Francia jóslat – Klein Ron jegyzete

Vágólapra másolva!
2019.02.28. 23:05

Tavaly áprilisban a Gazprom Hungarian Openre érkező Richard Gasquet a Szent István-bazilika előtt ütögetett gyerekekkel. A klasszis francia teniszező kérdésünkre azt mondta Fucsovics Mártonról, hogy a legjobb húsz közé várja a világranglistán. Elkönyveltük, hogy a sportágat népszerűsítő eseményen igencsak szimpatikus gesztus volt egy ilyen udvarias füllentéssel kedveskedni a hazai újságíróknak – erre még egy év sem telt el, de egyre reálisabbnak tűnik a korábbi top 10-es Gasquet jóslata.

A 27 éves nyíregyházi sportoló edzőjével, Sávolt Attilával lépésről lépésre halad előre: az elmúlt 13 hónapban Fucsovics kétszer játszott Roger Federer és Novak Djokovics ellen – a svájcit szorongatta, a szerbtől szetteket lopott –, nyert ATP-tornát Genfben, döntőbe jutott Szófiában, Rotterdam után Dubaiban is a legjobb nyolc közé került 500-as kategóriájú viadalon, és a 2018-as US Open óta nem kapott ki sehol az első fordulóban. E heti produkciójával átlépte a 2 millió dolláros határt a pénzdíjakat tekintve, ami a teniszben nem menedzsereken, tulajdonosokon, alkudozáson múlik: aki jól szerepel, szép summával távozhat.

Közelít a legjobb 30-hoz a világranglistán, ez azt jelenti, hogy kiemelt lehet a május végén kezdődő Roland Garroson, ami 37 éve egyetlen magyar férfi teniszezőnek sem sikerült. Lassan megszokjuk, hogy a helyszínen ezrek, a televízión keresztül milliók követik a mérkőzéseit a legnagyobb tornák végjátékában. Mindezt Nyíregyházáról indulva, a 2010-es wimbledoni juniorsikert követően rossz döntések sorozatát hozva, évekig challengertornákon tengődve motiváció, tudatosság és tervek nélkül – aztán a külföldi akadémiák helyett Magyarországon, magyar edzővel lépett helyes útra.

Egyelőre az igazán nagy bravúr, egy top 10-es rivális legyőzése várat magára, Federer ellen is „csak” a szoros végeredmény jött össze Dubaiban, a továbbjutás nem – de már van oka bosszankodni, amiért nem nyerte meg az egyik játszmát a sportág ikonjával szemben. Hogy meddig képes előrejutni a mezőnyben, amelyet a legendák mellett az egyre erősebb fiatalok uralnak, nem tudni. A Grand Slam-tornák második hete, nagyobb ATP-versenyek végjátéka, kisebb viadalok megnyerése, illetve a Gasquet által jósolt legjobb 20 reális forgatókönyv lehet.

És ez több, mint amit valaha reméltünk Taróczy Balázs visszavonulása óta.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik