Tenisz: Clijsters visszatért és megszorongatta Muguruzát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.17. 18:12
null
Kim Clijsters teljesítményére lehet azt mondani, hogy van mire építeni (Fotó: AFP)
Az Australian Open-döntős spanyol Garbine Muguruza két játszmában, 6:2, 7:6-ra felülmúlta a WTA Tourra hét és fél év után visszatérő, négyszeres Grand Slam-tornagyőztes belga Kim Clijsterst a dubai kemény pályás tenisztorna első fordulójában.

Még tavaly ősszel jelentette be a négyszeres Grand Slam-tornagyőztes Kim Clijsters, hogy hét év szünet után 2020-ban visszatér a pályára, s a dubai WTA-viadal első fordulójában a kétszeres GS-bajnok spanyol Garbine Muguruza ellen ez meg is történt.

A most 36 esztendős belga játékos 2007-ben, 23 évesen egyszer már felhagyott a tenisszel, akkor sorozatos sérülések miatt döntött a befejezés mellett. Kislánya 2008. februári megszületése után 2009-ben azonban újrakezdte, és 2012-ig űzte ismét a legmagasabb szinten a játékot.

Clijsters összesen 41 WTA-versenyt nyert meg egyéniben, az Australian Openen 2011-ben, a US Openen 2005-ben, 2009-ben és 2010-ben diadalmaskodott, a világranglistát húsz héten át vezette. Miután a 2012-es New York-i viadalt követően ismét visszavonult, Clijsters több Grand Slam-tornán is televíziós szakkommentátorként dolgozott, több játékosnak is volt hosszabb-rövidebb ideig az edzője, de létrehozott hazájában egy utánpótlás-nevelő központot is.

Legutóbb a már említett 2012-es US Open második fordulójában játszott hivatalos mérkőzést, akkor a brit Laura Robson küldte nyugdíjba a belga kiválóságot, aki most a korábbi világelső spanyol ellen tért vissza.

Méghozzá legalábbis zavarba ejtő teljesítménnyel: rögtön az első szervajátékát elvesztette, ütött két kettős hibát, majd fogadóként sem tudott komoly ellenállást kifejteni, néhány hosszabb labdamenetnél szemlátomást úgy tűnt, mintha ólomlábakon próbálná beérni Muguruza egy-egy jobban helyezett ütését, így a világranglistán 16. helyen álló spanyol 2:0-ra elhúzott.

A folytatásban aztán mindketten hozták saját adogatásaikat, s hamar kiderült, azért Clijsters tenyerese és fonákja kevésbé tűnt „rozsdásnak”, egy-egy nagyszerű ütésével szerzett pontja után a közönség hangos ovációval díjazta a remek megmozdulásokat. Az is megmutatkozott, hogy mentálisan is rendben van a belga, bréklabdát hárítva hozta az újabb adogatását, s 3:2-re szépített – más kérdés, hogy nem sokra ment vele. A spanyol semmire hozta a saját adogatását, majd harmadik bréklabdával elvette a belgáét, aki aztán 5:2-es hátrányban villámgyorsan három bréklabdához jutott, ám egyiket sem tudta kihasználni. Muguruza azonban az első játszmalabdáját egy ásszal érvényre is juttatta, s 32 perc alatt 6:2-re elvitte az első szettet.

A második játszmában Clijsters hamar dupla brékhátrányba került (0:3), ám 3:4-nél a második adogatását is visszavette, és 5:4-nél (majd 6:5-nél) már Muguruzának kellett szerválnia a szettben maradásért. A belga hölgy helyenként nagyon agresszíven teniszezett, veszedelmes tenyereseire a spanyol nem mindig ért oda időben.

A szett végi rövidítésben Muguruza 5–3-ra is vezetett már, de először csak 6–5-nél tudott meccslabdához jutni, ám azt Clijsters hárította. A következő labdamenetet azonban utóbbi elveszítette adogatóként, majd az Australian Open-döntős spanyol egy jó szervával befejezte a találkozót, amely 1 óra 37 percig tartott.

Muguruza a mérkőzés utáni interjújában Clijsters teljesítményét röviden így foglalta össze: „Igazán jó volt. Aki egyszer nagyon-nagyon jól játszott, az máskor is képes lesz nagyon-nagyon jól játszani.”

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A spanyol teniszező a dubai viadal második fordulójában az orosz Veronyika Kugyermetovával vagy az ukrán Dajana Jasztremszkával találkozik.

WTA-TORNA, DUBAI (2 529 840 dollár, kemény pálya)
1. FORDULÓ

Muguruza (spanyol, 9.)–Clijsters (belga) 6:2, 7:6 (8–6)
Strycová (cseh)–Anisimova (amerikai) 7:6 (7–3), 2:6, 6:4
Mertens (belga)–Vang Csiang (kínai) 6:3, 6:0
Dzsabur (tunéziai)–Riske (amerikai) 7:6 (7–3), 1:6, 6:3
Vondrousová (cseh)–Sevastova (lett) 6:3, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik