Jön a neheze – Klein Ron jegyzete

Vágólapra másolva!
2017.01.28. 23:48

Eddig rendben van – de most jön a neheze.

Piros Zsombor fantasztikus teljesítménnyel nyerte meg a juniorok Australian Open-trófeáját, profin nyilatkozott a díjátadón, majd indult is a repülőtérre, hogy hazaérjen a hétfő délelőtti sajtótájékoztatójára. De…

Napokig lehetne sorolni azokat, akik korosztályuk legjobbjai voltak, majd felnőttként letértek a helyes ösvényről. Nem is kell messzire menni, Fucsovics Mártonnak a 2010-es wimbledoni sikere után a nők és a bulik fontosabbak voltak a tenisznél, és hiába javult sokat a mentalitása az elmúlt években, 24 esztendősen még mindig a top 100-ért küzd. Ám nem feltétlenül az út a hibás. Nem elég a tehetség, a megfelelő hozzáállás, a szponzori háttér, a sérülések elkerülése, a szerencse – még akkor is rengeteg türelemre van szükség, ha a puzzle legtöbb darabja a helyén van.

A korábbi bajnokok között nagy a szórás. Roger Federer egyszer nyert juniorként, majd a felnőttek között 17-szer, Novak Djokovics egyszer sem, mégis 12 Grand Slam-trófeája van a vitrinben, miközben az öt évvel ezelőtti junior Australian Open-győztes Luke Saville nincs a legjobb 200-ban, és a visszavonuláson gondolkodik.

Piros sikerével kapcsolatban az első hozzászólások között máris emlegették Fucsovics wimbledoni győzelmét abból az aspektusból, hogy a juniorok közötti Grand Slam-trófea nem ér sokat a felnőttek között. Ez nem igaz. Egyrészt a versenyszituációban szerzett tapasztalat, a győzelemmel járó öröm és önbizalom jól jöhet a felnőttek közötti indulás kezdeti nehézségeinél, másrészt két különböző emberről beszélünk, akik valószínűleg teljesen más hibákat követnek majd el karrierjük során. Egy 17 éves teniszező esetében az sem egyértelmű, hogy valóban megvan-e minden képessége a sikeres pályafutáshoz, vagy csak pillanatnyilag érettebb a társainál.

Mindenesetre 2017 első korosztályos Grand Slam-bajnokát Piros Zsombornak hívják, ennél pedig mondtak már csúnyábbat is magyar teniszezőre.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik