Roland Garros: Joao Sousa lenyomta Federert is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.27. 12:53
null
A portugál Joao Sousa hat nyelven beszél (Fotó: AFP)
A Roland Garros honlapjának szerkesztői érdekes szempont alapján rangsorolták a Francia nemzetközi teniszverseny résztvevőit. Megnézték, ki hány nyelven beszél.

 

 

Kedden kezdte meg szereplését az idei Roland Garroson a női és a férfi egyes első kiemeltje. Serena Williamsnek és Novak Djokovicsnak sincs szégyenkezni valója nyelvtudás terén, előbbi már a Garros és a római verseny nézőit is elvarázsolta, amikor franciául, illetve olaszul adott interjút, a szerb klasszis pedig hangos ovációt váltott ki május elején a római címvédése után, amikor folyékonyan beszélt olaszul. Ebben a rangsorban azonban nem ők a világelsők. Hanem kik?

A rolandgarros.com szerkesztői az ATP és a WTA által kiadott médiafüzetet vették alapul, amikor annak jártak utána, hogy mely teniszezők a legnagyobb nyelvzsenik.

Két nyelven a Garros legtöbb résztvevője beszél, de a három nyelven értők sincsenek kevesen, a nőknél 18-an, a férfiaknál 15-en. Külön említést érdemel közülük az amerikai Christina McHale, aki Délkelet-Ázsiában sem lenne teljesen elveszve, mivel alapfokon beszéli a mandarint.

Hat hölgy ért négy nyelven: az egyaránt belga Alison Van Uytvanck és Kirsten Flipkens, a szlovák Daniela Hantuchová, a pozsonyi születésű Jarmila Gajdosova, a szerb apától és bosnyák anyától származó német Andrea Petkovic és a szerb Jelena Jankovics.

A férfiaknál szintén hatan vannak ezen a szinten: Pablo Andújar, a szintén spanyol Marc López, a francia Pierre Hughes-Herbert, a tunéziai Malek Dzsaziri, a kolumbiai Alejandro González és a lett Ernests Gulbis.

A WTA-játékosok versenyét Kristina Mladenovic és Bacsinszky Tímea nyerte meg, mindketten öt nyelven tudnak megszólalni. Babos Tímea páros partnere franciául, angolul, spanyolul, olaszul és szerbül, míg a svájci színekben induló Bacsinszky magyarul, franciául, angolul, németül és olaszul.

Ilyen értelemben három férfi teniszező ér fel velük. Novak Djokovics (szerb, angol, francia, német, olasz), Szerhij Sztahovszkij (ukrán, cseh, szlovák, orosz, angol) és Tommy Robredo (katalán, spanyol, francia, angol, olasz) is öt nyelven beszél.

Rajtuk is túltesz Roger Federer, aki svájciként a szláv játékosokhoz hasonlóan helyzeti előnyben van, ráadásul az édesanyja dél-afrikai. A 17-szeres Grand Slam-győztes kiválóság az adatlapja szerint angolul, németül, svájci-németül és franciául beszél, és még kicsit svédül, valamint olaszul is. Ezzel is csak harmadik a sorban, mivel a szlovák Martin Klizan szintén hatnyelvű (szlovák, cseh, angol, horvát, lengyel és kicsit orosz), de nála csak egynél van feltüntetve, hogy „kicsit”.

És hogy ki a világelső? A portugál Joao Sousa, aki a hat általa megjelölt nyelv mindegyikét (portugál, spanyol, katalán, angol, francia, olasz) jól beszéli. Az ATP-világranglistán egyébként a 44. helyen található.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik