Most már példakép – Klein Ron jegyzete

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2019.01.26. 00:10

Nem kellemes élmény az Australian Open páros döntőjét követően ráébredni az ilyesmire, de attól még fontos fejlemény: Babos Tímea megtanult veszíteni.

A soproni sportoló eredménysora lenyűgöző a műfajban: hét Grand Slam-döntő, Australian Open-győzelem, két világbajnoki cím, világelsőség – 25 éves korára kétségkívül a magyar tenisztörténelem egyik legsikeresebb szereplője lett, akit a következő évtizedekben sem lesz könnyű túlszárnyalni. A viselkedése viszont eddig nem tette alkalmassá példaképnek.

Mert hiába a Magyarországról kisebb csodának számító győzelmek, ha egy rossz ütés után a labdaszedővel bánik durván, gyengébb játszmát követően csúnyán káromkodik, kiborul, a vereség után a körülményeket, a társát hibáztatja. Utóbbi volt a legkevésbé korrekt: Babos többször is rátolta a felelősséget aktuális partnerére egy-egy kudarc elemzésekor, ami még akkor sem elegáns, ha Indiában, Szlovéniában, Csehországban és Franciaországban nem feltétlenül olvasták a szavait.

Márpedig neki erre is figyelnie kell, hiszen az elmúlt években ő jelentette „a” magyar teniszt, a fiatal játékosok felnéznek rá – az elveszített Grand Slam-finálén például a perzselő napra ült ki a 17 éves Nagy Adrienn (úgy kellett edző-édesapjának az árnyékba terelni), aki a saját, megnyert döntője után is csillogó szemmel beszélt arról, mennyire szurkolt Babosnak, és milyen hálás, amiért jegyet kapott tőle a centerpálya lelátójára, és megnézhette a mérkőzését.

Hogy a család, a barátok, az új edző javaslatára vagy saját elhatározásból kezdett megváltozni Babos, az lényegtelen. A legfontosabb, hogy egy fájó összecsapás végeztével immár higgadtan és reálisan tud értékelni, partnerével kapcsolatban annyit mond, együtt nyernek, együtt veszítenek, és közben azért nagyképűség és álszerénység nélkül veszi figyelembe, hogy Grand Slam-döntőt elveszítő sportolóból sem mászkál tucatnyi Magyarországon, bajnokból meg még kevesebb.

Erre az új, veszíteni is felemelt fejjel képes Babos Tímeára elbukott finálé, váratlan kiesés, csúnyán elütött labda után is nagy szüksége van a hazai teniszsportnak, a Magyarországon készülő fiataloknak.

De azért a győztes Babos Tímeával többet szeretnénk találkozni a 2019-es idényben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik