Tenisz: „Fucsovicsnak rengeteg mindenben kell fejlődnie”

Vágólapra másolva!
2018.04.17. 10:09
null
Sávolt Attila (jobbra) szerint Fucsovics Mártonnak még rengeteg területen kell fejlődnie, és biztos benne, hogy képes is rá (Fotó: Tumbász Hédi)
Fucsovics Márton edzője nemhogy tragédiát, még hullámvölgyet sem lát, mert tanítványa a fájó monte-carlói vereség ellenére magas színvonalon játszott. A legjobb magyar teniszező legközelebb a budapesti ATP-tornán lép pályára.

 

 

– Az Australian Open-nyolcaddöntőt követő felhajtás után is higgadtan, visszafogottan nyilatkozott. Jól sejtem, hogy most, a kevésbé sikeres időszakban sem lát tragédiát?
– Nemhogy tragédiát, még hullámvölgyet sem, főleg a vasárnapi mérkőzést látva – jelentette ki Sávolt Attila, akinek tanítványa, Fucsovics Márton az említett napon óriási csatában szenvedett 6:7, 6:2, 7:5-ös vereséget az orosz Danyiil Medvegyevtől a monte-carlói mestertorna főtáblájának első fordulójában. – Persze ettől még a vereség fájó volt, különösen, hogy a döntő szettben öt négynél fogadóként semmi harminca volt, tehát két labdára került a győzelemtől. Akkor úgy éreztem, meglesz a továbbjutás. Nem sikerült, de így is kifejezetten jó meccset láttam, hosszú, magas színvonalú labdamenetekkel. Én mindig azt mondom, a játék színvonala a legfontosabb, hogy tükrözze a teniszező aktuális ranglistahelyezését.

– Tehát Fucsovics úgy teljesített, ahogyan egy világranglista-59.-nek kell?
– Így van, és ebből kell erőt merítenie. Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, mondtam neki, hogy Marci, tényleg úgy játszol, mint egy kétszázötvenedik helyezett. Aztán amikor bekerült a legjobb százba, nemcsak a ranglistát, hanem a játékát tekintve is szintet lépett.

– Ettől még nyilván nem lehet könnyű elfogadni az első fordulóbeli vereségeket.
– Nem lepett meg, hogy a salakszezon nehezebben indult. Tavaly is volt egy időszak, amikor öt-hat tornán kikapott az első vagy második körben, de jó játékkal. Akkor is azt mondtam neki, hogy tovább kell folytatni a munkát, a jó teljesítmény pedig idővel az eredményein is meglátszik. Szerintem a következő hetekben, a nagy salakos versenyeken látunk majd nagy eredményt Marcitól.

– Ezt ő is elhiszi?
– Mindig azt mondtam róla, hogy jól viseli a vereségeket, ami azt jelenti, hogy kiváló versenyzőtípus, nem rágódik a múlton, ez pozitív. A vasárnapi vereség után viszont nagyon le volt törve, ritkán látom ilyennek. De hétfőn már edzettünk egy keményet, előre kell tekintenünk. Én a múltban többször elmondtam neki, mikor és mi vár rá, ezek be is váltak, szóval a jelenlétem és a tanácsaim remélhetőleg segítenek. Ebből a szempontból jó sportág a tenisz, hiszen minden hét egy új esély.

– Ráadásul a következő esély éppen a Gazprom Hungarian Open. Segíthet a hazai pálya?
– Igen, az mindig nagy segítség, közel áll a szívéhez a hazai verseny, ám nehéz megtippelni az esélyeket, mert annyira kiegyensúlyozott a mezőny, hogy néha magam is meglepődöm, milyen színvonalon teniszezik mindenki a top százban. A napi forma dönt, Marci a mezőnyből képes bárkit legyőzni, de ki is kaphat ugyanúgy, még akkor is, ha jól játszik. Remélem, a közönség a kritikus pillanatokban tud segíteni, és hozzáad, mondjuk, tíz százalékot Marci teljesítményéhez.

– Miben kell még feltétlenül fejlődnie?
– Ebből a szempontból a Medvegyev elleni mérkőzés is tanulságos volt. Az egyértelműen látszik, hogy Marci csak akkor tud eredményes lenni, ha övé az agresszívabb tenisz, főleg tenyeresoldalról. Ha ez nem sikerül, passzívvá válik, s akkor baj van. Ez a továbblépés kulcsa, de azért szükség van a bátrabb hálójátékra, erőteljesebb és kiegyensúlyozottabb adogatásokra, illetve látok apróbb taktikai, technikai jellegű javítanivalókat. Sok mindenben tud még fejlődni, játékban, fizikailag és mentalitásban is. Bár sokszor elmondtam, a legjobb százban maradás a cél erre az évre, azonban szerintem a mostani helyezésénél is feljebb juthat még.

– Mi az oka annak, hogy a kellő agresszivitás hiányzik a játékából?
– A salak ebből a szempontból kicsit más borítás, azon nem lehet annyira nekirontani a másiknak. De sokszor érzem, hogy amikor nehéz szituációból visszajön jó védekező játékkal, ott lenne a lehetőség, hogy átvegye a labdamenet irányítását, ám nem teszi meg, passzív marad. Többet kell kifarolós tenyeresekkel próbálkoznia, mert bár rengeteget fejlődött a fonákja, még mindig a tenyeresre van szüksége az irányításhoz. Ő viszont néha túl kényelmesen játszik fonákkal, ezen muszáj változtatni.

– És az adogatásokkal mi a helyzet? Huszonhat évesen képes lehet még látványos javulásra?
– Nem is kérdés, persze. Az életben is szinte a haláláig tanul az ember, a teniszben sincs akadálya a javulásnak, kortól függetlenül. Ahogy mondtam, Marcinak rengeteg területen kell fejlődnie, az adogatás is köztük van, és biztos vagyok benne, hogy képes is rá.

Fucsovics Márton eredményei, amióta visszatért combsérüléséből
Indian Wells
mestertorna
2. forduló
Irving
challengertorna
elődöntő
Miami
mestertorna
1. forduló
Marrákes
250-es torna
1. forduló
Monte-Carlo
mestertorna
1. forduló
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik