Tenisz: „A vidéki bázisoknak óriási szükségük van a támogatásra”

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.06.03. 12:21
null
Bardóczky ahogy korábban, úgy most sem riad meg a versenyzéstől (Fotó: MTSZ hivatalos Facebook-oldala)
Elsőként a békére, az átláthatóságra és a vidéki klubok támogatásra koncentrálna a korábbi válogatott játékos, Bardóczky Kornél, aki akár Lázár Jánossal is  megmérkőzne az elnöki pozícióért, de a párbeszédtől sem zárkózik el.

 

– Hogyan lett a jövő pénteki tisztújító közgyűlés előtt a Magyar Teniszszövetség első elnökjelöltje?
– Az elmúlt egy-két hónapban sokat beszélgettem a sportág megújításáért dolgozókkal arról, hová jutott a magyar tenisz – kezdte a Nemzeti Sport megkeresésére Bardóczky Kornél korábbi Davis-kupa-válogatott játékos. – Javaslatot tettem, hogy induljunk el egy szakmai alapú programmal, figyelembe véve azokat az irányokat, amelyeket a Tiszta tenisz mozgalom az elmúlt két évben képviselt. Kiemelt célként fogalmazódott meg, hogy teremtsünk békét, és közös szakmai elnökjelöltet állítsunk. Ezt nem magamra hegyeztem ki, de elindult a gondolkodás, amelynek végén szombaton egy tágabb kör úgy döntött, hogy azok közül, akik vállalnák a pozíciót, én vagyok az a személy, aki a legnagyobb eséllyel indulhat.

– Öt évig dolgozott a szövetségben, ebből négyet a női válogatott tagjával, Bondár Annával, akivel szép eredményeket értek el. Milyen volt a viszonya a vezetőséggel?
– Nem titok, hogy sok esetben nem értettem egyet vele, de nyilvánosan nem emeltem fel a hangom, hiszen lojalitással tartozom a munkáltatómnak. Anna volt a legfőbb motiváló erő, amiért a szövetségben maradtam, szerettem vele dolgozni. Szakmai okok miatt a közös munkát tavaly októberben befejeztük, így távoztam a szövetségtől.

– A Tiszta tenisz közleményében elhatárolódott a súlyos költségvetési hiányt okozó működési anomáliáktól, valamint azoktól, akik ebben bármilyen szerepet vállaltak. Ön érez felelősséget, vagy edzőként esélye sem volt, hogy lássa a számokat?
– Nem láttam bele ilyen mélyen a szövetség működésébe, nyilván nem nekem mutatták meg a számlákat… Döntési mechanizmusokat láttam, amelyekkel nem voltam elégedett. A tenisztársadalomban sok mindenkit ismerek, voltak információim az elnökségi ülésekről, hallottam különböző anomáliákról. A belső értekezleteken természetesen erről minden esetben elmondtam a véleményemet, ám nem voltam döntési pozícióban.

– Nemrég azt mondta, nem politikus vagy gazdasági szakember, hanem sportoló, aki tenni akar a teniszért. Egy elnöknek nincs szüksége ennél többre?
– Amikor felvetődött a nevem, elmondtam: elnökként minden területen a lehető legképzettebb személyekkel venném körül magam, tehát csapatmunkában gondolkodom. Sokan kérdezik tőlem: mit jelent az, hogy szakmai elnökjelölt vagyok? Azt, hogy engem a szakma jelentős része támogat, tudják, mindent szakmai alapon közelítek meg. És ahogy említettem, akár pénzügyi, akár érdekérvényesítési kérdésekben támaszkodom majd a csapatom meghatározó tagjaira.

– Ha jövő pénteken ön kapja a legtöbb szavazatot, min változtatna elsőként?
– Bár eddig a szakmáról beszéltünk, és rengeteg a tennivaló, mégis azt gondolom, az átláthatóságon és a számonkérhetőségen kellene változtatni elsőként. Nagy a bizalomcsökkenés a szövetséggel szemben, és a pénzügyi vizsgálat eredményét látva ez nem is meglepő.

– És utána?
– Hosszabb távon a teniszszövetségnek a tenisszel kell foglalkoznia, hiszen például a vidéki bázisoknak óriási szükségük van a támogatásra, mert az elmúlt években rengeteget veszítettek. Nézzük meg, honnan jöttek azok a játékosok, akik a magyar teniszt a nemzetközi versenyeken képviselték mostanság: Babos Tímea soproni, Fucsovics Márton nyíregyházi, Gálfi Dalma balatonfüredi, Bondár Anna szeghalmi, Jani Réka soproni, Szávay Ági soltvadkerti. Most a vidék sokkal rosszabb helyzetben van, a klubok nehéz körülmények között küzdenek. A több évtizede a magyar teniszben dolgozó, eredményes edzőknek azt kell látniuk, hogy aki becsületes munkát végez, számíthat a szövetség segítségére, és ne veszítse el a motivációját.

– Mi történik akkor, ha a napokban bejelentik, hogy például Lázár János kormánybiztos is pályázik az elnöki pozícióra? Visszalép a javára, vagy megmérkőzik vele?
Amikor szombaton felkértek az elnöki jelöltségre, tisztában voltam vele, hogy a közgyűlésig kormányzati jelölt is lehet. Sokszor elhangzik, hogy ha nem kormányoldalról érkezik az elnök, akkor nem lesz pénz, de én a kormány sport iránti elhivatottságát látva nem hinném, hogy ez így van. Hangsúlyozom, én nem a kormány ellen megyek, sőt, szeretnék jó kapcsolatot kialakítani: ha a kormány és én is hozzátesszük azt, amit tudunk, a tenisz ebből profitálva megindulhat felfelé.

– Tehát?
– Nem megkerülve a kérdést: sportoló vagyok, szeretem a versenyt, tehát ha arról van szó, a fair play szellemében szívesen megmérkőzöm Lázár Jánossal – akit tehetséges és tapasztalt politikusnak tartok –, vagy más jelölttel, de a párbeszédtől sem zárkózom el, ha erre van igény. Nekem a magyar tenisz a legfontosabb: ha Lázár János vagy más tud segíteni, hogy jobb legyen, számíthat rám.

Harmadik az örökrangsorban
A 41 éves Bardóczky Kornél profi pályafutása 1997-ben indult és 2011-ben ért véget. Juniorként US Open-elődöntős volt, a felnőttek között a 254. hely a karriercsúcsa a világranglistán. Háromszor nyert magyar bajnokságot, 13 ITF-trófeát emelhetett a magasba, 15 éven keresztül volt tagja a Davis-kupa-válogatottnak, 49 lejátszott mérkőzésével harmadik az örökrangsorban Taróczy Balázs (95) és Gulyás István (61) mögött.
Visszavonulását követően többek között Balázs Attila és Bondár Anna edzőjeként dolgozott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik