US Open: döbbenet New Yorkban, kiesett Roger Federer!

KLEIN RON (New York)KLEIN RON (New York)
Vágólapra másolva!
2019.09.04. 07:01
null
Federer a vereség ellenére nem érzi, hogy rossz szezont futna (Fotó: AFP)
Roger Federer kétszer is szettelőnyben volt Grigor Dimitrovval szemben, de öt játszmában elveszítette a szerda hajnali negyeddöntőt, így nem jutott be a legjobb négy közé a teniszezők US Openjén.

 

Valószínűleg alaposan meglepődött Roger Federer és a bolgár Grigor Dimitrov, amikor a játékosoknak fenntartott létesítményben bemondták, hogy ők következnek, hamarosan pályára lépnek a US Open centerpályáján.

Bár Serena Williams egyértelmű esélyese volt a kínai Vang Csiang elleni mérkőzésnek, arra azért senki sem számított, hogy az egyéniben 23-szoros Grand Slam-győztes amerikai 44 perc alatt 6:1, 6:0-val üti ki a kínait. Vang eddig játszmát sem veszített a versenyen, a 2. kiemelt ausztrál Ashleigh Bartyt is búcsúztatta, a negyeddöntőben viszont egyetlen nyerőt sem ütött, az első adogatásai után 17 százalékban nyerte meg a pontokat, a második szettben négy, összesen pedig 15 labdamenet végén örülhetett – döbbenetesen gyenge statisztikai mutatók ezek.

„Sokat dolgoztam a gyorsaságomon, az ütések előkészítésén. Örülök a győzelemnek, meg annak, hogy nem adtam neki sok esélyt a találkozón. Igaz, hogy rövid meccset játszottunk, de ha hosszabb lett volna, arra is készen állok” – mondta Williams, akinek ez volt a 100. diadala a US Openen, és már csak egyre van szüksége ahhoz, hogy beérje az örökrangsor élén Chris Evertet.

New Yorkban egyébként 2007 óta minden évben a legjobb négy közé jutott valamelyik Williams nővér. Szóval, Williams meccse nagyon sima volt – de az amerikai közönség így is megkapta a drámát a pénzéért.

Serena Williams magabiztos győzelmet aratott (FOtó: AFP)
Serena Williams magabiztos győzelmet aratott (FOtó: AFP)

 

Federer korábban hétből hétszer legyőzte Dimitrovot, de a bolgár pazar formában várta a negyeddöntőbeli párharcukat, amelyen a svájci tett neki egy szívességet: alaposan megnövelte az önbizalmát, engedte elhinni riválisának, hogy van esélye.

A 38 éves svájci remekül kezdett, az első játszmát nagyon magabiztosan hozta, és úgy tűnt, nem lehet gondja a továbbjutással. A másodikban Dimitrov brékelt, de amikor a szettért szervált, talán megijedt a lehetőségtől és nem tudta megcsinálni – viszont a következő játékban Federer is elveszítette az adogatójátékát, ezzel a játszmát is. Fordulópont volt ez, mert Dimitrov eksztázisban teniszezett a folytatásban, míg a svájci egyáltalán nem teljesített olyan magas színvonalon, mint az előző körben a belga David Goffin ellen.

A harmadik játszmát ugyan megnyerte Federer, de a negyedikben megint gondja akadt a szerváival – az idei US Openen nem először… –, és bár a szett végén, 5:4-es hátrányban óriási esélye volt az egyenlítésre, sorban puskázta el a fogadóelőnyöket, így következhetett az ötödik játszma.

A szünetben a svájcit ápolták, és bár visszatért a pályára, mozgásán, testbeszédén már lehetett látni, hogy ennek a történetnek itt a vége: Dimitrov 4:0-ra elhúzott, utána pedig gyakorlatilag csak a pályára kellett tennie a labdákat, végül 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2-re nyert.

Grigor Dimitrov a győzelem kivívásának pillanataiban (Fotó: AFP)
Grigor Dimitrov a győzelem kivívásának pillanataiban (Fotó: AFP)

 

„A hátamat, a nyakamat kellett ápolni, már délután volt vele problémám, de tudtam játszani, eszembe sem jutott feladni. De ez Grigor pillanata, nem a testemé – mondta Federer a sajtótájékoztatón. – A negyedik játszmában volt esélyem arra, hogy visszahozzam a meccset, de Grigor nagyon jól játszott, ami nem is lepett meg, erre számítottam. Csalódott vagyok, de a vereséget el kell tudni viselni, mert a sport része. Azt hiszem, ez így is egy pozitív szezon.”

A hat héttel ezelőtt még egy 400-on kívül jegyzett riválistól is vereséget szenvedő Dimitrov a fináléért az orosz Danyiil Medvegyevvel küzd meg. Federer kiesésével eldőlt, hogy továbbra sem rendeznek a US Openen Federer–Nadal álommérkőzést.

US OPEN, NEW YORK (57 238 700 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES
NEGYEDDÖNTŐ

Dimitrov (bolgár)–Federer (svájci, 3.) 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2
Korábban közölt eredmény
Medvegyev (orosz, 5.)–Wawrinka (svájci, 23.) 7:6, 6:3, 3:6, 6:1
Szerda este
Berrettini (olasz, 24.)–Monfils (francia, 13.)
Schwartzman (argentin, 20.)–Nadal (spanyol, 2.)

NŐI EGYES
NEGYEDDÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 8.)–Vang Csiang (kínai, 18.) 6:1, 6:0
Korábban közölt eredmény
Szvitolina (ukrán, 5.)–Konta (brit, 16.) 6:4, 6:4
Szerda este
Bencic (svájci, 13.)–Vekic (horvát, 23.)
Andreescu (kanadai, 15.)–Mertens (belga, 25.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik