Nem kapott fejmosást a simán kikapó Szávay

Vágólapra másolva!
2009.08.06. 18:08
null
Szávay a US Openre időzítené a csúcsformáját
Címkék
A Los Angeles-i torna első fordulójában kudarcot valló Szávay bízik új edzőjében, és reméli, már a hétfőn kezdődő következő versenyén jól szerepel. Szintén egy mérkőzésig tartott a torna a japán Kimiko Date Krumm számára, azonban ez volt a kevésbé meglepő, ugyanis Krumm 38 évesen tért vissza a pályára, és így is csak szoros küzdelemben kapott ki a német Sabine Lisickitől.
Szávay Ágnes kemény pályás szezonjának első állomásán, Los Angelesben valószínűleg hosszabb időt szeretett volna eltölteni annál az ötven percnél, amennyi az orosz Jelena Vesznyina elleni sima, 6:1, 6:0-s vereségéhez kellett. A hétfőn kiadott világranglista 32. helyét elfoglaló magyar lány a meccs utáni nyilatkozatában arról a visszatérő jelenségről beszélt, hogy a mérkőzéseken nem tud olyan teljesítményt nyújtani, mint az edzéseken:

„Egész héten, sőt az egész felkészülés alatt nagyon jól ment a játék, a meccsen viszont semmi sem működött. Nagyon rosszul kezdtem, nem éreztem a játékot. Amikor az első szett végén, meg a második elején volt némi esélyem valamiféle fordulatra, elbuktam néhány szerencsétlen pontot. Lekéstem a labdákról, nem tudtam belejönni a játékba, nem kaptam el a fonalat.”

Régi gond ez Szávaynál, és egyelőre úgy tűnik, hogy új edzője, Karl-Heinz Wetter sem tudja ezt orvosolni.

„Nem magyarázkodás, de tény, hogy ezt megelőzően még tavasszal játszottam kemény pályás tornán, a budapesti Grand Prix óta nem versenyeztem. Az sem segített, hogy nagyon fújt a szél, és megszenvedtem a kilencórás különbséget, az átállást. De ez nem kifogás, hiszen nem ment a játék” – utalt Szávay a nem túl kedvező körülményekre (is), amelyek minden bizonnyal az ellenfelét is sújtották.

Mindezek ellenére erőt meríthet a budapesti tornagyőzelméből, ami hosszú idő után az első volt neki, és az ott mutatott játékból, így pedig akár esélye is lehet megismételni élete legjobb US Open-szereplését (2007-ben negyeddöntőt játszott) a három hét múlva kezdődő Grand Slam-tornán. A kemény pályás szezon ráadásul még csak most kezdődött, Szávay a jövő héten a kétmillió dollár összdíjazású Cincinnati versenyen újra a győzelmek útjára léphet.

„Az edzőm nem tolt le a meccs után, közösen próbáljuk megtalálni a vereség okait, megbeszéljük, min kell változtatni. Edzünk tovább keményen. Eredetileg sem úgy számoltunk, hogy ezeken a tornákon játszom igazán jól. A US Open az igazi cél! Remélem, már a következő állomáson sikerül javítanom” – így legyen!




Kimiko Date Krumm
Nemcsak Szávaynak tartott ilyen rövid ideig a Los Angeles-i torna, hanem a japán Kimiko Date Krummnak is, aki 7:6, 2:6, 7:5-ös vereséget szenvedett a német Sabine Lisickitől. Azonban az ő esetében ez kevésbé meglepő, ugyanis 38 évesen az idei szezonban tért vissza a pályára.

Krumm viccesen meg is jegyezte, hogy ő már nem az ellenfelei életkorát kérdezi, hanem az édesanyjukét, hiszen az esetében ez a közelebbi viszonyítási alap. A japán teniszezőnő 1989-ben debütált a profik között, hat hónappal mostani legyőzője, Lisicki születése előtt. Pályafutása alatt hét tornán diadalmaskodott, és körülbelül 2 millió dollárt teniszezett össze. 1996-os visszavonulásakor a 8. helyen állt a ranglistán, most pedig 12 év kihagyás után tért vissza a pályára.

„A kor nem számít, talán egy-két évig játszom még, vagy háromig, amíg a testem engedi. Lehet, hogy néhányan őrültnek tartanak, de én élvezem a játékot. Számomra ez nemcsak a helyezésről és a tornagyőzelmekről szól, hanem arról is, hogy jól érezzem magam. Régebben teljesen össze voltam törve egy-egy vereség után, manapság már máshogy állok a dolgokhoz” – mondta Date Krumm.

A japán hölgy férje német autóversenyző, és ő biztatta a visszatérésre, ám Krumm egészen 2008 elejéig elhessegette a gondolatot. Ekkor azonban elkezdett újra edzeni, hogy felkészüljön a tokiói bemutató tornára, ahol Steffi Graf és Martina Navratilova is ütőt ragadott. Ezután az év második felében ITF versenyeken indult, majd az idén tért vissza a WTA tornáira.

„Mindenki erősebbeket üt, és gyorsabb is, mint régen. Az én generációm még inkább a fejét és a taktikát használta, szerintem a játék is sokkal élvezhetőbb és izgalmasabb volt a nézők számára. Sokan mondják, hogy elavult a stílusom, de engem nem érdekel, mert működik. Nem vagyok magas, sem erőszakos, és nagy izmaim sincsenek” – zárta mondandóját a 152 cm magas, 53 kilós Date Krumm.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik