Tenisz: Fucsovicsék NFL-csapat otthonában játszanak – KÉPEK

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2019.03.22. 12:49
null
Nagyszerű körülmények Miamiban (Fotó: twitter.com/miamiopen)
A fejlesztések ellehetetlenítése miatt a Miami Dolphins NFL-csapatának komplexumába költözött a tenisz mester- és premiertorna.

Szerdától jövő vasárnapig részben ideiglenes létesítményben rendezik meg az év egyik legfontosabb koedukált teniszversenyét, a miami mester- és premiertornát.

Mielőtt a hazai viszonyokhoz szokott olvasóink azt hinnék, építési területen vagy parkolók végében összeeszkábált helyszínről lenne szó, érdemes gyorsan elhessegetni a budapesti ATP-versenyek és Davis-kupa-találkozó képét! A viadalt a Miami Dolphins amerikaifutball-csapatának komplexumában láthatjuk, a 14 ezer férőhelyes centerpályát a 65 ezres stadion 30 yardos vonalától alakították ki.

Ezt ugyan jövő vasárnap este kezdik lebontani – hiszen NFL-mérkőzéseket is kell majd játszani valahol –, de a felhúzott 29 külső pálya marad – három még csinos kis stadiont is kapott 1500, 3000 és 5000 férőhellyel.

A fejlesztés nagyjából 50 millió dollárba került, ami annak köszönhetően „csak” ennyi, hogy közben használhatják a Dolphins 550 millió dolláros otthonát...

Key Biscayne erre már nem volt alkalmas

A költözés Key Biscayne-ből már évekkel ezelőtt napirendre került.

A férfi- és női versenyt 1985-től rendezték meg itt, a világ legjobb teniszezői küzdöttek a trófeáért, ám hiába volt meg a szándék és az anyagi erőforrás a bővítésre, egy 2015-ös bírósági határozat alapján – főképp környezetvédelmi okokra hivatkozva – nem engedtek semmiféle nagyobb fejlesztést, így viszont a sportág fokozatosan kinőtte a helyszínt.

A Miami sportkomplexuma (Fotó: Miami Open)
A Miami sportkomplexuma (Fotó: Miami Open)


Hallani lehetett pletykákat, hogy az esemény Dél-Amerikába vagy Kínába kerül, de az Egyesült Arab Emírségek is érdeklődött a rendezés iránt. Végül csupán 24 kilométerrel költözött arrébb, a Hard Rock Stadionba és környékére, ami a korábbi kiváló teniszező, momentán a miami verseny igazgatójaként dolgozó James Blake szerint ideális otthon.

„Szerettük volna Miamiban tartani az eseményt, tehát örömmel fogadtuk, amikor Stephen Ross, a Dolphins tulajdonosa jelezte, szívesen csatlakozna a projekthez – emlékezett vissza az egykor top ötös amerikai klasszis. – A költözést követő kialakításnál nem az volt a célunk, hogy a kötelező elvárásokat letudjuk – mi a világ legjobb teniszrendezvényét álmodtuk meg! A Hard Rock Stadion, a tulajdonosi hozzáállás és az új szponzorok érkezése lehetővé teszi, hogy évről évre fejlődni tudjunk. Erre sajnos Key Biscayne már nem volt alkalmas.”

Blake hozzátette, bár megvan a kellő tapasztalatuk, de ilyen volumenű költözés rengeteg feladattal és kockázattal jár, így jelentős csapattal működtek együtt, és a játékosokkal is folyamatosan egyeztettek.

Babos és Fucsovics első tapasztalatai

Apropó, játékosok!

Van nekünk két élteniszezőnk, akiknek akad összehasonlítási alapjuk, hiszen az előző helyszínen és az új komplexumban is pályára léptek már: az idén Babos Tímea a selejtezőben, Fucsovics Márton a főtáblán kezdett Miamiben, de előtte napokig tréningeztek ott, így aztán örömmel osztották meg tapasztalataikat.

Key Biscayne-t csodás környezet vette körül, a Dolphins komplexuma viszont fejleszthető (Fotó: Golden Dusk Photography)
Key Biscayne-t csodás környezet vette körül, a Dolphins komplexuma viszont fejleszthető (Fotó: Golden Dusk Photography)


„Új helyszínt felfedezni mindig izgalmas, különösen ekkora verseny esetében – kezdte Babos a Nemzeti Sportnak. – Még a rajt előtti napokban is folyamatosan dolgoztak, hogy minden tökéletes legyen, de azt már az érkezésemkor megállapíthattam, hogy kitettek magukért a szervezők, nagyon szép minden, a terület pedig hatalmas. A legfontosabb, hogy jóval több pálya áll rendelkezésünkre, mint korábban. Az elmúlt években nem lehetett rendesen edzeni, és bár az idén sem könnyű, egyértelmű az előrelépés.”

A párosban Australian Open-győztes, kétszeres világbajnok játékos hozzátette, a körülményeket tekintve javult a helyzet, az ételkínálat változatosabb, egészségesebb, és több hely van az étteremben. Az öltözőket is dicsérte, a pálya viszont lassúbb, mint az előző helyszínen volt – ám a legnagyobb probléma a közlekedés, a résztvevőket külön figyelmeztették emailben, hogy 45-60 perc az eljutás a hivatalos szállodáktól a pályákig...

„Remélem, a nézőknek is jobb lesz itt, nekik ugyancsak jóval nagyobb területet alakítottak ki. Key Biscayne-ben már nyilvánvalóvá vált, hogy nem tudnak bővíteni, nem is nagyon erőltették, mostantól viszont évről évre lehet fejleszteni” – mondta Babos.

Fucsovics arra kíváncsi, a közönség hogyan reagál majd az új helyszínre, hiszen az előzőt nagyon megszerette, a mostani viszont távolabb van a népszerű zónáktól – vagy ahogy a nyíregyházi sportoló fogalmazott: kint áll a puszta közepén. A biztonsági előírások mindenesetre szigorúbbak, mint a kaliforniai Indian Wellsben, hétfőtől már a teniszezők is csak úgy jutottak be a versenyterületre, ha előtte átestek a repülőtereken megszokott ellenőrzésen, a csomagok átvilágításán.

„Hétfőn Roger Federerrel edzettem a Hard Rock Stadionban, több száz ember előtt ütögettünk. A külső pályák és a center között nincs nagy különbség, ezt nagyon jól megoldották az építők. Sokkal kevésbé szeles, mint Key Biscayne, a center olyan, mintha fedett lenne, kifogástalanok a körülmények – jelentette Fucsovics. – Különleges, hogy az NFL-stadionban van a centerpálya: az egyik oldalsó nézőtér a futballstadion lelátója, a másik három pedig ideiglenes, azokat elbontják. A külső pályák viszont mind maradnak.”



Az öltözőkkel és kiszolgáló létesítményekkel kapcsolatban a 27 éves játékos elárulta, az NFL-es együttes „tulajdonait” használhatják.

Fucsovics Márton és Roger Federer



Sohasem látott luxus a szponzoroknak

A körülményekre tehát nem lehet panasz, de amellett, hogy a háromszor nagyobb terület a teniszezőknek, a szurkolóknak és a logisztika, parkolás szempontjából is hatalmas könnyebbség, a szervezők igyekeznek gazdaságilag is hasznot húzni a költözésből. Az NFL-ben – és általában az amerikai major ligákban – nagy hangsúlyt fektetnek a szponzorok kiszolgálására, ebből pedig a teniszsportban is próbálnak tanulni.

James Blake azt ígérte, olyan luxusszektorok várják majd a támogatókat, amelyekhez foghatókat még nem láttak a szezonban. A versenyigazgató a nézőszámmal kapcsolatban elmondta, 20 százalékkal több jegyet adtak el elővételben, mint tavaly, így reális várakozás, hogy legalább 300 ezren váltanak majd belépőt a másfél hét során. A fejlesztéseknek és a korszerű világításnak hála több mérkőzést tudnak játszani este, így kevésbé lesz sűrű a nappali program, ami mindenkinek kedvező.

Bár az észérvek egyértelműen a költözés mellett szóltak, sokak ennek ellenére sajnálták Key Biscayne elhagyását, amely gyönyörű környezetben, pálmafák és vízpart közelében van, míg a Dolphins otthona egy autópálya mellé épült...



Emiatt panaszkodott egy sort a Key Biscayne-ben házat is vásárló dán Caroline Wozniacki, aki szerint a pályáknak fantasztikus hangulata, csodás történelme volt, mindenki szerette az öregecske épületek ellenére – Serena Williams viszont azzal érvelt, ismét remek helyszín és 29 új pálya épült az amerikai tenisznek.

Na, ez az, ami Magyarországon nem valósult meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik