Tenisz: „Federer és Nadal is elgondolkodna a visszavonuláson, ha...”

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2018.04.14. 10:01
null
Stich profiként utazott már eleget, ezért visszavonulását követően nem fogadott el edzői ajánlatot (Fotó: AFP)
A wimbledoni és olimpiai bajnok Michael Stich szerint az ő idejében több volt a Grand Slamet nyerni képes játékos, de a mostani generációra sem lehet panasz, nagyon jó teniszt láthattunk az elmúlt tizenöt évben is.

 

– Amikor két visszavonult teniszező bemutató mérkőzésre készül, mindig az a legfontosabb, milyen fizikai állapotban van?
– Jó formában vagyok, remekül érzem magam! Persze mindig lehetne jobb és jobb, de sokat edzek és teniszezem, szóval nincs okom panaszra – felelte a 49 éves Michael Stich, aki április 22-én, a budapesti ATP-torna nulladik napján a spanyol Alex Corretja ellen lép pályára a BudaPart Kopaszi-gáton.

NÉVJEGY – MICHAEL STICH
Született: 1968. október 18., Pinneberg (NSZK)
Profi karrier: 1988–1997
Legjobb egyéni ranglistahelyezése: 2.
Pénzdíj: 12595128 dollár
Trófeák: 18 egyéni, 10 páros
Legnagyobb eredményei: olimpiai bajnok (páros, Boris Becker – 1992, Barcelona), 2x wimbledoni bajnok (egyes – 1991; páros, John McEnroe – 1992), Davis-kupa-győztes (1993), ATP-világbajnok (1993), a Grand Slam-kupa győztese (1992)

– Mit tud Corretja formájáról?
– Sohasem jó spanyol ellen salakon játszani, mert az mindig sok futást jelent… A viccet félretéve, öt évvel fiatalabb nálam, elég fitt, megpróbálom a jól bevált szerva-röpte játékomat erőltetni, hogy ne kelljen hosszú labdamenetekben sokat futni az alapvonalon.

– Járt már Budapesten?
– Azt hiszem, igen, de őszintén, nem vagyok teljesen biztos benne. Most sem hinném, hogy lesz időm várost nézni, sok a kötelezettségem otthon, vasárnap utazom, hétfőn már jövök is vissza.

– Mennyire ismeri a magyar férfi játékosokat, például Fucsovics Mártont?
– Hamburgi tornaigazgatóként természetesen ismerem a neveket, sok teniszezőt látok játszani, de azért nem mondanám, hogy annyira képben lennék vele kapcsolatban, hogy véleményt alkothassak.

LEGENDÁK CSATÁJA ÉS A MAGYAR TENISZ NAPJA

Április 23. és 29. között rangos ATP-tornát rendez a Magyar Teniszszövetség a BudaPart Kopaszi-gáton. A mezőnyben ott lesz Fucsovics Márton mellett többek között a top 10-es francia Lucas Pouille, a rendkívül tehetséges kanadai Denis Shapovalov és az olimpiai bronzérmes, Davis-kupa-bajnok francia Richard Gasquet is.

A selejtezőket 21-én és 22-én láthatjuk, utóbbi napon 14 órától csap össze Michael Stich és Alex Corretja. A 2005-ben visszavonuló 44 éves spanyol klasszis kétszer jutott el a Roland Garros-fináléig, ATP-vb-t és Davis-kupát nyert, Sydneyben olimpiai bronzérmet szerzett Albert Costa oldalán. Volt második a ranglistán, összességében 17 egyéni és három párostrófeát emelhetett a magasba.

A Legendák csatája elnevezésű mérkőzés már 2000 forinttól megtekinthető (a délelőtti selejtezőkkel együtt), belépőt vásárolni a teniszjegyek.hu weboldalon vagy a helyszínen lehet. A szerencsések pályára is léphetnek a két klasszis oldalán, de osztanak aláírásokat és lesz kerekesszékes bemutató is.

De nem ez a 250-es ATP-verseny egyetlen betétprogramja. Április 25-én, a Magyar tenisz napján a KézenFogva Alapítvány és az ATP Charity közreműködésével a szövetség szeretné megismertetni az érdeklődőkkel a fogyatékkal élők világát. A 15 órakor kezdődő esemény ingyenes, a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt rengeteg érdekességet és játékos feladatot kínál a KézenFogva Alapítvány programja, valamint találkozhatnak Fucsoviccsal, Pouille-jal és Shapovalovval is.

– Viszont a világranglistán negyedik honfitársát, Alexander Zverevet biztosan jól ismeri. Mi a véleménye róla?
– Tehetséges játékos, már most jelentős eredményeket ért el, de van még benne bőven potenciál.

– Lehet annyira népszerű Németországban, mint mondjuk Boris Becker?
– Ahhoz tizenhét évesen Wimbledont kell nyerni… Biztos sok szép sikert látunk majd Alexandertől, de nem hinném, hogy valaha is annyian kedvelik majd, mint Borist.

– Huszonhét évvel ezelőtt egyéniben nyert Wimbledonban, a fináléban Beckert győzte le. Egy évvel később vele győzött a barcelonai olimpián párosban, meg Wimbledonban John McEnroe oldalán egy legendás, hétfőig tartó 19:17-es döntő szettes meccsen. Lehet különbséget tenni az élmények között?
– Nyilván a wimbledoni egyéni siker kiemelkedik, de alapvetően mindegyikre büszke vagyok. Nem szoktam nagy különbséget tenni a győzelmek között, kilencvenháromban Frankfurtban világbajnokságot nyertem, abban az évben a Davis-kupát is megszereztük a válogatottal, sok jó versenyen vehettem részt. Nem hasonlítgatom össze őket, igyekszem a jelenben élni, nem a múltban.

– Beckerrel nagy ellenfelek voltak, de egymás oldalán is szép sikereket értek el. Milyen volt a kapcsolatuk?
– Nem voltunk vagy vagyunk közeli barátok, de tiszteljük egymás eredményeit, játékát, ez volt mindennek az alapja. Nemigen tartjuk a kapcsolatot, csak ritkán futunk össze. John McEnroe-val és Henri Leconte-tal viszont nagyon jó barátok maradtunk a mai napig, miután már játékoskorunkban is szoros volt a kapcsolatunk.

– Riválisai közül többek között Becker, McEnroe, Ivan Lendl, Goran Ivanisevic, Andre Agassi és Stefan Edberg is dolgozott éljátékosokkal az elmúlt években. Önt nem kérték fel edzőnek?
– De, kaptam ajánlatokat, viszont az aktív pályafutásom során már utaztam eleget, most már nem vágyom rá. Otthon rengeteg a teendőm, tehát nem is tudnék annyi időt áldozni a feladatra, amennyire egy éljátékos mellett szükség lenne.

– Mit gondol arról, hogy továbbra is Federer és Nadal uralja a mezőnyt?
– Ezt senki sem hitte volna korábban. Különösen azt, hogy Roger ennyi idősen is a legjobbak között lesz, de amíg élvezi a játékot, és egészséges, miért ne folytatná. A fiatalokon múlik, hogy meddig tarthat az uralmuk, hiszen ha rendszeresen Grand Slam-tornákat nyernének, Roger és Rafa is elgondolkozna a visszavonuláson. De egyelőre nem így van.

– Látja azokat a fiatalokat, akik átvehetik a szerepüket?
– Nem hinném, hogy annyi Grand Slamet tudnak nyerni, amennyit ők ketten, de ez nem is lehet reális cél. Viszont olyanok, mint Zverev, Nick Kyrgios, Csung Hjon vagy Grigor Dimitrov, átvehetik a szerepüket.

– Az ön idejében erősebb volt az élmezőny, több volt a klasszis, mint most? Egyáltalán össze lehet hasonlítani a két időszakot?
– Talán az volt a legnagyobb különbség, hogy több, Grand Slamet nyerni képes játékos volt az én időmben, erősebb és sűrűbb volt egy főtáblás mezőny. De azért azt is látni kell, hogy a mostani generációra sem lehet panasz, nemcsak Roger és Rafa miatt, hanem mert nagyon jó teniszt láthattunk az elmúlt tizenöt évben is.

A RENDSZERNEK MARADNIA KELL

A német Davis-kupa-válogatottal 1993-ban a csúcsra jutó Stichet természetesen megkérdeztük a csapatverseny legfrissebb tervezett változtatásairól. Mint korábban megírtuk, a világcsoport mostani lebonyolítását november végén egyhetes rendezvényre cserélnék 18 csapat részvételével – leginkább azért, mert egy óriáscégtől hárommilliárd dolláros ajánlatot kapott a Nemzetközi Teniszszövetség.

„Egyáltalán nem tartom jó ötletnek a változtatásokat – jelentette ki határozottan Stich. – A Davis-kupának megvannak a csodás hagyományai, nem szabad rajtuk változtatni. Az ötletgazdák szerint az új lebonyolításnak hála a legnagyobb sztárok sem mondják majd le a részvételt, mint manapság gyakran, de én azt mondom, bízzuk a teniszezőkre, hogy hajlandók-e pályára lépni az országukért vagy sem, viszont a rendszernek maradnia kell."

A német klasszist az általános szabálymódosításokról is kérdeztük, hiszen a nemzetközi szövetség továbbra is rengeteg ötletet tárgyal annak érdekében, hogy a fiatalok is minél többen kövessék a sportágat. Többek között a férfiak is minden mérkőzést két nyert szettre játszanának, rövidítenék az adogatások közötti felkészülési időt, de akár a játszmákon belüli gémek számát is csökkentenék.

„Ezen még nem gondolkoztam túl sokat, bár láttam, hogy a milánói Next Gen-világbajnokságon sok mindent teszteltek. Néhány változtatás talán valóban hasznos lehetne, s a televízió számára valóban jobban, kiszámíthatóbban közvetíthetővé kellene tenni a teniszt" – mondta Stich, aki azért hozzátette, minden ötletet alaposan meg kell fontolni, nincs ok a kapkodásra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik