MOB: lesz olimpia Tokióban, csak nagyon szigorú

SZ. A.SZ. A.
Vágólapra másolva!
2021.05.29. 14:21
null
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint a sport is túljutott a pandémia nehezén (Fotó: Árvai Károly)
Megtartotta éves rendes közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság, ám a koronavírus-járvány árnyékéban, 55 nappal az idénre halasztott nyári olimpia előtt nyilvánvalóan szokatlan témák is adódtak. A lényeg, hogy igenis lesz olimpia és paralimpia is a nyáron Tokióban, a kvótákkal jól állunk, a MOB pedig informálisan kommunikál a NOB-bal a későbbi hazai olimpiarendezés lehetőségéről.

Békés, optimista, üzemszerű közgyűlést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság, amit mégis átjárt, hogy még nem ért véget a koronavírus-járvány, és 55 nap múlva kezdődik Tokióban az éppen a pandémia miatt idénre halasztott nyári olimpia…

A Budapesti Kongresszusi Központba meghirdetett gyűlésre csakis védettségi igazolvánnyal lehetett belépni, amely révén viszont nem volt kötelező a maszkviselés – a távolságtartásra ugyanakkor figyelt a MOB, szellősen rendezte be a tanácstermet. Persze zsúfoltságtól nem kellett tartani, hiszen a jelenleg 123 fős tagságból (az alapszabály értelmében leszűkült a MOB-tagság, csak a szakszövetségek delegálhatnak tagot) a kezdéskor 66-an voltak jelen, ez később 64-re, majd 62-re csökkent, és a határozatképesség küszöbe éppen 62 fő volt, úgyhogy Kulcsár Krisztián, a MOB közgyűlést is levezető elnöke többször megjegyezte: aki eljött, az legyen szíves végig maradni…

Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke későbbi hozzászólásában fel is kérte az elnökséget, hogy emelje a tagság presztízsét: „Hatalmas és nagyszerű munkát végez a MOB, ugyanakkor a saját elnökségem ideje alatt is sokszor szembesültem azzal, hogy kevesen vannak jelen a közgyűlésen, most például a tagság fele jött el. Emelni kell a tagság presztízsét, hogy olyan új tagok kerüljenek be, akik nemcsak névkártyát készítenek, hanem tevékeny részeseivé válnak a mozgalomnak.”

ÖSSZEHOZNI A NEMZETET

EMLÉKEZÉS, KITÜNTETÉS

A napirendet megelőzte két hagyományos programpont.

Az első, a legutóbbi közgyűlés óta elhunytakra emlékezés a szokásosnál is nagyobb hatást gyakorolt, hiszen az olimpiai család számos tagja távozott 2020-ban és 2021-ben, részben a koronavírus-járvány miatt, ami sajnos hosszabbá is tette az emlékező kisfilmet...

A második rész már sokkal boldogabban alakult, hiszen átadták a MOB díjait, amikből akadt tavalyról hátramaradt is.
Az aktuális kitüntetettek a következők:
• A nők sportjáért-életműdíj: Ormai László (asztalitenisz)
• A nők sportjáért-díj: Bárfy Ágnes (labdarúgás)
• Érdemérmek: Hangyási László (cselgáncs), Facskó István (atlétika, szponzoráció), Őze István (öttusa, sportpolitika)
• Életműdíj: Pap Jenőné Méray Kornélia (evezés)

 

 

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a köszöntőjében elmondta: „Másfél évvel ezelőtt senki sem gondolta, milyen megpróbáltatásokon megyünk majd keresztül, de talán már kijelenthetjük, hogy jóval többön jutottunk túl, mint amennyi hátravan a járványból. Átalakultak az értékrendjeink, az életszemléletünk, de a sport fontossága tovább erősödött, még jobban összehozta a nemzetet.” Hozzátette: lehetetlen volt zavartalan körülményeket teremteni, ugyanakkor Magyarországon példaértékű a sportkörnyezet, a támogatások nagyságrendje méltó egy stratégiai ágazathoz, és azzal, hogy januártól garantálták az oltások felvételét, igyekeztek a lehető legbiztonságosabbá tenni az olimpiai felkészülést.

A 11 napirendi pont nagyja a kötelező köröket fedte, ennek részeként elfogadták a könnyvizsgálói jelentést, a felügyelő bizottság és az elnökség szakmai beszámolóját is, valamint az új alapszabályt is – egyebekben a Tokióban és a kevesebb, mint fél évvel később Pekingben rendezendő nyári és téli játékok szolgáltatták a fő témát.

Elhangzott, hogy a nyári játékok idénre halasztása olyan pluszköltségekkel és -feladatokkal terhelte a MOB működését, mint a repülőjegyek átkönyvelése, a hajók visszafordítása (tavaly március 24-én, amikor hivatalossá vált a halasztás, a hajók már Hamburgban álltak) és mostani ismételt útnak indítása, a hivatalos sportruházat gyártásnak halasztása, hogy ne kelljen raktárba tárolni… Ehhez jön még, hogy mivel nem lehetnek külföldi drukkerek Tokióban, a MOB elesik 30-40 millió forintnyi bevételtől, miközben a kötelező PCR-tesztek tízmilliós tételt jelentenek majd.

LESZ OLIMPIA, CSAK SZIGORÚ

Szakmailag jobban állunk. Fábián László, a MOB sportigazgatója is megismételte, hogy mivel jelenleg a MOB összegzése szerint 124+7 kvótánál járunk, tartható a 160-as terv (a korábbi 13 érmes jóslatról nem esett szó), a legfontosabb mégis az, hogy sokadszor rögzítsük: egyáltalán lesz idén olimpia Tokióban.

„Át kell kiabálnunk a zajon: igenis lesz olimpia, csak nagyon szigorú, például az akkreditáltak mozgásának teljes korlátozásával – kezdte saját beszámolóját Kulcsár Krisztián elnök. – Halljuk, hogy más nagy olimpiai nemzetek csak most kezdik vagy érnek az oltások végére. Mi 868 oltást kértünk, ezáltal mindenki, aki kiutazik az olimpiára Tokióba, védett lesz. Pekinggel kapcsolatban példátlan, hogy úgy utazunk majd a téli olimpiára, hogy nem járhattunk ott és a NOB sem nagyon, ami igen frusztráló, még ha a helyieknek kényelmes is... Nem azért dolgozik mindenki nálunk, hogy nyaralni menjünk, úgyhogy igyekszünk online információhoz jutni és megoldani a nehézségeket. Ebben hatalmas segítség, hogy a követséggel remek az együttműködés.”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke mindehhez hozzátette: néhány héttel később paralimpia is lesz, amire jelenleg 30 kvótánk van, ez időarányosan kiváló, ezért úgy készül a magyar küldöttség, hogy sikerre viszi a fogyatékos sport ügyét.

„A magyar sportsikereknek önmagukon túlmutató jelentősége van. Magyar olimpikonnak és paralimpikonnak lenni nemcsak dicsőség, hanem felelősség is: be kell bizonyítanunk, hogy a magyar emberek anyagi és erkölcsi támogatására is méltóak vagyunk” – mondta Szabó, megállapítva, hogy soha korábban nem kapott akkora támogatást a fogyatékos sportcsalád, mint most.

ALKALMAS-E BUDAPEST A RENDEZÉSRE?

A jelenből már a jövőbe mutatott az a rész, ami a MOB „Budapest 2032” albizottságáról szólt.

„Mire is jött ez létre? – tette fel a kérdést Kulcsár Krisztián. – Megvizsgálni, hogy Budapest alkalmas és képes-e az olimpiarendezésre? Újszerű a fel- és a hozzáállás, mert korábban már sokszor pályáztunk, mostanra azonban a NOB átalakította a pályázati folyamatot. Ennek a legfontosabb oka, hogy megkímélje a szereplőket a csalódástól és a későbbi együttműködést nehezítő kellemetlenségektől. Ennek megfelelően a folyamat legelső lépése az informális beszélgetés, amit mi megkezdtünk e hét keddjén. Úgy érezzük, örülnek az érdeklődésnek, ugyanakkor világos az üzenet felénk: minél kevésbé fókuszáljunk dátumra, miközben fontosak a közös szervezési tapasztalatok. Nos, az elmúlt időszakban sorra láttuk vendégül a világot sporteseményeken: normális időkben ez természetes, most azonban tudatosítani kell, mekkora segítséget nyújtottunk a világ sportjának is.”

Mindenesetre a most következő, fő műsorszám Tokió, amire az eskütétel július 1-én a Millenárison lesz, a kiutazások pedig július 7-én kezdődnek.

„Sikeres felkészülést és versenyzést kívánunk mindenkinek!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik