Miénk ez a cirkusz – Klein Ron jegyzete

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2019.11.10. 23:20

Új rekord született az 1963-ban alapított Fed-kupa történetében: a Perthben rendezett Ausztrália–Franciaország fináléra két nap alatt 29 ezren mentek el. Ennyien még soha, egyetlen párharcra sem váltottak belépőt a női csapatversenyben – 2020-ban újabb csúcsot remélünk, csak Perth helyett Budapesten.

A Fed-kupát az idén rendezték meg a hagyományos formában utoljára, mivel a nemzetközi szövetség a Davis-kupa mintájára átszervezte a sorozatot; az első szuperdöntőt a Papp László Budapest Sportarénában láthatjuk 2020. április 14. és 19. között, salakon. A tenisz népszerűségében ugyan nem versenyezhetünk Ausztráliával, de az eddigi hazai eseményeknél lényegesen jobb szervezéssel biztosan kíváncsiak lesznek majd annyian a világ 12 legjobb női válogatottjára, hogy ne legyenek üresek a lelátók, mint például a BOK-csarnokban rendezett WTA-tornákon.

A Davis-kupához hasonlóan a Fed-kupában is nagy viták előzték meg a radikális reformot, több éljátékos jelezte, nem kíván pályára lépni az új sorozatban – a legtöbb kritika azzal kapcsolatban fogalmazódott meg, hogy a változtatások elveszik a döntő pazar hangulatát, a hazai pálya előnyét. A magyar teniszezők viszont jól járnak a Fed-kupa Budapestre hozatalával: egyrészt Juhász Gábor együttese szakmailag profitál, hiszen önerőből valószínűleg nem mostanság jutott volna el a legfelső osztályba, másrészt 12 millió dollár jár a fellépőknek, a csoportküzdelmek során búcsúzó válogatottak is kapnak 500 ezer dollárt, ami szétosztva a csapattagok között még Babos Tímea esetében is szemmel látható pénzdíj, Bondár Annának vagy Stollár Fannynak pedig az egész idényét megalapozhatják a forintra átszámított tízmilliók.

Mindezek ellenére csak akkor lehet igazán sikeres a szuperdöntő, ha megtelik a lelátó, és nem csak a magyar válogatott mérkőzésein: ne feledjük, a Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján a kormány 2019-ben 3.2 milliárd, 2020-ban és 2021-ben 6.8 milliárd, 2022-ben 3.8 milliárd forintot fordít a rendezésre, az új Fed-kupa tehát finoman szólva sem olcsó mulatság.

A történet egyetlen fájó része, hogy a szuperdöntőt jövőre és 2021-ben az Arénában, 2022-ben a férfi kézilabda Európa-bajnokságra tervezett új, 20 ezer férőhelyes multifunkcionális sportcsarnokban rendeznék meg – merthogy a magyar tenisznek még mindig nincs saját otthona…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik