Kár értük – Klein Ron jegyzete

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2019.03.08. 22:53

Stephen King mondta egyszer, hogy a kíváncsiság borzalmas dolog, de emberi, nagyon is emberi.

Amióta a Nemzeti Sportnak Sávolt Attila péntek reggel megerősítette, hogy nem folytatják a közös munkát Fucsovics Mártonnal, a téma iránt érdeklődők azt találgatják, mi lehet a váltás hátterében. A sikertelenség biztosan nem, hiszen Magyarországon szinte egyedülálló, amit elértek – magyar sportoló és magyar edző 200-on kívülről a legjobb 40 közé került a világ egyik legnépszerűbb sportágában. Mégis most, a karriercsúcs hetében jelentették be a szerződésbontást – anyagi vitát, személyes ellentétet tippel sok hozzászóló.

Pedig megesik, hogy két ember életútja elválik egymástól, még akkor is, ha az eredményeket tekintve minden tökéletesen alakul. Sávoltnak nemcsak edzőként, hanem férjként és apaként is helyt kell állnia, a prioritás viszont mindig a család – ezt nehéz összeegyeztetni az évi 30 hétnyi utazással. A másik oldalról viszont teljesen érthető, hogy a 27 esztendős Fucsovics a következő hónapokban, években szeretné a lehető legjobb eredményeket elérni – és ezzel minél több pénzt keresni –, amihez szüksége van egy edzőre, aki a szezon nagyobbik részében vele tart.

Szóval, miközben a szaftos részletek hiányoznak a hivatalos bejelentésből – mindkét fél a békés sablonbúcsút nyilatkozta –, Sávolt és Fucsovics megmutatta, hogy a tenisz mellett a szerződésbontásban is képesek a felnőtt, észszerű együttműködésre és kommunikációra. Ettől még nem zárható ki, hogy rossz döntést hoztak (a nyíregyházi játékosnak korábban volt olyan edzőváltása, amelyet megbánt), ám a sportágban nem ritkák a váratlan húzások, amelyeket csak azok érthetnek meg, akik töltöttek már együtt 30 hetet a munkatársukkal, távol a családjuktól, barátaiktól, a világ ezernyi pontján: az egymás után két Grand Slam-tornát nyerő japán Oszaka Naomi nemrég például simán kirúgta edzőjét a sikeres Australian Open után.

Drámai fejlemény tehát nincs, csak két céltudatos sportember elhatározása. Kár a közös, tökéletesnek tűnő történet befejezéséért, hiszen hiába beszéltek pozitívan és optimistán a jövőről, innentől semmi sem lesz már ugyanolyan: Fucsovics valószínűleg francia szakemberrel folytatja, az edzéseken a hivatalos nyelv az angol lesz – igaz, ettől még a legnagyobb versenyeken ugyanúgy Magyarországot képviseli.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik