Tenisz: Babos Tímea kihagyhatja a US Opent

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.06.26. 08:49
null
Babos Tímea szerint korai az újrakezdés (Fotó: Dömötör Csaba)
Babos Tímea szerint túlságosan korai az idény augusztusi folytatása, és a tervezett körülmények között a New York-i Grand Slam-torna megtartását sem támogatja.

 

AZ ADRIA TOUR BUKÁSÁRÓL

Az MTK teniszezőjét természetesen megkérdeztük az elmúlt napok legnagyobb sportági botrányáról, az Adria Tourról – Novak Djokovics versenysorozatával külön cikkben is foglalkozunk ezen az oldalon. Babos szerint várható volt, hogy ez történik, mert a vírus jelen van, és ezt figyelmen kívül hagyták a szervezők.

„Ha egy teniszversenyen ennyien megbetegszenek, annak hatással kellene lennie a további döntésekre – jelentette ki Babos. – Nem mi vagyunk a veszélyeztetettek a koronavírus kapcsán, viszont át tudjuk adni a betegséget olyanoknak, akik igen. Csak azt tudom mondani, hogy ilyen körülmények között nem szabadna folytatnunk.”

– Az idény elvileg augusztus harmadikán, a palermói női versennyel folytatódik. Mit gondol, reális a WTA terve?
– Nekem az augusztusi folytatás túlságosan korainak tűnik – felelte egyenesen lapunk érdeklődésére a legeredményesebb magyar teniszező, Babos Tímea. – A WTA közzétette a versenynaptárat, de egyelőre szinte semmi sem fix, a rendezés körülményeiről nincsenek információink, csak a US Openről tudunk részleteket. Igen, az idény Palermóban indulna újra, de még azt sem tudjuk, jár-e a részvételért világranglistapont. Sok víz lefolyik még a Dunán augusztusig, meglátjuk, lesz-e ebből az egészből valami.

– A US Open részleteit viszont sokan kritizálják, mondván, túl szigorúak a korlátozó intézkedések.
– Néhány nappal ezelőtt a női játékosoknak volt egy konferenciájuk, amelyen az Egyesült Államok Teniszszövetsége, a USTA is képviseltette magát. Rengeteg kérdés és kritika vetődött fel, a körülmények messze nem ideálisak, szerintem nem szabadna így versenyeket rendezni. Sok országból még nem lehet utazni, Dél-Amerikában például csak szeptember elseje után lehet felszállni nemzetközi repülőjáratokra, több helyen pedig kötelező a karantén… Ráadásul nekünk egy ázsiai turnénk is következne, amire a vízumot az Egyesült Államokban szoktuk elintézni – viszont a szabályok szerint csak a szálloda és a pályák között mozoghatnánk New Yorkban, így hogyan tudnánk megszerezni a vízumot?! Rengeteg a kérdés, kevés a válasz.

– A New York-i szálloda milyennek tűnik?
– Egy repülőtér melletti hotelt jelöltek ki, középkategóriás. Ha ott lesz a cincinnati premiertorna és a US Open is, három hetet kellene eltöltenünk ebben az épületben – az étkezés például valószínűleg rossz, ami egy sportolónál nagyon fontos szempont. Ilyen körülmények között nem támogatom a US Open megtartását.

A WTA-TURNÉ FOLYTATÁSA

A tervek szerint a női teniszidény augusztus 3-án, Palermóban indul újra. Ezt követően még egy versenyhét bizonytalan, majd New Yorkban megrendezik a cincinnati premiertornát és a US Opent. Az amerikai turné után jönnek a salakos viadalok Madridban, Rómában és a párizsi Roland Garroson, végül következnének az ázsiai események, amelyekhez a WTA az üzleti érdekei miatt ragaszkodik.

– És a többiek?
– A női játékosok ötvenhét százaléka egy kérdőíven azt jelölte be, hogy nem akar New Yorkba utazni. Ha jól tudom, egészen a világranglista kétszázötvenedik helyezettjéig lementek a kérdőívekkel, és nyilván az alacsonyabban rangsoroltak mindenképpen játszani akarnak a pénzdíj miatt. Ez azt jelenti, hogy a jobb játékosok közül nagyon sokan nem akarnak pályára lépni a US Openen. Ezek a feltételek szerintem sem megfelelőek.

– De egyébként készen állna?
– Igen, edzek, nem estem ki nagyon a ritmusból, tehát ha ráállok a teniszes felkészülésre, három-négy hét elég lenne. Sokat dolgozom, jó kondiban vagyok, de egyelőre salakon játszom.

– Tartja a kapcsolatot edzőjével, Michael Joyce-szal, illetve erőnléti trénerével, Maciej Ryszczukkal?
– Igen, rengeteget beszélgetünk, a munkáról kevesebbet, de azért az is szóba kerül. Ők sem értenek egyet azzal, hogy ilyen körülmények között folytassuk az idényt.

– Tehát el tudja képzelni, hogy kihagyja a US Opent?
– Igen, el. Nekem sokkal fontosabb az egészség, és hogy ne zárjanak több hétre karanténba. Mi van, ha jön a második hullám, és ott ragadunk Amerikában vagy Ázsiában? Persze várom a versenyzést, de rengeteg negatív aspektusa van az újraindulásnak. Oké, pénzt kereshetünk – de milyen áron?! És a WTA miért indul két héttel korábban az ATP-nél? Mi lesz az ázsiai úttal? Jelen állás szerint azt mondom, nem utaznék New Yorkba, de meglátjuk, milyen fejleményeket hoz a következő néhány hét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik