Tenisz: nem borult a papírforma, Djokovics hatodszor is vb-első

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2022.11.20. 20:57
null
Novak Djokovics beállította Roger Federer rekordját az ATP-vb-címeket tekintve (Fotó: Getty Images)
Két szettben legyőzte Casper Ruudöt az ATP-vb fináléjában, ezzel rekordösszeget nyert Novak Djokovics Torinóban. Ráadásként hatodik világbajnoki címével beérte Roger Federert a világbajnoki győzelmek tekintetében.

 

Már a második szett elején elvesztette mentálisan a világbajnoki döntőt Casper Ruud: amikor Novak Djokovics 2:1-nél brékelte a norvégok kétszeres Grand Slam-döntősét, s ezzel ellépett 3:1-re, lehetett sejteni, hogy a szerbek 21-szeres Grand Slam-győztese, aki Rafael Nadal majortorna-bajnoki rekordjától is csak egyetlen győzelemre van, már idén Torinóban utoléri Roger Federert a vb-győzelmek tekintetében. S valóban, innentől kezdve alig húsz perc kellett hozzá, hogy hatszoros világbajnoknak mondhassa magát a 35 éves klasszis, aki fogadóként is egyre többször átvette 23 éves riválisától a kezdeményezést. Színtelen, szagtalan teniszezőnek tűnt Ruud az idény legnagyobb részében, annak ellenére, hogy előbb a Roland Garroson, majd a US Openen is döntőbe jutott, de a világbajnokságon végérvényesen kiderült, kitűnő megoldásai vannak, és képes agresszívan teniszezni, viszont megilletődik, ha akkora klasszisokkal áll szemben jelentős téthelyzetben, mint Rafael Nadal vagy Novak Djokovics. Épp ezt lehet felróni neki idei harmadik nagy, elveszített döntője kapcsán is: ritkán mert agresszívan játszani az igazán jó formában teniszező szerb ellen. Villanásai ugyan voltak, ami mutatja, hogy nagy játékos lehet még a norvégok feltörekvő tehetségéből, de ez is kevés volt a pályafutása során negyedszer veretlenül vb-címet szerző belgrádi sztár ellen, aki ezzel minden idők legbusásabb ATP-döntős pénzdíját teheti zsebre. Ráadásul azzal, hogy a csoportkörben sem kapott ki senkitől, több mint a dupláját kereste annak, ami a bankszámláján landolt volna, ha nem nyeri meg minden meccsét. Ugyanis a „sima” bajnok 2 200 400 dollárt kasszírozott volna, veretlen győztesként Djokovics viszont 4 740 300 dollárt, vagyis közel 1.9 milliárd forintot vihet haza. A meglehetősen hányatott szezont maga mögött tudó szerb pedig eddigi karrierjéhez, küzdőszelleméhez méltón fejezte be az évet, amelyet elképesztő amplitúdójú mélységek és magasságok jellemeztek. Kezdve azzal, hogy januárban kiutasították Ausztráliából oltatlansága miatt, majd nem vehetett részt a sunshine double-ként aposztrofált két tavaszi kemény pályás, egyesült államokbeli ATP-mestertornán, s az őszi szezon tengeren túli állomásait is ki kellett hagynia, beleértve a US Opent és felvezető versenyeit... A világelsőségét is elveszítette, s a világbajnokságon wimbledoni Grand Slam-győzelmének köszönhetően vehetett csak részt. Az év utolsó nagyversenyét ezek után rendkívül stílusosan, ásszal fejezte be.

Novak Djokovics így nyilatkozott a mérkőzést után: „Casper nagyon jól játszott a tornán, így nem számítottam könnyű mérkőzésre. Az első szett tizenkettedik játékában jobban szerváltam, mint előtte, meg tudtam futtatni ellenfelemet, a döntő játszmában pedig kitűnően irányítottam fonákkal, ez volt a győzelmem két kulcsa. Ideges voltam az utolsó labdameneteknél, de megmaradt a lendületem. Örülök, hogy jól sikerültek a szerváim, igazán stílusos, hogy ásszal fejeztem be!”

Casper Ruud gratulált a szerbnek: „Elismerésem Novaknak és csapatának, el sem tudom képzelni, mennyire nehéz év volt ez neki, lenyűgöző, amit elért idén. Emlékezetes teljesítményt nyújtott, megmutatta, milyen kiváló teniszező, és fantasztikusan is zárta az idényt. A csapatom velem volt a hullámhegyekben és -völgyekben egyaránt, nélküle nem jutottam volna az ATP-vébé döntőjéig. Motivált vagyok, és várom a következő szezont.”

TENISZ
ATP-VILÁGBAJNOKSÁG, TORINO
EGYES, DÖNTŐ
Novak Djokovics (szerb, 7.)–Casper Ruud (norvég, 5.) 7:5, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik