Tokió 2020: Eredményt szeretnénk elérni, nem csupán kiutazni – Bíró Attila

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.07.11. 13:23
null
Bíró Attila szerint a negyeddöntő lesz a kulcs, mint mindig (Fotó: Balogh László)
Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya elégedett az elvégzett munkával, de úgy látja, a csapatnak még fejlődnie kell az olimpiáig, sőt az olimpián is.

 

– Hol tart a csapat egy héttel az akklimatizációs edzőtábor előtt?
– Úgy állunk, ahogyan kell, bár azért az előző héten láttam némi mentális fáradtságot, pedig a játékosok mindig felszabadultabbak lesznek, amikor megtudják, hogy bent vannak az utazó csapatban – mondta Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki már a második olimpiáján irányítja a csapatot. – Azért régóta arra próbálom trenírozni a lányokat, hogy eredményt szeretnénk elérni, nem csupán kiutazni az olimpiára. Az, hogy valaki résztvevő, nagyon szép dolog, de ennél nagyobb céljaink vannak, éppen ezért igyekszünk, hogy a kerettagság „ne vigye el a fiatalok fejét”. Van nyolc újoncunk, mellettük öten ott voltak Rióban is, és közülük hárman már a harmadik olimpiájukra készülnek. Jó elegye ez a tapasztalt, rutinosabb és a fiatalabb játékosoknak, és az sem mellékes, hogy akik olimpiai újoncok, azok kezében is benne van már egy-két világ- vagy Európa-bajnokság. Ezt így is szerettem volna az elmúlt években felépíteni, jó összetételű és jó szerkezetű csapatunk lesz az olimpián.

SZAKSZEMMEL:
NEM TÖRTE MEG A HALASZTÁS A CSAPATOT
Elsőre úgy tűnt, hogy a magyar női vízilabda-válogatottnak nem feltétlenül jött jól a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet és az olimpia elhalasztása, hiszen a tavaly januárban, Budapesten kivívott Európa-bajnoki bronzérem adta lendületből vághatott volna neki a kvalifikációs tornának, majd az olimpiának is. A csapatot azonban nem törte meg sem a halasztás, sem a bizonytalanság. Bíró Attila együttese az összes riválisának félreérthetetlen üzenetet küldött azzal, hogy az olasz válogatottat saját medencéjében legyőzve harcolta ki a tokiói részvétel lehetőségét, majd a hollandokat is megverte a semmiről sem döntő trieszti döntőben. A közvetlen olimpiai felkészülés alatt nyert világliga-ezüstérem szintén azt mutatja, hogy számolni kell a mieinkkel. A magyar válogatott a közelmúltban valamennyi európai ellenfelét legyőzte, így nincs kitől félnie. A csapat hozzászokott a zárt kapus buboréktornákhoz, és azt is megmutatta, akkor sem esik kétségbe, ha a csoportkörben becsúszik egy-egy rosszabb eredmény. A tizenhármas keret összetétele ideális, a fiatalok a plusz egy évben sokat fejlődtek, a rutinos játékosok tudása nem kopott meg, így minden adva van ahhoz, hogy a válogatott dobogóra álljon Tokióban.

– Hasznos volt a kanadaiak vendégül látása a Margitszigeten?
– A felkészülés fontos állomása volt ez a néhány nap. Az európai ellenfelekkel még a pandémia ellenére is sokat találkoztunk, ott volt az Európa-bajnokság, az olimpiai kvalifikációs torna, a világliga kontinentális selejtezője és végül a világliga nyolcas döntője. Ezért volt nagyon fontos az amerikai edzőtábor, mint ahogy az is, hogy egy másik tengerentúli csapattal készüljünk. Ugyan Kanadával is kétszer játszottunk a világliga athéni nyolcas döntőjében – egyszer jobb, egyszer gyengébb eredménnyel –, de hasznos volt mindkét csapatnak a közös munka, és azt se feledjük, hogy összekerülhetünk velük az olimpia egyenes kieséses szakaszában. Így is maradt egy-két sötét folt, az ausztrálokkal nem játszottunk, a kínaiakkal csak az olimpián találkozunk, de azt gondolom, meg tudjuk ugrani azt az akadályt is, ha odakerülünk.

– Szépen látszott a fejlődés a csapat játékán a kaliforniai edzőtábortól kezdve a világliga nyolcas döntőjén át a kanadaiak elleni második hivatalos mérkőzésig. Tudják tartani ezt a felfelé ívelő formát?
– Ez a célunk, ugyanakkor az is, hogy ne essünk kétségbe, ha valami nem sikerül. Az olimpiai kvalifikációs tornán és a világliga nyolcas döntőjében is bizonyítottuk, hogy ha becsúszik egy-egy rontás, az nem jelenti a világ végét. Azon is dolgozunk, hogy egy esetleges gyengébb teljesítményből is tovább tudjunk épülni, és akár pozitívan is hasson egy csoportbeli vereség. Különböző mentális tréningeken ezzel a kérdéssel is foglalkozunk, mert azt önmagában nagyon könnyű kimondani, hogy az utolsó három meccset kell megnyerni az olimpián, de ettől még nagy jelentősége van a csoportkörnek is. Mint mindig, most is a negyeddöntő lesz a kulcs. A mentális felkészülésünknek azonban az is fontos része, hogy ne nagyon tekingessünk túlságosan előre, még a negyeddöntőig sem, nemhogy messzebbre. Mi egyelőre az oroszok elleni nyitányra készülünk, az lesz az első jelentős próbatételünk.

– Tizennégy pólóssal dolgozik – Faragó Kamilla meddig segíti a felkészülést?
– Kamilla az akklimatizációs edzőtáborba is velünk utazik Ojamába, éppen azért, mert ott már nem tudunk ellenféllel játszani, tehát egymás között kell gyakorolnunk, ebben a gyakorlásban pedig nagyon fontos szerepe lesz. Amikor július 22-én beköltözünk az olimpiai faluba, akkor utazik haza.

– Hogyan látja az erőviszonyokat?
– Az élmezőnyben nincs változás, az amerikaiak felfelé lógnak ki a mezőnyből, és utána van öt-hat olyan masszív csapat, amelyek közül bárki bárkit meg tud verni. Rögtön említeném a spanyolokat, akik szerkezetük alapján közvetlenül az amerikaiak után jönnek, de hát az oroszok, a hollandok, az ausztrálok és még a kanadaiak is bárkit el tudnak kapni – természetesen a magyar válogatottnak is ebben a sorban van a helye. A dél-afrikaiak lógnak ki lefelé a mezőnyből, a japánoktól a világliga nyolcas döntőjében többet vártam, de biztos vagyok benne, hogy az olimpián ellenük is nehezebb lesz nyerni. Kínát nem láttuk, a világ elől elbújva készül, de nyilván nagyon jó állapotban érkezik meg, és ugye visszatért a kispadra Juan Jané, aki nagyon jó edző, és biztosan ütőképes csapatot formál.

– Mi mennyire leszünk ütőképesek?
– Nekünk is fejlődnünk kell az olimpiáig, sőt még az olimpián is. Az elég ritkán fordul elő, hogy az ötkarikás játékok mind a hét meccsén bravúrosan játszik egy csapat, és simán nyeri meg a mérkőzéseket. Ez a csapat sem ilyen, ebben biztos vagyok, tehát lesznek gyengébb napjaink, ugyanakkor az a cél, hogy az eredményt ezeken a napokon is hozni tudjuk. Elégedett vagyok az elvégzett munkával, nagyon sokat dolgoztunk, de erre szükség volt nemcsak a keret kijelölése miatt, hanem a játékrendszer kialakításához és a taktika begyakorlásához is. Optimista vagyok, bízom benne, hogy elérjük a célunkat, és éremmel térünk haza.

A KERET
Kapusok:  
   Gangl Edina (UVSE-Hunguest Hotels), Magyari Alda (Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics)
Mezőnyjátékosok:    Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya (mindhárom Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló Diapolo), Illés Anna, Vályi Vanda (mindkettő FTC-Telekom), Keszthelyi-Nagy Rita, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szücs Gabriella (mind UVSE)
A játékosoknál az előző idénybeli klubjukat tüntettük fel.

A PROGRAM
Július 26., 8.30:   
 Orosz csapat
Július 28., 12.50:   Egyesült Államok
Július 30., 11.20:    Japán
Augusztus 1., 7.00:    Kína
 Augusztus 3.:   negyeddöntő
Augusztus 5.:   elődöntő, az 5–8. helyért
Augusztus 7.:    helyosztók
Az időpontok magyar idő szerint értendők.

A magyar női válogatott nagyon sokat dolgozott az elmúlt hetekben, a kapitány elégedett az elvégzett munkával, ugyanakkor tudja, elég ritka, hogy az olimpia mind a hét mérkőzésén bravúrosan játszik egy csapat (Fotó: Árvai Károly)
A magyar női válogatott nagyon sokat dolgozott az elmúlt hetekben, a kapitány elégedett az elvégzett munkával, ugyanakkor tudja, elég ritka, hogy az olimpia mind a hét mérkőzésén bravúrosan játszik egy csapat (Fotó: Árvai Károly)


Asleigh Johnson (Fotó: Getty Images)
Asleigh Johnson (Fotó: Getty Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik