Tenisz: Ez nem lehet indok arra, hogy lemondják a válogatottságot – Szűcs Lajos

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2018.12.28. 16:16
null
Szűcs Lajos azért vállalta el a szövetség vezetését, hogy erősítse a sportág alapját (Fotó: Földi Imre)
Szűcs Lajos, a Magyar Teniszszövetség elnöke szerint Fucsovics Márton és Babos Tímea helyesen dönt, ha nem Budapesten indul, és inkább a több pontot adó külföldi versenyekre nevez.

– Mit gondol arról, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján a Vasas SC-t vonják be az új nemzeti teniszstadion szakmai előkészítői munkálataiba, nem a szövetséget? Lehet ez amolyan büntetés az elmúlt hónapok konfliktusai után?
Kezdjük a legfontosabbal: nagyon örülök, ha Magyarországon végre megépül egy teniszversenyek megrendezésére alkalmas központ. Nem szeretnék belemenni semmiféle nyilatkozatháborúba, hogy ki látta meg előbb, vagy ki volt ott hamarabb, de az biztos, hogy a projekt előkészítése a szövetség hathatós közreműködésével zajlott, zajlik és fog zajlani. Nem is beszélve arról, hogy egyáltalán nem baj, ha a megépülő központ hasznosítása, működtetése valamelyik sportklub kezében van – szerintem erről rendelkezik a kormányhatározat. A miniszterelnökkel, a sportállamtitkárral és az agglomerációs államtitkárral is folyamatosan egyeztetünk – felelte a Nemzeti Sport kérdésére Szűcs Lajos, a Magyar Teniszszövetség elnöke.

NEM IS TUDHATNÁNAK A FELJELENTÉSRŐL
Természetesen a beszélgetés során nem hagytuk figyelmen kívül azt sem, hogy a Fővárosi Főügyészség hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a Magyar Teniszszövetségnél. Szűcs Lajos elnök szerint nem is tudhatnának arról, hogy feljelentették őket: „Ám furcsa helyzetet teremtett, hogy a feljelentők maguk road show-zták körbe a médiát. Remélem, hamarosan kiállhatunk a nyilvánosság elé a vizsgálatok végén – már ha vannak ilyen vizsgálatok.”

– Tehát nem érzi úgy, hogy hétről hétre gyengül a pozíciója?
– Egyáltalán nem, a szeptemberi közgyűlésen történtek egyértelmű választ adtak a felvetődő kérdésekre. Semmiféle személyeskedésbe nem vagyok hajlandó belemenni, eddig sem tettem. Én azért vállaltam el a szövetség vezetését, hogy építkezzünk – és itt nem a kőre meg a betonra gondolok, hanem arra, hogy erősítjük a sportág alapját, a célunk minél több fiatalt bevonzani, az edzőképzést, a klubok működését biztosítani. Ezért dolgozunk, a többi csak sallang.

– Eszerint nem gondolkozott el a lemondáson a viták miatt?
– Életem egyik része folyamatos harcból áll, parlamenti képviselőként az elmúlt hetek eseményeit sem éppen a nyugodtság jellemezte... Természetesen nem örülök annak, hogy ilyen felfokozott a hangulat a szövetség körül, de én ebben leginkább azt látom, hogy az elmúlt évek sikeres munkája megtetszett néhány embernek, és azt gondolják, ezt ők is el tudják végezni. Én viszont azt mondom, hogy az olimpiai ciklus lezárásáig van még elég feladatom, majd Tokió után elgondolkozom a folytatáson.

– A pályán mindenesetre remekeltek éljátékosaink, Babos Tímea és Fucsovics Márton is történelmi sikereket ünnepelhetett.
– Hatalmas tisztelet érte, nagy szükség van ezekre az eredményekre, ezúton is köszönöm nekik! Attól függetlenül, hogy néhányan mit híresztelnek a sajtóban, azért mindig tudtunk üzenetet váltani egy-egy sikeres verseny után, ez a jövőben is így lesz. Az más kérdés, hogy a szereplésük a magyar válogatottban szerintem továbbra is a szövetségi kapitányok és a játékosok dolga, nem szabad összekeverni azzal, hogy jóban vagy rosszban vannak a szövetség munkatársaival. Ez nem lehet indok arra, hogy lemondják a részvételt a válogatottban. Bízom benne, hogy a következő idényben tiszta lappal tudunk indulni velük.

– De mindketten azt nyilatkozták, hogy amíg a jelenlegi vezetőség marad a szövetségben, ők a válogatott mellett a budapesti ATP- és WTA-tornára sem jönnek el.
– Amikor ezeknek a versenyeknek a rendezési jogát megkaptuk, az volt a célunk, hogy néhány év múlva már magasabb kategóriájú tornákat hozhassunk Magyarországra – ezt a miniszterelnök úr is támogatta. Ennek az első és legfontosabb feltétele az állandó teniszstadion megépülése, a kormány pedig eltökélt abban, hogy legyen egy méltó versenyhelyszínünk. Ami Babos Tímea és Fucsovics Márton helyzetét illeti, nem gondolom, hogy a nevezésük összefüggne a konfliktussal. Amikor a teniszezők összeállítják a versenynaptárukat, maguknak kell eldönteniük, hogyan tudják megszerezni a legtöbb ranglistapontot és pénzdíjat. Mindketten indulhatnak a budapesti torna hetén magasabb kategóriájú versenyen, így – bármennyire furcsán hangzik is – a mostani helyzetükben szerintem helyesen döntenek akkor, ha Timi Dubaiban, Marci pedig Barcelonában lép pályára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik