US Open: Djokovics feladta a küzdelmet a pazar Wawrinka ellen

KLEIN RON (New York)KLEIN RON (New York)
Vágólapra másolva!
2019.09.02. 07:24
null
Wawrinka remekelt Djokovics ellen (Fotó: AFP)
Bár teniszben nem szokás ilyet mondani, de a forduló rangadóját rendezték meg New York-i idő szerint vasárnap késő este a US Open centerpályáján: a címvédő Novak Djokovics a pazar formában teljesítő Stan Wawrinkával küzdött meg a negyeddöntőbe kerülésért. A svájci 26 eddigi találkozójukból 21-et elveszített a szerb ellen, viszont legutóbb, a 2016-os US Open fináléjában Wawrinka ünnepelhetett.

 

A svájci az első labdamenettől kezdve fantasztikusan teniszezett, az egész tornán kiváló adogatásai mellett tenyeressel és fonákkal is csodás pontokat nyert meg. Djokovics természetesen mindent megtett, kifejezetten magas színvonalú ütésváltásokat láthattunk, de az első szettben 2:2-nél elbukta az adogatójátékát, ez pedig a játszmájába is került. Érdekes statisztika, hogy Wawrinka korábban hatból csak egyszer tudta legyőzni Djokovicsot, ha övé volt az első szett.

A világelső a második játékrészt azonnal brékkel nyitotta, ám 4:2-es előnynél, majd 5:5-nél is élt fogadóesélyével Wawrinka, miközben remekül szervált, így kétszettes előnybe került (6:4, 7:5). Míg a svájci parádézott, Djokovics egyre bizonytalanabbnak és elkeseredettebbnek tűnt.

A második játszma után ápoltatta a bal vállát, amely állítása szerint nagyon fájt neki a második fordulóban, ám azóta folyamatosan javult, a Wawrinka elleni párharc előtt azt mondta, rendben lesz. Úgy tűnik, tévedett, mert amikor 1:1-nél egy kettős hibával semmire veszítette el a szervagémét, a hálóhoz sétált és gratulált riválisának, egyben feladta a küzdelmet. A New York-i közönség óriási füttykoncertben részesítette az idő előtt az öltözőbe sétáló Djokovicsot.

„Igen, a bal vállammal van baj. Gratulálok Stannek, remek játékos, minden jót kívánok neki a folytatásban. Nem akarok a sérülésemről beszélni, ehhez ragaszkodom. Feladtam a meccset a bal vállam miatt, ezenkívül nincs mit mondanom” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Djokovics, majd hozzátette, sajnálja a nézőket, akik teljes mérkőzést akartak látni, mégsem kapták meg, ám reméli, tiszteletben tartják a döntését.

Wawrinka következő ellenfele az orosz Danyiil Medvegyev lesz, aki négy szettben búcsúztatta a torna eddigi meglepetésemberét, a német Dominik Köpfert. Medvegyev, akinek 9 ezer dollárt kellett fizetnie, mert a harmadik fordulóban durván beszélt a játékvezetővel, majd a középső ujját mutatta az őt kifütyülő amerikai közönségnek, megint szórakozott a nézőkkel, mert állítása szerint óriási energiát ad neki, ha kifütyülik, a szurkolók nélkül nem nyert volna, fizikailag ugyanis messze nem százszázalékos.

„Azért az előző meccsemen idióta voltam – ismerte el önkritikusan a sajtótájékoztatón. – Tettem néhány dolgot, amire nem vagyok büszke. Dolgozom azon, hogy a pályán jobb ember lehessek, mert a pályán kívül jó ember vagyok. A mostani meccsen már egészen más volt a kapcsolatom a nézőkkel, remélem, élvezték a találkozót, mert sokat köszönhetek nekik.”

Közben a tenisz álompárja továbbra is nagy napjait éli: szombaton a francia Gaël Monfils jutott óriási mérkőzésen a legjobb 16 közé, vasárnap, 33. születésnapjára pedig azt kapta „ajándékként” kedvesétől, Elina Szvitolinától, hogy az ukrán játékos két játszmában győzött az amerikai Madison Keys ellen. Szvitolina a magyar-brit Konta Johannával folytatja, már az elődöntőbe kerülés lesz a tét.

Keys veresége ellenére azért nem volt rossz napjuk az amerikaiaknak: egyrészt Serena Williams magabiztosan nyert, másrészt tovább menetel Cori Gauff és Catherine McNally párosa, a két amerikai tinédzser meglepetésre 6:3, 7:6-tal búcsúztatta a 9. kiemelt Nicole Melichar, Kveta Peschke amerikai, cseh duót.

Gauffék hétfőn várhatóan ugyanakkor lépnek majd pályára, mint Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic. Ha az amerikaiak újabb bravúrral tovább tudnak jutni a fehérorosz Viktorija Azarenka és az ausztrál Ashleigh Barty ellen, illetve az első kiemelt magyar-francia páros is nyer az orosz Anna Kalinszkaja és a kazah Julija Putyinceva ellen, akkor Gauff és Babos ismét összecsaphatnak, immár a női párosok versenyének negyeddöntőjében.

US OPEN, NEW YORK (57 238 700 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYÉNI
4. FORDULÓ
Wawrinka (svájci, 23.)–Djokovics (szerb, 1.) 6:4, 7:5, 2:1-nél Djokovics feladta
Medvegyev (orosz, 5.)–Köpfer (német) 3:6, 6:3, 6:2, 7:6 (7–2)

NŐI EGYÉNI
4. FORDULÓ
Szvitolina (ukrán, 5.)–Keys (amerikai, 10.) 7:5, 6:4



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik