Tenisz: a WTA szégyene – hol vannak a női tornák?

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.11.10. 09:01
null
Arina Szabalenka az elmúlt négy hét egyetlen WTA-trófeáját emelhette a magasba
A női játékosok mindössze két rangosabb versenyen indulhattak a Roland Garros óta, miközben a férfiaknak nyolc helyszínen gondoskodott fellépésről az új üzleti igazgatót szerződtető ATP.

 

A világjárvány kitörésekor a teniszsport sem tehetett mást, minden versenyt törölni kellett – sok játékos Indian Wellsben, az első mérkőzésére készülve tudta meg a döntést.

MADRIDI VERSENY BERLINBEN?

Spanyol és román sajtóhírek szerint Ion Tiriac Michael Müller berlini polgármesterrel tárgyalt a madridi mester- és premiertorna átköltöztetéséről. A román jogtulajdonos már korábban is célzott rá, hogy a spanyolok nem kínálnak megfelelő feltételeket a 2021-ben lejáró szerződés meghosszabbítására, a németek viszont állítólag mélyen a zsebükbe nyúlnának annak érdekében, hogy az egyik legrangosabb versenyt megszerezzék, amelyen pályára léphet 23 éves klasszisuk, Alexander Zverev.

A világjárvány miatt az idén elmaradt torna igazgatója, Feliciano López a Marca megkeresésére nem kívánta kommentálni a hírt. A sportág 10 legjobb versenye közé tartozó esemény értéke a spanyol lap szerint 250 millió euró, tehát 89 milliárd forint körül mozoghat.

Tiriac kedvenc teniszezőjével, Simona Haleppel kapcsolatos jó hír, hogy hétfőn bejelentette, felgyógyult a koronavírusból. A kétszeres Grand Slam-bajnok román klasszis október 31-én közölte, hogy pozitív lett a tesztje, ám mindvégig enyhe tüneteket tapasztalt.

Nyáron, amikor talán kevésbé szorított a vírus, Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban egyre több bemutatót szerveztek, igaz, a Novak Djokovics által tető alá hozott Adria Tour például a résztvevők felelőtlensége miatt csúnyán megbukott, a szerb klasszis is megfertőződött. A férfi- és női tornákért felelő ATP és WTA, valamint a kisebb versenyeket rendező Nemzetközi Teniszszövetség augusztustól aktivizálta magát, és a Roland Garros végéig, tehát október 11-ig nem is volt különösebb probléma a naptárral.

Ezt követően viszont az ATP-nek és a WTA-nak is megoldást kellett (volna) találnia arra a problémára, hogy az ázsiai turnét a helyi hatóságok szigora miatt törölték. Mindkét szervezet rangos versenyeket veszített el ezzel a döntéssel, ám az ATP sokkal jobban reagált: ideiglenes, egy évre vonatkozó rendezői jogokat adott ki, Kölnben engedélyezte, hogy egymást követő két héten két tornát tartsanak meg, sőt a helyi szervekkel eredményesen tárgyalt, így a párizsi mestertorna nem maradt el, és november 15-től a londoni világbajnokságot is megrendezhetik a kijárási korlátozás ellenére.

Az ATP a Roland Garros óta Párizsban 1000-es, Szentpéterváron és Bécsben 500-as, Kölnben, Szardínián, Antwerpenben, Nur-Szultanban és Szófiában 250-es kategóriájú eseményt tudott kínálni a férfiaknak, ami jóval gyengébb a tavalyi opcióknál, de azért a helyzethez képest egyáltalán nem rossz.

Ostrava, Linz – a WTA csupán ennyit tud felmutatni. Nem véletlenül nyilatkozott korábban a WTA munkájáról dühösen legeredményesebb teniszezőnk, Babos Tímea: „Tudhattuk, hogy Ázsiában lehetnek problémák, ám a WTA nem tett semmit, miközben a világ egyik legnépszerűbb női sportágáról van szó. Úgy hallottam, hogy a kölni versenyigazgató sem két ATP-viadalt szeretett volna megtartani egymás után, hanem egy férfit és egy nőit, ám nem sikerült megállapodnia a WTA-val.”

A nagyobb tornák hiánya egyrészt azért aggasztó, mert az egyébként is a Grand Slameken kívül alacsonyabb pénzdíjért küzdő női teniszezők nem jutnak bevételhez, másrészt találkozni sem tudnak Steve Simon vezérigazgatóval és a WTA többi vezetőjével, hogy számonkérjék a munkájukat – bár hetente tartanak videokonferenciát, nyilván az nem ugyanolyan.

Simon egyébként júliusban, amikor a kínai hatóságok közölték, hogy az év végéig nem engedélyeznek egyetlen nemzetközi sporteseményt sem, azt mondta, a WTA továbbra is elkötelezetten dolgozik azért, hogy a lehető legtöbb versenyt és játéklehetőséget biztosítsa a hölgyeknek. Nos, talán nem vagyunk túlságosan szigorúak, ha kijelentjük: ez az igyekezet nem vezetett sokra.

Ennek az évnek már annyi – és úgy tűnik, nem csupán a teniszben... –, ám a WTA-nak a következő hetekben alaposan fel kell kötnie az alsóneműjét, mert mindjárt jön az új idény, és elég furcsán nézne ki, ha csak a férfiak játszanának. A szervezet kap némi időt, hiszen 2021 elején valószínűleg a férfiak és a nők is Ausztráliában, ugyanazon a helyszínen versenyeznek, ám február elején valahova utazniuk kell Melbourne-ből, és nem az utolsó pillanatban szeretnék megtudni, hova.

Közben az ATP-nél előremenekülnek: hétfőn kinevezték Daniele Sanót a szervezet üzleti igazgatójává, ő lesz a második legfontosabb ember a vezetőségben Massimo Calvelli vezérigazgató után. Az ATP-nél azt várják az elismert szakembertől, aki korábban többek között az AS Roma labdarúgócsapatánál dolgozott értékesítési igazgatóként, hogy a világjárvány okozta gazdasági válság ellenére minél kedvezőbb megállapodásokat kössön a versenyek jogtulajdonosaival és a támogatókkal.

Szófiában amúgy olyannyira játszanak a férfiak, hogy kedden magyar teniszezőnek is szurkolhatunk: Fucsovics Márton az olasz Jannik Sinnerrel találkozik a centerpálya második mérkőzésén, magyar idő szerint várhatóan 12.30-tól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik