Birkózás: Kötöttfogásban a világ élmezőnyéhez tartozunk – Bácsi Péter

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2021.05.12. 19:12
null
Szőke Alex (kékben) hatodik magyarként kvalifikált a tokiói játékokra (Fotó: Árvai Károly)
A magyar válogatott egy kvótát szerzett a Szófiában vasárnap véget ért olimpiai kvalifikációs versenyen, ezzel biztossá vált, hogy összesen hat hazai birkózó jutott ki az idén nyáron esedékes tokiói játékokra. A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter a szervezet honlapjának nyilatkozott a helyzetről.

 

Három-négy kvótával lennék igazán elégedett, de a helyzet az, hogy ez a maximum, amit elérhetünk. Megtörténhet, hogy egyet sem szerzünk, ahogyan az is, hogy négyet” így fogalmazott a szövetség honlapjának Bácsi Péter szakmai igazgató a bulgáriai esemény előtt. Sajnos a rosszabb verzió valósult meg, a kötöttfogású Szőke Alex révén egy kvótát szerzett a magyar válogatott a vasárnap véget ért, utolsó kvalifikációs versenyen.

Hogyan értékel ezután a kétszeres kötöttfogású világbajnok és Európa-bajnok?

„Összességében csalódott vagyok, mivel véleményem szerint a szabadfogásúak és a nők között egyaránt kvalifikálhatott volna még egy-egy versenyzőnk. Igaz, a sorsolások egyáltalán nem kedveztek, bravúrokra lett volna szükség, ám erre csak egyetlen sportolónk, Szőke Alex volt képes.”

A junior Európa-bajnok Szőke a görög Keszidiszt és a mediterrán bajnok spanyol Gasca Fresnedát egyaránt technikai tussal legyőzve jutott az elődöntőbe, amelyben – már az ötkarikás kvótáért – az Eb-ezüstérmes, junior-világbajnok, grúz származású olasz Nikoloz Kakhelashvilivel küzdött, akitől szoros meccsen kikapott februárban, a Tatán rendezett nemzetközi felkészülési versenyen. Ezúttal azonban ő volt a jobb; rendkívül magabiztos teljesítményt nyújtva 6:1-re győzött, ráadásul másnap a viadalt is megnyerte, mivelArtur Omarov – akit a tavaly decemberi belgrádi világkupa elődöntőjében legyűrt – nem állt ki ellene.

„Nagyon örülök, és nem csak amiatt, mert huszonegy évesen kvalifikált; elképesztően jól birkózott – folytatja Bácsi. – Teljesen megérdemeltem jutott ki Tokióba; az ő ágára került az a két sportoló, akit jobb lett volna elkerülni. Ő viszont rendkívül magabiztosan oldotta meg a feladatot, s meg merem kockáztatni, ha a japán fővárosban is hasonlóan kiemelkedő formában teljesít, akkor éremesélyesként lép szőnyegre. Noha ebben a súlycsoportban a kétszeres világbajnok orosz Musza Jevlojev legyőzése egyelőre túl nagy falatnak tűnik, immár ellene sem birkózik esélytelenként, komolyan kell számolni vele.”

A háromszoros világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Barka Emese (57 kg) három győztes és két vesztes meccs után az ötödik helyen zárt, a szabadfogású Eb-második Ligeti Dániel (125) az elődöntőben kapott ki, ő is ötödik lett, s habár szintén két mérkőzésen aratott diadalt, végül kiesett – a vigaszágon már nem állt ki a spanyol Taimuraz Friev ellen – a vb- és Eb-bronzérmes Veréb István (86). Az Európa-bajnoki ezüstérmes Németh Zsanett egy-egy nyertes és vesztes összecsapás után búcsúzott.

„Ligeti Dániel sokkal jobban birkózott, mint a legutóbbi versenyeken – koncentráltabb és összeszedettebb volt, de sajnos nem kerülte el az igazán kiemelkedő a birkózókat. Barka Emese is hasonló helyzetbe csöppent, épp az orosz Veronika Csumikova és a norvég Grace Bullen került az ágára – mindketten remek versenyzők. Nem mondom, hogy elégedett vagyok velük, de az akaraterejük rendben volt. A szabadfogású nyolcvanhat kilóban iszonyatosan erős mezőny vonult fel, Veréb István jól küzdött, ám ez most nem volt elég.”

A szabadfogású Kuramagomedov Murad (74), Dénes Mercédesz (53), a kötöttfogású Kecskeméti Krisztián (60) és Varga Ádám (130) egy meccs után kiesett. Kuramagomedov veresége érthetetlen volt az észt Aimar Andruse ellen: nem tudta átlépni a saját árnyékát, és ismét az utolsó tíz másodpercben kapott ki (4:1-re vezetett, amikor riválisa négypontos akciót hajtott végre rajta).

„A budapesti kvalifikációs versenyen és most, Szófiában is olyan sorsolása volt, amellyel élnie kellett volna. Megint amatőr hibát követett el. Semmi kétség, olyan pszichés problémával küzd, amelyet gyorsan orvosolnia kell.”

Rendhagyó, a koronavírus-járvány miatt rendkívül hosszúra nyúlt kvalifikációs időszak zárult le. Szőkén kívül kötöttfogásban a világbajnok és Európa-bajnok Korpási Bálint (67 kg), a vb-győztes, négyszeres Eb-aranyérmes, olimpiai második Lőrincz Tamás (77), valamint az Európa-bajnok Lőrincz Viktor (87) szerzett kvótát, női birkózásban a vb-első Sastin Marianna (62), míg szabadfogásban a vb-harmadik Muszukajev Iszmail (65) harcolta ki az olimpiai részvételt.

„Bebizonyosodott, hogy kötöttfogásban továbbra is a világ élmezőnyéhez tartozunk, a másik két szakágban viszont mindent át kell gondolnunk. Az biztos, hogy változásokra van szükség, és bizony fogytán az időnk, mert az olimpia egyéves halasztása miatt a következő ciklus csupán három esztendőig tart. Szabadfogásban és a nők között is olyan stratégiai tervre van szükségünk, amely kizárja annak a lehetőségét, hogy még egyszer előfordulhasson az, ami ebben a kvótaszerző időszakban történt.”

OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, SZÓFIA
A MAGYAROK MÉRKŐZÉSEI
SZABADFOGÁS
74 kg. Nyolcaddöntő:
Aimar Andruse (észt)–Kuramagomedov Murad 5:4. 86 kg. Selejtező:Veréb István–Georgiosz Szavvolidisz (görög) 3:2, nyolcaddöntő:Veréb István–Bahodur Kodirov (tadzsik) 6:1, negyeddöntő:Szoszuke Takatani (japán)–Veréb István 12:0, vigaszág:Taimuraz Friev (spanyol)–Veréb István – a spanyol mérkőzés nélkül nyert. 125 kg. Nyolcaddöntő:Ligeti Dániel–Charles Merrill (Puerto Ricó-i) 4:0, negyeddöntő:Ligeti Dániel–Dilmuhammed Nurmuhamedov (üzbég) 10:0, elődöntő:Szergej Kozirev (orosz)–Ligeti Dániel 3:2, vigaszág:Robert Baran (lengyel)–Ligeti Dániel 4:0
NŐI BIRKÓZÁS
53 kg
. Selejtező:Zeynep Yetgil (török)–Dénes Mercédesz 10:0. 57 kg. Selejtező:Barka Emese–Betzabeth Sarco Colmenarez (venezuelai) 11:0, nyolcaddöntő:Barka Emese–Kataryna Zhydachevska (román) 2:0, negyeddöntő:Veronika Csumikova (orosz)–Barka Emese 7:2, vigaszág:Barka Emese–Nes Rodriguez Tirado (Puerto Rico-i) – Barka mérkőzés nélkül nyert, bronzmérkőzés:Grace Bullen (norvég)–Barka Emese 12:7. 76 kg. Nyolcaddöntő:Németh Zsanett–Iselin Solheim (norvég) 4:0, negyeddöntő:Martina Kuenz (osztrák)–Németh Zsanett 4:1.
KÖTÖTTFOGÁS
60 kg
. Selejtező:Helary Maegisalu (észt)–Kecskeméti Krisztián 4:1. 97 kg. Nyolcaddöntő:Szőke Alex–Laokratisz Keszidisz (görög) 9:0, negyeddöntő:Szőke Alex–Jesús Gasca (spanyol) 9:0, elődöntő:Szőke Alex–Nikoloz Kakhelashvili (olasz) 6:1, döntő:Szőke Alex–Artur Omarov (cseh) – Szőke mérkőzés nélkül nyert. 130 kg. Selejtező:Murat Ramonov (kirgiz)–Varga Ádám 3:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik