Birkózás: Barka és Németh is negyeddöntős Szófiában

Vágólapra másolva!
2021.05.07. 12:55
null
Németh Zsanett győzelemmel kezdett Szófiában (Fotó: Árvai Károly, archív)
Barka Emese második mérkőzését is megnyerte, Németh Zsanett pedig sikerrel vette bemutatkozó meccsét, így mindketten bejutottak a negyeddöntőbe a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, Szófiában – írja az MTI.

 

Az 57 kilogrammban érdekelt, Európa-bajnok és Európai Játékok-győztes Barka Emesének a 16 között lényegesen nehezebb dolga volt, mint a selejtezőben venezuelai riválisával szemben, a román színekben szereplő, orosz származású Kateryna Zhydachevskát ugyanis csak óriási csatában tudta legyőzni.

A mérkőzés a sportág szépségéből keveset villantott meg, mivel a felek izzasztó állóharcot vívtak hat percen át, értékelhető akciót nem tudtak végrehajtani. A különbség mindössze annyi volt közöttük, hogy Barka volt a meggyőzőbb állásból, a román ráadásul a második menetben nem egyszer szabálytalankodott is. A bírókat szintén a csepeli birkózó teljesítménye győzte meg jobban, és az első, majd a második menetben is Zhydachevskát intették meg, ami egy-egy pontot és 2:0-s győzelmet ért a sikerekben gazdag karrierje első olimpiai szerepléséért hajtó magyar birkózónak.

Barka az elődöntőért az orosz Veronyika Csumikovával küzd majd meg.

Az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Németh Zsanettnek (76 kg) csak a 16 között kellett kezdenie, cserébe viszont roppant nehéz ágat kapott. Elsőként a tavalyi Eb-n harmadik norvég Iselin Maria Moen Solheimmel kellett mérkőznie, akivel kapcsolatban kellemes emlékei lehetnek az UTE sportolójának, mivel a 2019-es kontinensviadal bronzcsatájában 6–1-re legyőzte őt.

A mostani mérkőzés szintén Németh Zsanett elképzelései szerint alakult. Az első menetben a meddő állóharcban a magyar volt a dominánsabb, a norvégot ezért meg is intették (1–0). Ezt a minimális előnyt pedig a második szakasz derekán egy szép akcióval tudta növelni a magyar birkózó, aki összefogott a rivális hóna alatt és lecsavarta őt. A norvégok tovább súlyosbították Solheim helyzetét, mert videózást kértek, ám annak alapján sem találtak hibát Németh akciójában, így egy újabb pontot kapott, 4:0-s előnyét pedig magabiztosan őrizte meg a végéig.

A folytatásban az Eb-második és világbajnoki harmadik osztrák Martina Kuenz vár Németh Zsanettra.

Szófiában minden kategóriában csak két tokiói kvótát osztanak ki, azaz az olimpiai szereplés kivívásához döntőbe kell jutni.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik