Tenisz: Jani Réka nyolcaddöntős a budapesti tornán

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2021.07.13. 14:14
null
Jani Réka sikerrel vette az első fordulót (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Jani Réka győzött az első fordulóban, és bejutott a nyolcaddöntőbe a budapesti Római Teniszakadémián zajló, 235 ezer dollár (71.6 millió forint) összdíjazású salakpályás női tornán – írja az MTI.

A világranglista 186. helyezettje kedden a centerpálya nyitómérkőzésén az olasz Elisabetta Cocciarettóval (112.) találkozott, aki szerencsés vesztesként főtáblás volt nemrég a Roland Garroson. Első összecsapásuk előtt, hétfőn Jani tréfásan úgy vélekedett, hogy háromórás meccsre készül, s ezt látszott igazolni, hogy az első gém 11 (!) percig tartott, és 32 perc elteltével még csak öt játéknál jártak a felek. Az Asbóth József Stadionban 11 órakor már 30 fokos hőség uralkodott, és noha egyik tribünön sem akadt árnyékos hely, legalább ötvenen ültek a lelátókon.

A versenynapot nyitó magyar–olasz csata igazi salakteniszt hozott 10-15 ütéses labdamenetekkel. A 29 éves Jani 2:1-nél vette el először tíz esztendővel fiatalabb riválisa adogatását, aki 4:4-nél utolérte őt, de a siófoki teniszező egymás után két gémmel lezárta az 58 perces szettet.

A folytatásban Jani – aki már 2011-ben főtáblás volt a Hungarian Grand Prix-n – bátor játékkal 5:2-re elhúzott, ám ekkor jött az újabb hullámvölgy, és az anconai ellenfél egyenlített. A magyar teniszező egy újabb bréket követően a meccsért adogatott, és bár látszott rajta az idegesség, a negyedik mérkőzéslabdáját értékesítve befejezte a 2 óra 22 perces találkozót.

„Nagyon izgultam a végén, hogy sikerüljön befejezni. A nagypapám a múlt héten halt meg, őt is kértem, hogy segítsen nekem– mondta meghatódva Jani Réka. –Nagy lehetőség ez nekem, örülök, hogy a főtáblán kezdhettem, köszönöm Márky Jenőnek a szabadkártyát, és hogy nem kellett pályára lépnem a selejtezőben. Ennek ma meglett a hatása.”

A tikkasztó körülményekről szólva a győztes közölte, fárasztó volt 35 fokban küzdeni, de vitte előre az adrenalin, és nem foglalkozott a fájdalommal, csak ment előre. Nyolcaddöntős ellenfele a második helyen kiemelt amerikai Danielle Collins (49.) vagy az olasz Martina Di Giuseppe (212.) lesz.

Jani párosban Babos Tímea oldalán hétfőn bejutott a negyeddöntőbe, kettősük a tokiói olimpia női párosmezőnyében is ott lesz majd.

Ami a keddi folytatást illeti, magyar részről Udvardy Panna (204.) az egyiptomi Majar Seriffel (114.), majd Babos Tímea (121.) a hatodik kiemelt fehérorosz Aljakszandra Szasznoviccsal (86.), végül Gálfi Dalma (176.) a spanyol Aliona Bolsovával (151.) csap össze az óbudai versenyen.

WTA 250-ES TORNA, BUDAPEST (235 000 dollár, salak)
EGYES, 1. FORDULÓ
Jani Réka–Elisabetta Cocciaretto (olasz) 6:4, 7:5
Bogdan (román, 5.)–Lepchenko (amerikai) 6:4, 7:5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik