Olimpia: Ausztráliában és Franciaországban is soron kívül oltják a sportolókat

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.04.27. 14:42
null
A franciák, az ausztrálok és a dél-koreaiak is soron kívül oltják a Tokióba készülőket (Fotó: AFP)
Elsőbbséget kapnak a koronavírus elleni oltások beadása szempontjából a tokiói olimpiára utazó ausztrál küldöttség tagjai – számolt be a Magyar Távirati Iroda. Hasonló döntést hoztak Franciaországban és Dél-Koreában is.

 

Az ausztál kormányzat keddi közlése szerint a több mint 2000 fős, sportolókból, szakmai stábtagokból és más hivatalos személyekből álló delegáció tagjai az elutazás előtt megkapják a vakcinákat.

„Azt szeretnénk, ha a sportolóink biztonságos körülmények között utazhatnának el, versenyezhetnének és térhetnének vissza" – jelentette ki Greg Hunt egészségügyi miniszter.

„Miközben a leginkább veszélyeztetett ausztrálok oltása az elsődleges, a kormány megértette azt is, hogy milyen nyomás nehezedik az élsportolóinkra, ahogyan a tokiói játékok megnyitója egyre jobban közeledik" – mondta Richard Colbeck sportminiszter. Hozzátette, a korábban megszokottaktól teljesen eltérő olimpia és paralimpia lesz Japánban, de az ausztrál sportolók megérdemlik azt, hogy megadják nekik a lehetőséget az indulásra.

Eközben a francia sportminisztérium közlése szerint ezen a héten indul az ottani sportolók, valamint edzők, szakvezetők oltása, és május végéig be is fejezik a mintegy 1400 fő immunizálását. Az érintetteket a helyi olimpiai és paralimpiai bizottsággal, valamint a Nemzeti Sportügynökséggel együttműködve választotta ki a szaktárca. Az oltás nem kötelező – tette hozzá az MTI.

Franciaországban a 18-49 éves korosztály oltása hivatalosan június közepén kezdődik.

Ugyancsak ettől a héttől oltják a dél-koreai olimpikonokat és paralimpikonokat, illetve edzőiket. Csütörtökön mintegy százan kapják meg az első vakcinát, jövő keddig pedig további ötszázan.

A japán kormány vasárnaptól május 11-ig egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki négy prefektúrában, Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjogóban.

A tavalyról idén nyárra halasztott olimpia megnyitója a tervek szerint július 23-án lesz, a versenyek augusztus 8-ig tartanak. A paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor – tekintett előre a távirati iroda.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik