Tenisz: Oszaka visszalépése után javításokat ígérnek a GS-tornák szervezői

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.06.02. 11:38
null
Oszaka (Fotó: AFP)
A négy Grand Slam-torna jelentős javításokat helyezett kilátásba a teniszezők érdekében annak nyomán, hogy Oszaka Naomi – aki nem akart részt venni a francia nyílt teniszbajnokság sajtótájékoztatóin – hétfőn visszalépett a tornától.

Gilles Moretton, a francia sportági szövetség elnöke már aznap este közölte, hogy a GS-tornák szervezőinek szándékában áll foglalkozni a játékosok mentális egészségének megóvásával.

„A játékosok közérzete mindig is prioritás volt a Grand Slameken, és az a szándékunk a WTA-val, az ATP-vel és az ITF-fel együtt, hogy a mentális egészség és a jó közérzet érdekében további lépéseket tegyünk” – írták a US Open, a wimbledoni torna, a Roland Garros és az ausztrál bajnokság szervezői kedd esti közös közleményükben.

A Twitteren közzétett állásfoglalásukban azt ígérik: azon fognak közösen munkálkodni, hogy a tornáikon jobban érezzék magukat a játékosok, és jobb legyen a kapcsolatuk a sajtóval. Hangsúlyozzák, hogy a teniszezőkkel, a sajtóval az egész tenisz közösséggel együttműködve jelentős javításokat terveznek.

Oszaka, a világranglista második helyezettje hétfőn ugyancsak a Twitteren közölte: „Az a legjobb a tornának, a többi játékosnak és a közérzetemnek, ha visszalépek, hogy mindenki a teniszre tudjon koncentrálni”. A négyszeres GS-tornagyőztes japán játékos, aki az első fordulóban, vasárnap a román Patricia Maria Tiget két szettben búcsúztatta, a múlt hét közepén jelezte, hogy mentális egészségének megóvása érdekében nem vesz részt a sajtótájékoztatókon a Roland Garroson. A vasárnapit ki is hagyta, amiért 15 ezer dollárra büntették. A hétfői bejegyzésében részletesen írt arról, gyakran érzi úgy, hogy a szervezők nincsenek tekintettel a sportolók mentális egészségére.

A férfiaknál világelső Novak Djokovics kiállt Oszaka mellett.

„Támogatom őt. Úgy gondolom, nagyon bátor, hogy ezt meglépte” – fogalmazott a szerb játékos, aki sajnálja, hogy a japán teniszező – aki szerinte a sportág egyik fontos márkája – pszichés problémákkal küzd. Hozzátette: nagyon is meg tudja érteni, együtt érez vele, már csak azért is, mert neki sem volt mindig felhőtlen a viszonya a sajtóval.

Djokovics elismerte, hogy a média szerepe kétségtelenül fontos, mert hagyományos módon biztosítja a kapcsolatot a szurkolókkal. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a játékosoknak vannak saját platformjaik, melyeken közvetlenül fordulhatnak a rajongóikhoz és szerinte Oszaka már ezekkel a lehetőségekkel nőtt föl, így a közösségi médiafelületeken, a saját csatornáin könnyedén kommunikál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik