Sampras: Nadal képes túlszárnyalni Federert

Vágólapra másolva!
2010.09.23. 22:13
null
Négyen minden idők legjobbjai közül: Sampras, Federer, Agassi és Nadal (Fotó: Imago)
Pete Sampras szerint Rafael Nadal képes rá, hogy Federernél is több Grand Slam-tornát nyerjen meg, ám a svájcit klasszist sem temeti még.

 

A 24 éves Nadal szeptember elején megnyerte a US Opent, így a sportág történetében hetedik játékosként megcsinálta a karrier Grand Slamet, azaz pályafutása során mind a négy nagy tornán diadalmaskodott.

 FEBRUÁRBAN ÚJRA SAMPRAS–AGASSI

Februárban a New York-i Madison Square Gardenben ismét összecsap egy bemutató mérkőzésen Sampras és Agassi. A két játékos márciusban egy hasonló rendezvényen verbális csatába keveredett egymással, de a jelek szerint már túlléptek a dolgon. New Yorkban rajtuk kívül John McEnroe és Ivan Lendl is pályára lép egy játszma erejéig.

Ez már a kilencedik GS-sikere volt, de még így is nagy a lemaradása Federerhez képest, aki 16 diadallal tartja a rekordot.

„Ha okosan állítja össze a versenynaptárát és nem zavarja meg, hogy ilyen fiatalon már ennyi mindent elért, akkor jó esélye van rá" – utalt a 14 Grand Slam-győzelemmel az örökranglista második helyén álló Sampras arra, hogy Nadal megelőzheti őt és Federert is.

„Csak az a kérdés, hogy Rafa teste mennyire bírja a megterhelést, azt, hogy minden pontért keményen megharcol. Csak nézi az ember, ahogy játszik, a srác könyörtelen... – folytatta Sampras, aki szerint Nadalt már most minden idők legjobbjai közé lehet sorolni. – Az összes Grand Slam-tornát megnyerte, olimpiai bajnok és a legnagyobb riválisával, Federerrel szemben igencsak pozitív a mérlege. Nem az a célja, hogy tizenhat, tizenhét vagy tizennyolc Grand Slam-sikere legyen, egyszerűen csak próbál minél jobb teniszezővé válni."

Sampras azonban nem írja le még Federert sem, szerinte ő is gyarapíthatja GS-trófeái számát.

„Az összes nagy versenyen jó esélye van a győzelemre. Djokovics ellen két mérkőzéslabdája volt, könnyen döntőt játszhatott volna – elevenítette fel a US Open történéseit az amerikai. – Jól játszik, nem fedeztem fel nála nagy visszaesést. A többiek viszont egyre jobbak, a következő két-három év nagy kihívás lesz a számára, de Roger készen áll a feladatra."

A görög származású korábbi klasszis nem volt hajlandó megnevezni minden idők legjobbját.

„Az én szememben minden kornak megvan a maga királya. A hatvanas éveknek Laver, a nyolcvanas években ott volt Lendl és McEnroe, a kilencvenes években én és Andre. Nehéz megnevezni egy valakit. Rafa azonban mindenképp ott van a legjobb három vagy négy között, és még csak a pályafutása közepe táján tart, szóval nagy dolgokra lehet még képes."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik