Djokovics: Kihozzuk egymásból a maximumot

Vágólapra másolva!
2013.11.12. 11:37
null
Djokovicsnak (balra) jutott a súlyosabb „teher”, de nem bánta (Fotók: Reuters)
Novak Djokovics remek kiindulópontnak tartja a 2014-es esztendőre, hogy megvédte a címét a férfiteniszezők londoni világbajnokságán. A döntőben általa legyőzött Rafael Nadal a szervák közötti különbségben látja veresége legfőbb okát.

 

Hétfői győzelmével Djokovics lett a tenisztörténelem hetedik olyan férfijátékosa, aki legalább háromszor megnyerte az év végi világbajnokságot. Boris Beckert és John McEnroe-t beérte, míg Ilie Nastase (4 vb-cím), Pete Sampras, Ivan Lendl (5-5) és Roger Federer (6) még előtte van a rangsorban.

TÖBBSZÖRÖS ATP-VB-GYŐZTESEK
6: Roger Federer (svájci)
5: Ivan Lendl (csehszlovák), Pete Sampras (amerikai)
4: Ilie Nastase (román)
3: Boris Becker (német), John McEnroe (amerikai), Novak Djokovics (szerb)
2: Björn Borg (svéd), Lleyton Hewitt (ausztrál)

„Kihozzuk egymásból a maximumot, és ezáltal mindketten jobbá válunk. Keményebb munkára sarkalljuk a másikat, különösen akkor, amikor egymás ellen lépünk pályára. Ez mindig nagy kihívás – mondta Djokovics a döntő után, majd előretekintett. – Jó alap lesz ez a következő évre. Rendkívül motivált vagyok, várom már a munkát, de előtte ki kell majd pihennem magam a szünidő alatt, hogy aztán elkezdhessek felkészülni az Australian Openre.”

A pihenésre egy kicsit várnia kell, hiszen vár még rá egy fontos feladat: a Davis-kupa november 15-én kezdődő döntőjében a csehekkel csapnak össze.

„A játékom több elemén és a szervám csiszolásán is dolgoztam, ami sok meccs megnyeréséhez segített hozzá az utóbbi két hónapban – folytatta a szerb, aki 1 923 000 dollárt keresett a londoni diadalával, amihez járt 1500 világranglistapont is. – Ennél jobban nem zárhattam volna az évet, már ami a hivatalos ATP-szezont illeti, hiszen néhány nap múlva következik a Davis-kupa fináléja, és természetesen abban bízom, hogy újabb trófeát nyerhetünk a hazánknak.”

Nadal szerint a szervák döntően befolyásolták kettejük 39. összecsapását, amelynek elvesztésével csökkent az előnye Djokoviccsal szemben, jelenleg 22–17 a mérlege ellene.

Fel a fejjel – gondolhatja Nadal az így is remekül sikerült idénye után
Fel a fejjel – gondolhatja Nadal az így is remekül sikerült idénye után

„Az egyik dolog, amely ma a különbséget jelentette kettőnk között, az adogatás volt – nyilatkozta a világranglista éllovasa. – Én nem szerváltam jól, ő viszont igen. Az ilyen pályákon nagyon fontos az első ütés, márpedig ebben ma sokkal jobb volt nálam. Az elején fölém nőtt, az első három játékban egyértelműen, aztán viszont már nem éreztem közöttünk olyan nagy különbséget. Úgy érzem, agresszíven játszottam, sok labdamenetet irányítottam a tenyeresemmel nulla három után.”

Hiába javult fel azonban, nem tudta megállítani Djokovicsot, így még mindig csak Manuel Orantes (1975) és Alex Corretja (1998) szerzett egyesben világbajnoki címet a spanyol teniszezők közül, balkezesként pedig továbbra is McEnroe nyerte meg legutóbb a legjobbak év végi viadalát, 1984-ben. Maradva a statisztikánál, ötödik alkalommal játszotta a vb-döntőt a világranglista első és második helyezettje, ebből háromszor a második diadalmaskodott.

A VILÁGRANGLISTA 1. ÉS 2. HELYEZETTJEINEK ATP-VB-DÖNTŐI
1983: McEnroe (amerikai, 2.)–Lendl (csehszlovák, 1.) 6:3, 6:4, 6:4
1986: Lendl (csehszlovák, 1.)–Becker (német, 2.) 6:4, 6:4, 6:4
2010: Federer (svájci, 2.)–Nadal (spanyol, 1.) 6:3, 3:6, 6:1
2012: Djokovics (szerb, 1.)–Federer (2.) 7:6, 7:5
2013: Djokovics (2.)–Nadal (1.) 6:3, 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik