Wimbledon: Nem tudom, hogy utoljára játszottam-e itt – Federer

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2021.07.08. 08:52
null
Roger Federer nagy üdvrivalgás közepette búcsúzott a wimbledoni centerpályától – azt még nem tudni, hogy végleg-e… (Fotó: AFP)
A nyolcszoros bajnok Roger Federer csalódottan és nagyon fáradtan értékelt azután, hogy három játszmában, 6:3, 7:6, 6:0-ra kikapott a lengyel Hubert Hurkacztól a wimbledoni nemzetközi teniszbajnokság negyeddöntőjében. A 40. életévét a jövő hónapban betöltő svájci klasszis a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón egyelőre nem tudta megmondani, hogy versenyzik-e még valaha az All England Clubban.

Amikor egy sztárjátékos nem várt vereséget szenved egy Grand Slam-tornán a centerpályán, akkor általában szeret hamar túlesni a mérkőzés utáni kötelező sajtótájékoztatón, hogy utána minél hamarabb távozhasson a helyszínről. Roger Federer ezúttal kimondottan sokáig, 75 percig várakoztatta a médiamunkásokat, mielőtt megjelent a sajtóteremben.

„Látjuk-e még játszani Wimbledonban?” – szegezték neki a kérdést a 40. életévét augusztus 8-án betöltő svájcinak.

„Tényleg nem tudom… – felelte Federer. – Szükségem van most pár napra. Az utolsó néhány játék nyilvánvalóan elég kemény volt. Hubert remekül játszott. Amikor érzed, hogy nem tudsz már visszakapaszkodni... Nem vagyok ehhez hozzászokva, pláne nem itt. Nagyon csalódottnak éreztem magamat a vereség pillanatában, és még most is az vagyok, továbbá iszonyatosan kimerült is. Most azonnal el tudnék aludni.”

A nyolcszoros wimbledoni bajnok svájci világsztár leszögezte, az azonnali visszavonulás gondolata nem fordult meg a fejében, de ő is érzi, nem megy már úgy neki a tenisz, mint fénykorában. Ami 39 évesen mással is megesett már…

„Láthatták, mekkora küzdelem volt ez a mérkőzés számomra. Folyamatosan extra erőfeszítéseket kellett tennem, különösen akkor, amikor nem alakultak jól az események, de tudtam, hogy nagyon nehéz dolgom lesz. Most időt kell adnom magamnak, beszélnem a csapatommal, aztán a jó döntést meghozni. Nyilvánvalóan sok minden hiányzik már a játékomból, ami tíz, tizenöt vagy húsz éve magától értetődő és nagyon egyszerű volt. Manapság ez már nem természetes. Rengeteg az ötletem a pályán, de néha nem tudom kivitelezni őket” – mondta Federer.

A svájcinak különösen fájhat a harmadik szett, amelyet megnyert játék nélkül veszített el. Wimbledonban ilyen még sosem fordult vele elő, és Grand Slam-tornán is csak kétszer: az 1999-es Roland Garroson az első fordulóban, élete első GS-főtáblás mérkőzésén Patrick Rafter, a 2008-ason pedig a döntőben Rafael Nadal mért rá 6:0-s verést egy játszmán belül.

„Annak ellenére, hogy a vereség miatt természetesen csalódott vagyok, úgy gondolom, volt esélyem. Lehet, hogy túl szigorú vagyok magammal szemben, de most nagyon szomorúnak érzem magam, ám ahogy telnek az órák és a napok, ismét rendben leszek. Így megy ez” – tette hozzá Federer, aki annak azért összességében örült, hogy eljutott a negyeddöntőig a kedvenc Grand Slam-versenyén.

Hogy legyőzőjéről, Hubert Hurkaczról is essen szó: a 24 esztendős lengyel fiú idén negyedszer vert meg top 10-es játékost, és Jerzy Janowicz (2013, Wimbledon) után hazája történetének második férfi játékosa lett, aki Grand Slam-viadalon négy közé jutott.

A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA

ANGOL NEMZETKÖZI TENISZBAJNOKSÁG, WIMBLEDON (35 016 000 font, füves pálya)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ

Hurkacz (lengyel, 14.)–Federer (svájci, 6.) 6:3, 7:6 (7–4), 6:0

A PÉNTEKI ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Berrettini (olasz, 7.)–Hurkacz (lengyel, 14.)
Djokovics (szerb, 1.)–Shapovalov (kanadai, 10.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik