Tenisz: Az operatív vezetésnek mennie kell – Markovits László

Vágólapra másolva!
2018.11.16. 11:00
null
Markovits László szerint az operatív vezetőség leváltása nélkül nem tud elindulni olyan érdemi párbeszéd, amely megoldáshoz vezethet (Fotó: Földi Imre)
Markovits László szerint óriási hiba volt parkolóban és építési területen mérkőzéseket rendezni, a szövetség évek óta nem élt hatékonyan a milliárdos forrásokkal.

– Nyomozás zajlik a szövetségnél, a kommunikációs igazgató cége az elmúlt három évben kétmilliárdot számlázott az MTSZ-nek. A szövetség szerint ez a megoldás csak rosszul néz ki, viszont törvényes és sokat spórolt. Mit gondol az ügyről?
– Az már önmagában nagyon szomorú, hogy egy sportvezető azt gondolja, ez a magyarázat helytálló – felelte Markovits László, a Vasas SC elnöke, korábbi Davis-kupa-játékos. – Ha ez a modell ilyen mintaszerű és ennyit lehet vele spórolni, akkor a szövetség korábban miért nem hirdette büszkén, hogy olyan önzetlen partnere van, amely tevékenységéért cserébe semmilyen profitot sem kér? Ahogy Sávolt Attila fogalmazott: nem kellene mindenkit hülyének nézni. A gazdasági átvilágítás sok kérdésre választ adhatna, a rendkívüli közgyűlés előtt ezt szorgalmaztuk is Szűcs Lajos elnök úrnál, Szabó Tünde államtitkár asszony jelenlétében. Az elnök úr csak annyit kérdezett, hogy a PWC (nemzetközi könyvvizsgáló cég – a szerk.) megfelel-e, merthogy ők már végzik ezt a belső vizsgálatot. Később ezt az állítást hivatalos közleményben cáfolták, beismerve, hogy a szövetségen belül nem gazdasági, hanem szervezetfejlesztési audit zajlik. Az mindenesetre önmagáért beszél, hogy azóta a NAV a birtokába került dokumentumok alapján hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a szövetség gazdálkodásával kapcsolatban.

– A szövetség szerint a szakmai fórumokon egyeztettek a hazai teniszélet szereplőivel a problémákról. Ezek a fórumok eredményesek voltak?
– Először 2017 őszén sürgettünk módosításokat egy szakmai kör nevében. Ennek hatására valóban történtek változások, a szövetség tartott sportszakmai fórumokat, bizonyos kérdésekben magam is éreztem előrelépést, aminek hangot is adtam, de ugyanígy azt is egyértelművé tettem, hogy még közel sincs minden probléma orvosolva. Fucsovics Marciék kifakadása után elkezdtek előjönni a gazdálkodással kapcsolatos anomáliák is, ami végérvényesen kiütötte nálunk a biztosítékot.

– Egyébként mit gondol arról, hogy Fucsovics Márton és Babos Tímea megszakított minden kapcsolatot a szövetség vezetőségével?
– Tudomásom szerint Babos Tímeával régóta távolságtartó az MTSZ vezetősége, tehát a döntése várható volt. Fucsovics Marci távolmaradását a csehek elleni Davis-kupa-találkozótól a szövetség rögtön kommunikációs fegyverként használta, és rendkívül visszatetsző módon azt próbálta sugallni, hogy nem akarja képviselni a magyar színeket, elfelejtve, hogy mit tett Marci az elmúlt években a válogatottért, a nemzeti sikerekért. Az sem segített, hogy hivatalosan a szövetség menedzselte Marcit a nyár elejéig, de Richter Attila főtitkár a saját cégén keresztül folyatta át az ő szponzorációs pénzeit, és a mai napig elszámolási vita van közöttük. Nem csodálom, hogy emiatt Marcinál is betelt a pohár.

– Mi momentán a magyar teniszsport három legégetőbb problémája?
– A pazarló gazdálkodáson és a két klasszis teniszezőnkkel fennálló konfliktuson túl az első, hogy a teniszműhelyek általános infrastruktúra-fejlesztése nincs kellően előtérbe helyezve. A második az utánpótlásban tevékenykedő szakemberek nem megfelelő erkölcsi, pénzügyi megbecsülése. A harmadik fő problémának a vidéki tenisz kilátástalan helyzetét látom.

– De ezek a szereplők, tagszervezetek miért nem szólalnak fel?
– Mindenki nevében nem beszélhetek, de többen jelezték, hogy féltik azt a minimális támogatást, amelyet kapnak. Másoknak jelentős támogatásokat ígértek, és vannak, akik úgy érzik, hogy szakmailag hátrányba kerülnének, ha őszintén elmondanák a véleményüket. De talán a legfontosabb, hogy a klubok jelentős része abban a hitben van – hiszen ezt sulykolják nekik –, ha nem Szűcs Lajos az elnök, a teniszsport elveszíti a forrásokat. Ez persze nem így van, mert a kormány nem személyeknek, hanem szervezeteknek adja a támogatást.

– Tehát nem számít, hogy politikus vezeti a szövetséget?
– Nem ez határozza meg, hogy jó-e egy elnök. Vannak pozitív példák. Szövetségi szinten a kézilabdát emelném ki, ahol Kocsis Máté a sportág elismert szakembereivel, illetve a jelen és a múlt kiemelkedő alakjaival együtt irányítja szövetségét. Sportegyesületi szinten Kubatov Gábor koncepciózus építkezését is követendőnek látom a Fradinál. Ezzel szemben az MTSZ a milliárdos nagyságrendű forrásokkal évek óta nem él hatékonyan. A legfájóbb, hogy éveken át milliárdokat költöttek el olyan ideiglenes versenyhelyszínekre, amelyekből később nem maradt semmi a sportágnak. A legutóbbi, igazából tét nélküli Davis-kupa-találkozó több száz millió forintba került, miközben 2018-ban a két legfontosabb utánpótlás-támogatási program keretein belül összesen 43 millió forintot osztanak szét több mint 100 utánpótlásműhely között. Hol vannak itt az egészséges arányok?

– Erre mondjuk logikus válasz lehet, hogy a támogatásokat címkézve adják, arról meg nem a szövetség tehet, hogy nem valósult meg a margitszigeti teniszcentrum.
– Az, hogy címkézve van egy támogatás vagy bíztak a margitszigeti projektben, nem zárja ki, hogy akár a fővárosban, akár vidéken találhattak volna olyan addig is meglévő létesítményt, amelyben nem kell mindent nulláról kezdeni, így ezen állami források jelentős része hasznosult volna. Az biztos, hogy óriási hiba volt parkolóban, illetve építési területen versenyt rendezni. Az egyébként az adott szövetség előterjesztésén is múlik, hogy milyen célokra kap állami támogatást.

– A tervezett, majd lefújt margitszigeti beruházásról mi a véleménye?
– Úgy tudom, ebbe semmilyen szinten sem vonták be a tenisztársadalmat. Én például a sajtóból értesültem az építkezés megindulásáról, majd arról, hogy problémák vetődtek fel. Richter Attila főtitkár úr legnagyobb meglepetésemre ennek okairól csak annyit mondott a rendkívüli közgyűlésen, hogy ne őt kérdezzük. Egyébként aki úgy döntött, ne legyen a Margitszigeten teniszcentrum, teljesen igaza volt, mert az a helyszín nem lett volna alkalmas ilyen célra.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenlegi vezetőséggel születnek megoldások a problémákra?
– Látva az elmúlt időszak történéseit, az arrogáns hozzáállást, illetve a féligazságokra, csúsztatásokra épülő kommunikációt, biztos vagyok benne, hogy az operatív vezetőség leváltása nélkül nem tud elindulni olyan érdemi párbeszéd, amely megoldáshoz vezethet. Ezt mindkét éljátékos több alkalommal is egyértelművé tette.

– Végül tisztázzuk az ön szerepét: van elnöki, főtitkári ambíciója?
– A szövetség irányítói folyamatosan próbálnak azzal gyengíteni ebben a vitában a tagszervezeteknél, hogy elnöki ambícióim vannak, csak azért csinálom az egészet. Már többször hangsúlyoztam, most is megerősítem: én a Vasas SC főállású elnöke vagyok, 2021-ig bizalmat szavaztak nekem erre a pozícióra. A magyar tenisz ügyével kizárólag azért foglalkozom, mert nagyon zavar és elkeserít a jelenlegi helyzet. Másokkal ellentétben én nem hiszek az álláshalmozásban.

MARKOVITS LÁSZLÓ ÁLLÍTÁSAIVAL TERMÉSZETESEN MEGKERESTÜK A MAGYAR TENISZSZÖVETSÉGET, AMELY KÉSŐBBRE ÍGÉRT REAKCIÓT.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik