Tenisz: Oszaka visszavonta visszalépését, törölték a csütörtöki programot

Vágólapra másolva!
2020.08.27. 19:50
null
Oszaka Naomi visszalépett (Fotó: AFP)
Néhány órával azt követően, hogy Oszaka Naomi elődöntőbe jutott a Cincinnatiből New Yorkba áthelyezett kemény pályás tenisztorna szerdai játéknapján, a rasszizmus ellen tiltakozva visszalépett a további küzdelemtől. A szervezők úgy döntöttek, törlik a csütörtöki programot.

 

„Elsősorban fekete nő vagyok, csak aztán sportoló” – írta közösségi oldalán a japán anyától és haiti apától származó játékos.

„Mint fekete nő, úgy érzem, sokkal fontosabb dolgokra kell azonnal ráirányítani a figyelmet, mint a teniszemre”.

A 22 éves japán játékos úgy véli, semmilyen komoly eredménye nem lesz annak, hogy nem lép pályára, de – mint indokolta döntését – ha párbeszéd kezdődik egy „nagyrészt fehér sportban”, az egy lépés a helyes irányba.

Oszaka, akinek a belga Elise Mertens lenne az ellenfele a legjobb négy között, azonnal támogatásra talált játékostársai körében, aminek az lett az eredménye, hogy a szervezők úgy döntöttek, egy napra felfüggesztik a játékot.

„A tenisz együttes álláspontot képvisel a faji egyenlőtlenségek és a társadalmi igazságtalanságok ellen, amelyek ismét előtérbe kerültek az Egyesült Államokban” – indokolta döntését közös közleményében a női tornákat szervező WTA, a férfi versenyeket szervező ATP és a sportág amerikai szövetsége, az USTA.

Észak-Amerikában az váltotta ki a sportolók újabb figyelemfelkeltő tiltakozáshullámát, hogy Wisconsin állam Kenosha nevű városában a rendőrök több lövéssel súlyosan megsebesítettek egy fekete férfit vasárnap este, emiatt tüntetésekre, összecsapásokra került sor.

Szerdán a Milwaukee Bucks sem lépett pályára az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásában, majd az egész szerdai programot törölték a ligában, de a tengerentúli baseball-liga (MLB) három mérkőzése is elmaradt emiatt.

FRISSÍTÉS 19.30

Csütörtökön, magyar idő szerint kora este a The Guardian azt írta: a találkozók péntekre halasztása nyomán Oszaka megváltoztatta elhatározását. A lap idézte a kétszeres Grand Slam-torna-győztes játékost, aki azt mondta: kész pályára lépni, egyben megköszönte a WTA és a szervezők támogatását, mivel szerinte a találkozók egy nappal későbbi megrendezése még nagyobb figyelmet biztosít a kezdeményezésnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik