
– Ez is igaz, valóban erősnek tűnik a csapatunk, jó is lenne, ha meglepnénk a dél-koreaiakat, ám ehhez az kell, hogy mindenki rendben legyen.

– Most nincs?
– Apróbb gondjaink vannak, de dolgozunk folyamatosan. A héten Budapesten edzünk, majd a lányok kapnak egy rövidke, mindössze háromnapos pihenőt, aztán június huszonnyolcadikától bezárkózunk: burokban készülünk. Próbálom hozzászoktatni a csapatot ahhoz, ami Tokióban vár rá, ami azt jelenti, hogy a versenyzőket hétvégére sem engedem haza. Remélhetőleg a férfi kardcsapattal együtt készülhetünk, aztán a teljes vívódelegáció július tizenötödikén útnak indul Tokióba.

A LEGNAGYOBB ELLENFELEK

Orosz címvédés?

A mieinken kívül Amerikának van két olyan vívója, aki a világranglista első tíz helyezettje között szerepel – ám a kép csalóka, mert az oroszok klasszisa, a Rióban mind az egyéni, mind a csapatversenyben aranyérmes Jana Jegorjan a családalapításra koncentrál, így pontjainak számát sem növelhette. Legjobbjuk kiesése ellenére az oroszok a legnagyobb esélyesek, hiszen vezérük      Szofija Velikaja     , aki Rióban éppen csapattársától kapott ki a fináléban, és négy évvel korábban is ezüstérmet szerzett az egyéni küzdelmekben. A címvédő mellett az olaszok és a franciák is ott lehetnek a dobogón, bár ha a mieink legyőzik Dél-Koreát a nyolcas táblán, borsot törhetnek


SZAKSZEMMEL

A tudatos építkezés a mestert dicséri.

Okosan, taktikusan, mi több, kifejezetten tudatosan építette csapatát      Gárdos Gábor      vezetőedző az elmúlt években. Hogy Pusztai Liza már kadétkorúként bekerült a válogatottba, kevésbé volt meglepő húzás, hiszen Bódy István és Bódy Benjámin tanítványáról már régóta „süt” a tehetség, ahhoz viszont igenis kellett merészség, hogy néhány hónapnyi próbálkozás után Pusztait befejező emberré tegye meg Gárdos mester – nem azért, mert Márton Anna elfelejtett volna vívni, sokkal inkább azért, mert Pusztai olyannyira képes kizárni a külvilágot a páston, hogy az utolsó asszókban sem igen remeg meg a keze. Ezzel a lépéssel egyébként Márton Anna is felszabadult, és kettes emberként sokkal inkább képes hozni magát kiélezett helyzetekben. Katona Renáta igazi csapatember – az pedig, hogy Battai Sugár Katinka lassan két éve csapattag, újabb zseniális húzás.

 


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik