Tenisz: Boris Becker hálás Novak Djokovicsnak – exkluzív

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.27. 11:04
null
„Az ember nem a meccsen nyer vagy veszít, hanem az edzéseken.” (Fotó: AFP)
Boris Becker, a legendás német teniszező sokat tanult az edzősködésről Novak Djokovics mellett, akivel mindig jó barátok maradnak. A hatszoros Grand Slam-győztes német legendával készült interjút az Australian Opent – és a másik három GS-tornát – közvetítő jogtulajdonos, az Eurosport Magyarországon kizárólag a Nemzeti Sportnak juttatta el.


– Más a mai tenisz, mint korábban?
– Máshogy játszanak, sokkal többet ütnek az alapvonalról. Örülök, amikor látom Roger Federert, aki a régi időket mutatja be egy kicsit, vagy elnézem Rafa Nadal különcségét. Látva Mischa Zverevet régimódi teniszt játszva megverni Andy Murrayt, arra emlékeztetett, ahogy mi játszottunk nyesésekkel és röptékkel. De a tenisz világa alkalmazkodik, bárki is az első a világranglistán, a többi játékos követi azt a felfogást.

– Mi történt Djokoviccsal a Roland Garros után?

– Az emberek talán fel sem fogják, mi kell egy Grand Slamhez. Megnyert négy GS-tornát sorozatban, valódi Grand Slamet ért el! Egy életre szóló álma teljesült. Nyilvánvaló volt a buborék kipukkanása. Várható volt, hogy mentálisan kikapcsol. Természetes, hogy a családja vissza akarta kapni. Ő nem robot, hanem ember, hatalmas szívvel. Nagyon erős játékos, de a motivációja némileg csökkent, amikor vissza kellett mennie edzeni a pályára, miközben a csúcson volt. De azért meglepődtem Novak melbourne-i teljesítményén. A sorsolás után azt gondoltam, ez elég jó. De az ember nem a meccsen nyer vagy veszít, hanem az edzéseken.

– Látott nála profibb játékost?
– Andy Murray sokat tanult Novaktól, és ő volt a profibb az előző szezon második felében. De ha az ember világelső, akkor látjuk, mi történik, onnantól ez teljesen új játék. Sokkal nagyobb a nyomás. Novak minden elismerést megérdemel, hogy ennyire hosszú ideig tudott világelső lenni, „odafent” ez másik világ. Fontos az is, hogy egy topjátékos milyen csapattal utazik. Ez egyéni sport, de kell edző, ütőpartner, fizioterapeuta és erőnléti edző. Ez több millió fontos üzleti vállalkozás.

A BORISZ BECKERREL KÉSZÜLT TELJES INTERJÚT – AMELYBEN TÖBBEK KÖZÖTT BESZÉL ARRÓL IS, HOGY MIÉRT NEHÉZ BEKERÜLNIE EGY TIZENÉVESNEK A TOP TÍZBE, HOGY MIT ADOTT DJOKOVICS JÁTÉKÁHOZ – ELOLVASHATJA A PÉNTEKI NEMZETI SPORTBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik