Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.06.05 18:26 Frissítve: 2011.03.10 00:04

A szerb Ana Ivanovics lesz Dinara Szafina ellenfele a döntőben

Fordulatos, izgalmas mérkőzésen 6:4, 3:6, 6:4 arányban nyert Ana Ivanovics honfitársa, Jelena Jankovics ellen a Roland Garros második elődöntőjében. A második kiemelt szerb teniszező ellenfele az orosz Dinara Szafina lesz a döntőben. Győzelmével hétfőtől már biztosan Ivanovics vezeti a világranglistát.

A kulcspillanatokban Ivanovics mindig hozta adogatását
Reuters
A kulcspillanatokban Ivanovics mindig hozta adogatását
Amilyen egyoldalú volt a Roland Garros első elődöntője, a Szafina–Kuznyecova orosz párharc, olyan izgalmakat hozott a két szerb csillag, Ana Ivanovics és Jelena Jankovics mérkőzése.

Az első szettben már 3–0-ra is vezetett Jankovics – ekkor Ivanovics nem nagyon találta a fonalat, és a szervája is dadogott.

A szünet után azonban nagy mentésekkel hozta saját adogatását, és agresszívabb játékra váltva visszavette az elvesztett játékot.

Ezt követően 4–3-ig egyik versenyző sem tudta megnyerni saját adogatását. A rossz sorozatot Ivanovics szakította meg, aki előbb kiegyenlített, majd elvette ellenfele szervagémét, a szettért adogatva pedig nem remegett meg a keze, így 6–4-gyel zárult az első felvonás.

A második játékrészben úgy tűnt, Ivanovics teljesen ellenfele fölé nő, hiszen rögtön brékelte Jankovicsot, akinek nem sikerült azt az erőteljes játékot hozni, ami őt jellemzi.

Húsz perc után azonban ismét gémet nyert Jankovics, majd 3–3-ra alakította a második szett állását.

Ezt követően mindkét játékos sokat hibázott, de végül Jankovics örülhetett, mert 5–3-ra sikerült meglépnie, és a szettért adogatva neki is helyén volt a szíve.

Figyelemreméltó adat, hogy az első két szett során Ivanovics összesen 30 ki nem kényszerített hibát ütött, ennek viszont több mint kétharmadát a második szettben.

A torna során mindkét lány először kényszerült döntő szettre, amelyet Jankovics kezdett jobban, hiszen rögtön brékelte ellenfelét.

3–2-nél azonban némileg váratlanul Ivanovics nagyon koncentrált játékkal semmire vette el ellenfele adogatását, és kiegyenlített.

A női teniszt nagyon jól jellemzi, hogy ezután viszont egyik játékos sem tudta megtartani előnyét így 4–4-re alakult az állás.

Végül Ivanovicsnak sikerült kilábalnia a hullámvölgyből, és 5–4-re hozta szerváját: Jankovicsnak a szettben maradásért kellett szerválnia.

Ivanovics ekkor hozta azt az agresszív teniszt, ami miatt olyan eredményes a játéka. Bombaerős tenyeresei ellen nem volt ellenszer, így Jankovicsnak meg kellett hajolnia honfitársa előtt.

A szombati döntőben Ivanovics a két honfitársát – Kuznyecovát és Sarapovát – is búcsúztató orosz Dinara Szafinával találkozik.

Ivanovics Jankovics elleni győzelmével hétfőtől biztosan átveszi a vezetést a világranglistán, mert az eddigi világelső, Marija Sarapova már a nyolcaddöntőben búcsúzott.

ROLAND GARROS

EGYES, NŐK, ELŐDÖNTŐ
Ivanovics (szerb, 2.)–Jankovics (szerb, 3.) 6:4, 3:6, 6:4
2021.07.22 00:26:38

Tenisz RUSZANOV ANDRÁS

ALAPVONAL. Több mint hetven esztendeje, 1948 óta először láthattunk magyar férfi teniszezőt újra a wimbledoni negyeddöntőben; akkor egy szombathelyi, most egy nyíregyházi születésű játékos adta meg ezt az örömet nekünk, magyaroknak.

2021.07.18 22:42:22

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sokakat taszított, de jóval többek számára örökkévaló emlékké merevítették ki a 75. születésnapját ma ünneplő Ilie Nastasét. A román hadsereg hajdani hosszú hajú tisztjét, akinek ma tábornoki nyugdíjat folyósítanak.

2021.07.11 22:53:20

Tenisz KLEIN RON

NS-VÉLEMÉNY. És egyszer talán Wimbledonban is Djokovicsot támogatják.

2021.07.11 14:07:09

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

A világelső szetthátrányból felállva legyőzte Berrettinit, így a GS-címek számában utolérte Federert és Nadalt.

2021.07.10 14:17:51

Tenisz CS. M.

Az ausztrál világelső karrierje második Grand Slam-torna-győzelmét aratta.