Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.04.19 17:40 Frissítve: 2023.03.05 14:46

Nadal nyerte meg a maratoni hosszúságú döntőt Monte-Carlóban

A Monte-Carlóban rendezett nemzetközi férfi tenisztorna döntőjében tizenhatodszor találkozott egymással a világranglista vezetője, a spanyol Rafael Nadal és a két hellyel mögötte álló szerb Novak Djokovics. Kettejük összecsapását tizenkettedik alkalommal nyerte meg Rafael Nadal, a spanyol három szettben, 6:3, 2:6, 6:1-re győzte le riválisát.

Rafael Nadal nyerte meg a maratoni hosszúságú döntőt
Fotó: Reuters
Rafael Nadal nyerte meg a maratoni hosszúságú döntőt

A jó időjárási körülmények között, ragyogó napsütésben rendezett mérkőzés Djokovics szempontjából nem indult rosszul, mert bár rögtön az első adogatását elbukta, egyből visszabrékelt, majd Nadal következő szerváját és elvette, így 3:1-es előnynél adogathatott.

A spanyol azonban brékhátrányban összekapta magát, és azzal a lendülettel behúzta a szett összes hátralévő játékát.

Nadal így 6:3-as első szett után kezdhetett szerválni a második játszmában, ám rögtön el is veszítette, majd hiába jutott három bréklabdához 1:2-nél, egyikkel sem tudott élni, így Djokovics ismét 3:1-es fórra tett szert.

A bréklehetőségeit addig is parádésan kihasználó (3/4) Djokovics megint esélyhez jutott Nadal adogatásánál, és maratoni hosszúságú labdamenetet követően, a sokat rontó spanyol újabb hibája után már 4:1-es vezetésnél szerválhatott.

Djokovics ezúttal nem ingott meg a nagy vezetésénél, és egy nagyszerű szervát követő, hasonlóan szép rövidítése után már a szettben maradásért adogathatott Nadal.

Ez még sikerült neki, ám a szerb a saját szervájánál hatalmas nyerő ütéseinek köszönhetően – két parádés elütést és két ászt követően – 6:2-re megnyerte a második játszmát.

Djokovics a hálónál és a bréklehetőségeinél ebben a szettben nem hibázott (9/9, illetve 2/2), és bár hárommal több ki nem kényszerített hibája volt, mint Nadalnak (12, illetve 9), nyerő ütései bőven kompenzálták (12, illetve 3).

A harmadik játszma újra Nadal-szervákkal kezdődött tehát, és bár Djokovics 30–0-re is állt, aztán volt egy bréklabdája is, egy hihetetlen hosszúságú labdamenet végén Nadal olyan rövidítést ért el, amilyenre más még csak el sem indulna, majd nagyszerű nyerőt ütött ebből a kiszorított helyzetből, így hárítva riválisa bréklehetőségét.

Nagy igyekezetét követően azonban egyből ismét Djokovics-előnyt konstatálhatott a közönség, ám ezt az előzőnél lényegesen könnyebben és gyorsabban hárította, mint ahogy a következőt is, így végül három bréklabdát hárítva a spanyol behúzta az első gémet.

Djokovics nem kevésbé rövid adogatójátéka során Nadal egyből kihasználta az adódó lehetőséget, azaz újabb 13 perc után már 2:0 volt a spanyol előnye.

Ezt követően úgy tűnt, hogy egy rövidebb szervajáték következik, hiszen már 40:30 is volt, ám ez ezúttal sem jött össze, és egy negyedórás gémet követően a hatodik bréklehetőségét már kihasználta Djokovics, így – az ő szempontjából 1:2-nél – az egyenlítésért adogathatott.

Nadal viszont pillanatok alatt két bréklabdához jutott, melyek közül a másodikat kihasználta, majd a saját szerváját is hozni tudta, tehát a szerb következő szervája előtt már 4:1-re vezetett.

Djokovics kissé összezuhantnak látszott az előző, elvesztett adogatójátékot követően, és ez ebben a gémben is visszaütött: Nadal villámgyorsan újra két bréklabdához jutott, és 5:1-et követően a tornagyőzelemért szerválhatott.

Nadal 40:0-nél három mérkőzéslabdához jutott, és már az elsőt kihasználta, vagyis 2 óra 43 perces találkozón 6:3, 2:6, 6:1-re nyert, s ezzel ismét diadalmaskodott a monte-carlói tenisztornán.

ATP 1000-ES TORNA, MONTE-CARLO ROLEX MASTERS, MONTE-CARLO (2 750 000 euró, salak)

EGYES, DÖNTŐ
Nadal (spanyol, 1.)–Djokovics (szerb, 3.) 6:3, 2:6, 6:1
2023.05.17 23:35:14

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sport kegyetlenségének is aposztrofálhatnánk, hogy bár ezek után sem elvárás mindig megverni Angliát vagy Németországot, mégsem lesz már soha akkora meglepetés, mint volt. Ugyanez vonatkozik Marozsánra, legfeljebb ha egy Grand Slam-tornán arat hasonló diadalokat, a Fradi női kézisei meg az emlegetett final fourban.

2023.05.16 16:40:25

Tenisz nemzetisport.hu

A magyar teniszező megnyerte az első szettet, de utána a rutinosabb horvát megfordította a meccset.

2023.05.15 22:38:49

Tenisz nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A csúcsteniszhez kell egó és bátorság.

2023.05.15 11:31:41

Tenisz nemzetisport.hu

A magyar tenisz históriás könyvének aranylapjaira kívánkozik a 23 éves teniszező sikere.