Tenisz: Gálfi kikapott a Billie Jean King-kupa nyitó meccsén

MIHÁLYI PETRA (Nagyvárad)MIHÁLYI PETRA (Nagyvárad)
Vágólapra másolva!
2022.11.11. 16:13
null
Gálfi Dalma a második szettben jól játszott (Fotó: Kovács Péter)
A második szettre érkezett meg a mérkőzésbe a Billie Jean King-kupa első meccsére Gálfi Dalma Románia legjobbja, Ana Bogdan ellen, ez azonban kevés volt a győzelemhez Nagyváradon, így 1:0-ra vezet a hazai gárda Bondár Anna és Jaqueline Cristian találkozója előtt.

Voltak magyar szurkolók, akik időnként túlkiabálták a dobokkal, trombitákkal készülő román kemény mag skandálását, és a hazai válogatottat fogadó tapsorkánt a nagyváradi csarnokban, s a vendégek páholyában ülő csapattársak is mindent megtettek, hogy Gálfi Dalma érezze a támogatásukat az ellenfél legmagasabban rangsorolt játékosa, Ana Bogdan elleni meccsén.

INTERJÚ GÁLFI DALMÁVAL

Nehezen érkezett meg a játékba, miért nem sikerült felvennie a fonalat az első szettben?
Elég sok hazai néző jött ki szurkolni, nagyon nagy hangulatot csaptak a román lányoknak. Nyilván nekünk is voltak magyar drukkereink, de jóval kisebb létszámban, és ez kicsit lejjebb nyomta a teljesítményemet, a játékom színvonalát a mérkőzés elején, és hozzá kellett szoknom ehhez az atmoszférához.

Eleinte a szervái sem igazán jöttek...
Igen, ez pont ennek volt köszönhető: bizonytalanabb lettem mindenben, de szerencsére a második szettre összeszedtem magamat, és ki tudtam zárni a zavaró tényezőket.

Az viszont hamar látszott, amit Babos Csaba szövetségi kapitány előzetesen mondott: hogy a gyors borításon jó adogatások kellenek, s ez inkább Önöknek kedvez. Bogdan nem igazán tudott mit kezdeni hatalmas nyitásaival, s akkor érvényesült jobban, amikor hosszabb labdamenetekbe bonyolódtak.
Igen, mérkőzés közben beszéltünk erről, Csaba mondta, hogy próbáljak meg kicsit agresszívabban játszani. Ezt sokszor sikerült is abszolválnom, de azért ezen a felületen nagyon ott kell lenni lábal és minden egyéb módon, hogy tényleg pontosan el tudjam találni a labdát, és kellő erővel, hosszan ki tudjam venni őt a komfortzónájából. Ez volt utána a taktika és voltak sanszaim is, de most sajnos nem sikerült ezeket kihasználni.

Azért ütött három ászt is, sorozatban.
Volt olyan is – ez a kulcs: amikor jön az első szerva az megkönnyíti az ember dolgát, a szombati napra nézve ez nagyon fontos lesz, hogyha ismét engem választ a kapitány. Most nyilván azon leszünk, hogy a második meccset kiszurkoljuk Annának, remélem, ő kicsit hamarabb hozzá tud szokni ehhez a környezethez itt, Nagyváradon.

Ha ismét Ön léphet pályára, mit csinál majd másképp?
Nagyon sok mindenben nem változtatnék, nyilván más taktikával mennék fel a pályára, mert más játékos ellen játszom, illetve fontos, hogy már az elejétől kezdve ismerős lesz az itt uralkodó hangulat, így biztosan pozitívabb lenne a kezdés.

A 24 éves teniszező minden igyekezete ellenére mégis elveszítette első adogatását, míg riválisa stabilan hozta sajátját, így Bogdan hamar ellépett 3:0-ra az első szettben. A mérkőzés folytatásában kirajzolódott az, amit Babos Csaba szövetségi kapitány a tréningek alapján látott: amikor Gálfi jól helyezett, erős szervát ütött, a gyors borításon keményen visszapattanó labdával ellenfele egyre kevésbé tudott mit kezdeni, gondot inkább az okozott a világranglista-85. teniszezőnek, ha második adogatásából hosszabb labdamenetbe bonyolódott a másik oldalon álló top ötvenes játékossal, aki másodszor is megtréfálta őt.

Babos Csaba szövetségi kapitány minden gém után igyekezett nyugtatni és biztatni az egyébként egyre határozottabban játszó sportolót, 5:0-s hátránynál pedig Bondár Anna, Jani Réka, Szabanin Natália és Udvardy Panna is elkezdték kiabálni keresztnevét, kitartásra buzdítva társukat. Gálfi Dalma pedig tényleg megérkezett a meccsbe, 40:15-re hozta szerváját. 5:1-nél viszont Bogdan már a szettért adogatott, innen az első játszmában nem lehetett őt megfogni hazai közönség előtt, noha láthatóan egyre idegesebben játszott, az első adogatásait többször hosszúra ütötte, vagy súrolták a hálót, kettős brékelőnnyel 6:1-re nyerte meg az első játszmát.

A szünet után Gálfi kezdte az adogatást, s ismét megremegett a keze, semmi negyvenről kellett visszakapaszkodnia, innen azonban öt hibátlan labdamenettel hozta saját szerváját. Bogdan ugyan egyenlített, a következő gémben viszont Gálfi három ásszal is megörvendeztette a maréknyi magyar szurkolót, ráadásul kettőt második adogatásból ütött, míg ellenfele gyakran kényszerült több ütésváltásra saját szerváinál, top százas játékosunk pedig néhány pontot el is csent tőle.

Kiegyenlítetté vált a csata, sőt, néha úgy tűnt: egy árnyalattal a magyar lány oldalára billen a mérleg, s bár fogadóként még mindig nem tudott igazán kiugrót alkotni, a gémeket tekintve fej fej mellett haladt a két teniszező. 3:3-nál viszont egy kettős hibával hagyta visszajönni a játékba riválisát, aki élt is a lehetőséggel, így Bogdan ismét brékelőnyhöz jutott.

Nem tartott azonban sokáig: Gálfi Dalma előbb egy parádés pörgetett ütés után, nehezen elérte a háló közelében földet érő labdát, amiből aztán pontot csinált, majd a következő labdamenetnél átvette az irányítást az adogatótól, és ellépett harminc semmire. Innen még visszajött a 29 éves, rutinos ellenfele, ám utána brékponthoz jutott a kemény pályán egyébként is jól teljesítő magyar, és ki is használta első lehetőségét.

Ekkor már óriási volt a hangulat az arénában, mindkét oldalon kitettek magukért a szurkolók – a mieink a lelátó műanyag székeinek támláján tapsoltak, hogy túltegyenek a hazaiakon – csoda, hogy egyben maradtak az ülések…–, s a pályán zajló küzdelem sem volt kisebb, végül azonban riválisa ismét brékelte Gálfit, aki a következő játék előtt a törülközőt a fejére téve igyekezett kizárni a román drukkerek tombolását.

Így Ana Bogdan a mérkőzésért szerválhatott, és negyven semminél három meccslabdája volt, az elsőt értékesítette is, tehát a Billie Jean King-kupa rájátszásának első mérkőzése után 1:0-ra vezet Románia.

BILLIE JEAN KING-KUPA, RÁJÁTSZÁS
Románia–Magyarország 1:0 – állás az első egyes után

Ana Bogdan–Gálfi Dalma 6:1, 6:4

KÉSŐBB
Jaqueline Cristian–Bondár Anna
SZOMBATON
Jaqueline Cristian–Gálfi Dalma
Ana Bogdan–Bondár Anna
Monica Niculescu, Anca Todoni–Jani Réka, Udvardy Panna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik