US Open: már eldőlt, de még nem hivatalos – lesz verseny idén!

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.06.15. 22:48
null
Amit biztos nem láthatunk idén a US Openen: nézőket az Arthur Ashe Stadionban (Fotó: AFP)
Címkék
Az amerikai szövetség döntött, és már csak a kormány jóváhagyására vár, hogy hivatalosan bejelentse: nézők nélkül, szigorú korlátozásokkal, de megrendezi 2020-ban a US Opent.

A spanyol Marca információi szerint a játékosok tanácsának tagja, a kanadai Vasek Pospisil megosztotta társaival a végleges döntést: az Egyesült Államok Teniszszövetsége (USTA) megrendezi a US Opent augusztus 31. és szeptember 13. között, méghozzá a korábban felvetett szigorú korlátozásokkal. A sportolók kizárólag a repülőtér melletti szálloda és a Billie Jean King Nemzeti Teniszközpont között mozoghatnak, egy stábtagot vihetnek magukkal, az edzések előtt és után nem használhatják az öltözőket, és rendszeresen koronavírusteszteken kell átesniük.

A The New York Times is megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy a cincinnati mester- és premiertornát is New Yorkba költöztetik – az amerikai lap úgy tudja, bár hétfőre ígérték a bejelentést, a kormány jóváhagyása késik, ezért várhatóan szerdán közlik hivatalosan a terveket. A Marca később még azt írta, tudomása szerint a US Open után a rangos madridi és római viadal következik, majd a Roland Garros, ám utána nagy a bizonytalanság. Az ATP-nél úgy vélik, biztonságosabb lenne Európában folytatni a turnét, a WTA viszont gazdasági érdekből ragaszkodik az ázsiai eseményekhez.

Korábban megírtuk, hogy a USTA 600 millió dolláros hitelt vett fel a teniszkomplexum felújítására, tehát a törlesztés miatt elengedhetetlen, hogy megrendezze a US Opent – ám a zárt kapuk még így is súlyos anyagi csapást jelentenek a szervezetnek. Tavaly 850 ezer szurkoló ment ki a tornára, de a USTA üres lelátók mellett is bevételhez jut, hiszen a szponzori pénzek mellett 70 millió dollárra számíthat az ESPN-től a televíziós jogdíjakért.

Néhány játékos, például a horvát Marin Cilic magasabb pénzdíjat várna el a kellemetlen szabályok miatt, ám az amerikai szervezők közölték, már az is a lehetőségeik maximuma, hogy a 2019-es összdíjazás 95 százalékát tudják biztosítani a nézők nélküli viadalon.

A US Open megtartásával kapcsolatban a mezőny két részre szakadt. Az egyik fele, köztük például a szerb Novak Djokovics és a spanyol Rafael Nadal a korlátozások, a járványügyi és belpolitikai helyzet miatt nem szívesen utazna New Yorkba, az alacsonyabban jegyzettek viszont mielőbb versenyezni akarnak, hogy végre pénzhez jussanak, és azt állítják, csak a legnagyobb sztároknak van lehetőségük arra, hogy nagy stábbal utazzanak, ezért lehetnének kevésbé önzők, és gondolhatnának másokra is. A „nagy hármasból” a svájci Roger Federer biztos nem indul térdsérülése miatt.

Kislánya lehet Serena Williams edzője (Fotó: AFP)
Kislánya lehet Serena Williams edzője (Fotó: AFP)

A legbefolyásosabb női teniszező, Serena Williams eddig nem szólalt meg a US Open kapcsán, ám edzője, Patrick Mouratoglou szerint mindenképpen játszani akar, és célja, hogy megszerezze 24. Grand Slam-trófeáját, amivel beérné Margaret Courtot az örökrangsor élén. A francia szakember a szigorú szabályokkal kapcsolatban azt mondta, egyeztetnie kell az amerikai klasszissal, mert ha csak egyetlen személyt vihetnek magukkal a sportolók, az valószínűleg nem ő lesz, hanem Serena lánya, Olympia.

„Előfordulhat, hogy új edzője lesz a US Openen, egy kicsit fiatalabb, mint én. Ha megnézzük, milyen eredményeket értünk el Serenával a legutóbbi döntőkben, akkor lehet, hogy a lányával sikeresebb lesz, mint velem” – viccelődött a BBC-n Mouratoglou, aki a görög Sztefanosz Cicipasz és az amerikai Cori Gauff munkáját is segíti, ám valószínűleg egyetlen stábtagnak egyikük sem őt választaná.

Az amerikaiak döntése tehát megszületett, csak a bejelentés várat magára, ami nem jelenti azt, hogy augusztus 31-től a világ legjobb teniszezői lépnek kemény pályára New Yorkban. A USTA az ATP-vel és a WTA-val már korábban megállapodott, hogy nem vár büntetés azokra, akik ilyen körülmények között nem neveznek a US Openre – mindenesetre a sportolók elmúlt napokban olvasott nyilatkozatai alapján többen élnek majd ezzel a lehetőséggel…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik