Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.04.19 17:40 Frissítve: 2011.09.30 02:44

Nadal nyerte meg a maratoni hosszúságú döntőt Monte-Carlóban

A Monte-Carlóban rendezett nemzetközi férfi tenisztorna döntőjében tizenhatodszor találkozott egymással a világranglista vezetője, a spanyol Rafael Nadal és a két hellyel mögötte álló szerb Novak Djokovics. Kettejük összecsapását tizenkettedik alkalommal nyerte meg Rafael Nadal, a spanyol három szettben, 6:3, 2:6, 6:1-re győzte le riválisát.

Rafael Nadal nyerte meg a maratoni hosszúságú döntőt
Fotó: Reuters
Rafael Nadal nyerte meg a maratoni hosszúságú döntőt

A jó időjárási körülmények között, ragyogó napsütésben rendezett mérkőzés Djokovics szempontjából nem indult rosszul, mert bár rögtön az első adogatását elbukta, egyből visszabrékelt, majd Nadal következő szerváját és elvette, így 3:1-es előnynél adogathatott.

A spanyol azonban brékhátrányban összekapta magát, és azzal a lendülettel behúzta a szett összes hátralévő játékát.

Nadal így 6:3-as első szett után kezdhetett szerválni a második játszmában, ám rögtön el is veszítette, majd hiába jutott három bréklabdához 1:2-nél, egyikkel sem tudott élni, így Djokovics ismét 3:1-es fórra tett szert.

A bréklehetőségeit addig is parádésan kihasználó (3/4) Djokovics megint esélyhez jutott Nadal adogatásánál, és maratoni hosszúságú labdamenetet követően, a sokat rontó spanyol újabb hibája után már 4:1-es vezetésnél szerválhatott.

Djokovics ezúttal nem ingott meg a nagy vezetésénél, és egy nagyszerű szervát követő, hasonlóan szép rövidítése után már a szettben maradásért adogathatott Nadal.

Ez még sikerült neki, ám a szerb a saját szervájánál hatalmas nyerő ütéseinek köszönhetően – két parádés elütést és két ászt követően – 6:2-re megnyerte a második játszmát.

Djokovics a hálónál és a bréklehetőségeinél ebben a szettben nem hibázott (9/9, illetve 2/2), és bár hárommal több ki nem kényszerített hibája volt, mint Nadalnak (12, illetve 9), nyerő ütései bőven kompenzálták (12, illetve 3).

A harmadik játszma újra Nadal-szervákkal kezdődött tehát, és bár Djokovics 30–0-re is állt, aztán volt egy bréklabdája is, egy hihetetlen hosszúságú labdamenet végén Nadal olyan rövidítést ért el, amilyenre más még csak el sem indulna, majd nagyszerű nyerőt ütött ebből a kiszorított helyzetből, így hárítva riválisa bréklehetőségét.

Nagy igyekezetét követően azonban egyből ismét Djokovics-előnyt konstatálhatott a közönség, ám ezt az előzőnél lényegesen könnyebben és gyorsabban hárította, mint ahogy a következőt is, így végül három bréklabdát hárítva a spanyol behúzta az első gémet.

Djokovics nem kevésbé rövid adogatójátéka során Nadal egyből kihasználta az adódó lehetőséget, azaz újabb 13 perc után már 2:0 volt a spanyol előnye.

Ezt követően úgy tűnt, hogy egy rövidebb szervajáték következik, hiszen már 40:30 is volt, ám ez ezúttal sem jött össze, és egy negyedórás gémet követően a hatodik bréklehetőségét már kihasználta Djokovics, így – az ő szempontjából 1:2-nél – az egyenlítésért adogathatott.

Nadal viszont pillanatok alatt két bréklabdához jutott, melyek közül a másodikat kihasználta, majd a saját szerváját is hozni tudta, tehát a szerb következő szervája előtt már 4:1-re vezetett.

Djokovics kissé összezuhantnak látszott az előző, elvesztett adogatójátékot követően, és ez ebben a gémben is visszaütött: Nadal villámgyorsan újra két bréklabdához jutott, és 5:1-et követően a tornagyőzelemért szerválhatott.

Nadal 40:0-nél három mérkőzéslabdához jutott, és már az elsőt kihasználta, vagyis 2 óra 43 perces találkozón 6:3, 2:6, 6:1-re nyert, s ezzel ismét diadalmaskodott a monte-carlói tenisztornán.

ATP 1000-ES TORNA, MONTE-CARLO ROLEX MASTERS, MONTE-CARLO (2 750 000 euró, salak)

EGYES, DÖNTŐ
Nadal (spanyol, 1.)–Djokovics (szerb, 3.) 6:3, 2:6, 6:1
2021.11.22 00:12:52

Tenisz GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Bocsánatkérésre, a bűnös nyilvános bűnhődésére nem számíthatunk.

2021.11.13 10:10:13

Tenisz GYŐRI FERENC

Öt férfi és öt női játékost választottunk ki azok közül, akiknek ragyogóan sikerült az idei évadjuk.

2021.11.02 15:59:06

Tenisz HARMATH ÁKOS

A szerb világelső negyedszer győzte le a magyar éljátékost, aki ezúttal is nyert egy szettet ellene.

2021.11.01 21:25:10

Tenisz B. D. K.

A 22 éves teniszező ennél jobb jelmezt nem is választhatott volna halloweenre.

2021.11.01 18:09:32

Tenisz B. D. K.

A világ egyik legszebb teniszezőjének tartott sportolónő még idézett is egy szállóigévé vált mondatot a sorozatból!