Előbb-utóbb célba ér – Klein Ron jegyzete

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.10.05. 22:27

Fél órával a Roland Garroson elszenvedett fájó vereség után Fucsovics Márton azt üzente: hív majd – egy órával később pedig valóban megcsörrent a telefonom.

Mielőtt bárki azt hinné, teljesen természetes, hogy ha egy sportoló három győzelem után készségesen nyilatkozik, akkor megteszi egy vereséget követően is, érdemes tisztázni, hogy a Fucsovicséhoz hasonló gesztus a kevés pozitív példa egyike. Nem volt ez mindig így, de az elmúlt években nem csak a pályán fejlődött rengeteget.

Elképesztő, hogy a nyíregyházi sportoló milyen magasra jutott a világ egyik legnépszerűbb és legkeményebb sportágában, már-már úgy érezzük, jogosan vagyunk csalódottak, amiért nem tudott bekerülni a legjobb nyolc közé Párizsban. Pedig az is csoda, hogy méltó ellenfele a világ legjobbjainak Magyarországon készülve, magyar edzőkkel, magyar támogatókkal – ne feledjük, a férfiteniszünkben igazán nagy eredményekig évtizedeket kell visszamennünk, Taróczy Balázsig, aki már visszavonult, mire Fucsovics megszületett.

A nehezebben feldolgozható vereségek után – és az orosz Andrej Rubljov elleni ebbe a kategóriába esik – a 28 éves játékos mindig abban reménykedik, hogy legközelebb ő nyer majd hasonló szituációban. A legközelebb nem mindig jön össze, de az elmúlt években előbb-utóbb végül valóban célba ért.

Tizennégyszer küzdött hiába azért, hogy felkerüljön egy Grand Slam-torna főtáblájára, a 2016-os US Openen pedig végre a legjobb 128 között is pályára léphetett – az első győzelmére a 2018-as Australian Openig kellett várnia. A top 100 sokáig csak álomnak tűnt, aztán 2017 júliusában a 99. helyre lépett fel, három éve stabil tagja az élmezőnynek.

Top 10-es ellenféllel szemben sorozatban tizennégyszer kapott ki, ötjátszmás mérkőzésen négyből négyszer bukott el. Amikor a tavalyi US Openen öt szettben szenvedett vereséget, rettentően csalódottan ült le a médiaszobában, de mégis elszántan nyilatkozott.

„Mindig elmondom, remélem, még nyolc-kilenc évig itt leszek a top százban, Grand Slam-tornák főtábláin, és bízom benne, idővel ezeket a mérkőzéseket megnyerem.”

Megnyerte! Az idei US Openen ötjátszmás küzdelemben is képes volt a továbbjutásra a világbajnok Grigor Dimitrov ellen, a Roland Garroson meg legyőzte a világranglistán 5. klasszist, Danyiil Medvegyevet. Az újabb lépcsőfok az lett volna, hogy harmadik próbálkozásra túljut egy Grand Slam-nyolcaddöntőn – és a vereség után Fucsovics ismét a következő lehetőségről beszélt...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik