A budapesti verseny és a Fed-kupa egyelőre nincs Babos terveiben

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2018.11.27. 09:11
Babos Tímea első negyedéves terveiben nem szerepel a budapesti verseny és a Fed-kupa-szereplés sem, ám bőven van még idő a konfliktusok rendezésére.

Bár a 2018-as teniszszezon csak a vasárnapi Davis-kupa-döntővel és a horvát örömünneppel ért véget (erről bővebben Tenisz-magazinunkban olvashatnak), a játékosok egy része már emlékként őrzi a luxuspihenés képeit, hiszen elkezdték az alapozást a jövő évre.

A SPORT11-BE KÖLTÖZHET AZ ATP-VERSENY

Bár hivatalosan még nem bólintott rá az ATP, információink szerint eldőlt, hogy 2019 áprilisában a Sport11-ben rendezik meg a budapesti 250-es kategóriájú versenyt – az előző kettőt a Nemzeti Edzésközpontban és a Kopaszi-gáton láthattuk. Úgy tudjuk, tavaly tulajdonjogi viták miatt nem vihette oda az eseményt a Magyar Teniszszövetség, ám az idén áprilistól Újbuda önkormányzata vette át a sport- és rendezvényközpont hasznosítását, tehát nincs akadálya a költözésnek.

Így tesz Babos Tímea is, aki a szingapúri WTA-világbajnokság megnyerését követően Balin heverte ki fáradalmait, ám legutóbb már a Budai Tenisz Centrumból tett fel képet közösségi oldalára egy megterhelő edzés után. Lapunk megszerezte az új szezon első negyedévének versenytervét, ami persze korántsem végleges, de azért támpontot adhat a legeredményesebb magyar teniszező elképzeléseiről.

Az új edzővel, a horvát Nikola Horvattal készülő Babos a megszokott kínai rajt helyett Aucklandben lép pályára először december 31. és január 6. között, majd Hobartban hangol a január 14-én kezdődő Australian Openre. A melbourne-i viadalt követően címvédőként a tajvani WTA-torna új helyszínére, a thaiföldi Huahinbe utazik. És innentől kezd izgalmassá válni a történet!

Babos Tímea 2017-ben megnyerte a magyar WTA-versenyt,
 jövőre is megtehetné – neki és a magyar tenisznek 
is sokat jelentene (Fotó: Nemzeti Sport)
Babos Tímea 2017-ben megnyerte a magyar WTA-versenyt, jövőre is megtehetné – neki és a magyar tenisznek is sokat jelentene (Fotó: Nemzeti Sport)

Februárban néhány nap magyarországi pihenő és a dubai premiertorna szerepel Babos tervei között, ami azért érdekes, mert február 6. és 9. között a magyar női válogatott Bathban szerepel a Fed-kupában, a dubai versenyhéten pedig Budapest is megrendezi a maga viadalát – a mostani állás szerint tehát legjobb női játékosunk nem lép pályára a hazai eseményen. A nevezési határidőt öt héttel az első játéknap előtt zárják le, de Babos nyilvánvalóan az utolsó utáni pillanatban is kapna szabadkártyát – vagy meghívót Bathba –, szóval a versenyterv nem jelenti automatikusan a 25 éves soproni sportoló távolmaradását. Ellenben visszaigazolás azzal kapcsolatban, hogy Babos komolyan gondolja korábban bejelentett szándékát: amíg nem rendeződik konfliktusa a Magyar Teniszszövetséggel, addig nem kíván pályára lépni az MTSZ eseményein vagy képviseletében.

„A továbbiakban nem kívánunk a szövetséggel együttműködni, mindaddig nem adjuk a nevünket egyetlen, az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való hozzáállásán és jelenlegi szakmai koncepcióján. Tesszük ezt elsősorban a magyar tenisz érdekében. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy nem tartunk igényt anyagi támogatásra a szövetségtől” – áll szeptemberi közleményében, ez lehet tehát a béke feltétele.

A többes szám egyébként Fucsovics Mártont takarja, aki a jövő évi terveiről decemberben tart sajtótájékoztatót, de esetében is nagy kérdés, vállalja-e a szereplést a Németország elleni februári Davis-kupa-párharcban, illetve pályára lép-e az áprilisi budapesti ATP-tornán, vagy inkább a barcelonai 500-as kategóriájú eseményre nevez.

A sok bizonytalanság mellett egy biztos pont: miután az ausztrál John Millman négy helyet rontott a világranglistán, Fucsovics Márton játék nélkül is karriercsúcsot jelentő 36. pozícióban fejezi be az évet. A legjobb magyar teniszező előtt az ausztrál szupertehetség, Nick Kyrgios áll, míg az újabb mérföldkőnek tekinthető 30. helyen a francia Gilles Simon 248 ponttal jár előrébb, mint a 26 éves nyíregyházi sportoló.

NS-VÉLEMÉNY: KLEIN RON, A NEMZETI SPORT ÚJSÁGÍRÓJA

Ugye nem fordulhat elő, hogy a két legjobb teniszezőnket nem láthatjuk azokon a rangos versenyeken, amelyeket az ő sikereiknek és a kormányzati támogatásnak hála sikerült Magyarországra hozni?

Bár Fucsovics Márton és Babos Tímea többször hangsúlyozta, nem tart igényt anyagi támogatásra a szövetségtől, a budapesti versenyek kapcsán éppenséggel természetes lenne, ha pénzt kérnének a nevezésért. A világon mindenhol így működik: a hazai kedvenc egyértelmű szerződés keretében, a fellépési díjért cserébe az esemény arcaként szurkolói, szponzori, média- és marketingeseményeken vesz részt, ezzel népszerűsítve a tornát. Csúnyán hangzik, de esetükben áldozathozatalt is jelentene a budapesti indulás, hiszen Fucsovics a barcelonai 500-as viadalon, Babos a dubai premiertornán gyűjthetne több ranglistapontot, ráadásul a pénzdíjakban is más kategória a két rendezvény. Ennek ellenére hatalmas kudarcot jelentene, ha bármilyen okból nem játszana Budapesten két élteniszezőnk, akiket a sportág sajátosságából adódóan egyébként is ritkán látunk Magyarországon.

Ugye nem fordulhat elő...?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik