Roland Garros: a salakkirály ismét hengerelt – Nadal 11-edszer döntős!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.08. 18:22
null
Rafael Nadal útban a 11. Roland Garros-sikere felé (Fotók: AFP)
A címvédő Rafael Nadal három játszmában (6:4, 6:1, 6:2) megverte az argentin Juan Martín del Potrót a Roland Garros férfi egyesének elődöntőjében, így bejutott a vasárnapi fináléba, amelyben a Marco Cecchinato tündérmeséjének véget vető Dominic Thiem lesz az ellenfele.

 

RAFAEL NADAL (spanyol, 1.)–JUAN MARTÍN DEL POTRO (argentin, 5.)

A tízszeres Roland Garros-győztes Rafael Nadal és a Párizsban másodszor elődöntőbe jutó Juan Martín del Potro első két salakpályás összecsapását a spanyol nyerte: a 2007-es Roland Garros első fordulójában 7:5, 6:3, 6:2-re, míg a 2011-es Davis-kupa döntőjében 1:6, 6:4, 6:1, 7:6-ra. A felek legutóbbi meccsén is Nadal győzött, a tavalyi US Open elődöntőjében négy szettben (4:6, 6:0, 6:3, 6:2) múlta felül Del Potrót.

Ezúttal sem az argentin volt a mérkőzés esélyese, de ha az első szettben 4:4-nél kihasználja három bréklabdája egyikét, akkor akár játszmát is rabolhatott volna. Nadal azonban megfordította az ominózus gémet, s ezzel akkora lélektani fölénybe került, hogy onnantól kezdve mindössze három játékot engedett Del Potrónak, aki a második szettben már csak egyszer, a harmadikban egyszer sem jutott el bréklabdáig. A világelső a 2 óra 14 perces meccsen 35 nyerőt és 19 ki nem kényszerített hibát ütött.

A 11. Roland Garros-sikerére hajtó spanyolra a vasárnapi döntőben az első Grand Slam-fináléjára készülő Dominic Thiem vár. A jelenlegi mezőnyben talán ő az egyetlen, aki salakon veszélyt jelenthet a címvédőre. Nadal 2017 áprilisa óta csak kétszer kapott ki ezen a borításon, mindkétszer Thiemtől – igaz, mindkét alkalommal két nyert szettig tartó meccsen.

A Roland Garros idei döntőjét vasárnap 15 órától játsszák.

Dominic Thiem először játszhat Grand Slam-tornán döntőt
Dominic Thiem először játszhat Grand Slam-tornán döntőt

DOMINIC THIEM (osztrák, 7.)–MARCO CECCHINATO (olasz)

A budapesti tornát megnyerő, a Roland Garroson párosban Fucsovics Márton oldalán induló Marco Cecchinato élete legjobb évét futja: korábban mind a négy főtáblás meccsét elbukta GS-tornákon, ehhez képest most Marius Copilt, Marco Trungellitit, Pablo Carreno Bustát, David Goffint és a negyeddöntőben a korábbi világelső Novak Djokovicsot is le tudta győzni!

Thiem kezdte jobban kettejük első egymás elleni csatáját, rögvest elvette Cecchinato adogatását, s bár az olasz 4:2-es hátránya után sorozatban három játékot megnyert (4:5), erre az osztrák is tudott egy 3:0-s szériával felelni (7:5).

A szenzációs színvonalú második játszmában Thiem az első játékban, majd 2:2-nél is bréklabdához jutott – utóbbinál kettőhöz is –, de élni egyikkel sem tudott, ő pedig rendkívül magabiztosan hozta az adogatásait, így jöhetett a rövidítés (6:6).

Itt az osztráknak 6–3-nál három szettlabdája volt, kettő adogatóként, de Cecchinato fordított, azaz hasonlóan drámai rövidítésre került sor, mint a Djokovics elleni negyeddöntője során. Az olasz 10–9-nél adogatóként harmadszor is szettlabdához jutott, ám volt még fordulat, és Thiem az ötödik játszmalabdájával már élt (7:6, 12–10).

Ez gyakorlatilag véget vetett a meccsnek, Cecchinatónak ezt követően már csak momentumai voltak. Thiem ezt kegyetlenül kihasználva nem egészen húsz perc alatt ellépett 5:0-ra. A becsületgém még összejött az olasznak, több viszont már nem (6:1).

Dominic Thiem
a 2016-os és a 2017-es Roland Garros-elődöntő (előbb Novak Djokovics, majd Rafael Nadal verte meg három szettben) után ezúttal már belépett a döntő kapuján, pályafutása első Grand Slam-torna-fináléjára készülhet.

ROLAND GARROS
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ

Nadal (spanyol, 1.)–Del Potro (argentin, 5.) 6:4, 6:1, 6:2
Thiem (osztrák, 7.)–Cecchinato (olasz) 7:5, 7:6 (12–10), 6:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik