KAMLER JÁNOSonline 2003.06.07 22:47 Frissítve: 2012.02.21 02:44

Magyar diadal Párizsban!

Több mint három évvel Kapros Anikó melbourne-i diadalát követően újabb magyar Grand Slam-győztest avattak a junioroknál, és további örömhír, hogy a sokat szapult férfiteniszünk jelent meg újra a horizonton a legnagyobb magyar tehetségnek tartott, a korosztályos ranglistán egyesben az 5., párosban pedig az 58. helyen álló Balázs György jóvoltából.

Balázs György pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta Párizsban (Fotó: Árvai Károly)
Balázs György pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta Párizsban (Fotó: Árvai Károly)
A 18. életévében járó fiatalember az izraeli Dudi Sela oldalán megnyerte a Roland Garros páros versenyét, és lett ezzel – Asbóth József, Körmöczy Zsuzsa, Taróczy Balázs és Temesvári Andrea után – az ötödik magyar, akit bajnokká avattak a salakpályás Grand Slam-versenyen.Ami viszont újdonság: Balázs György az első magyar fiú, aki nagy tornát nyert juniorként!
"Kicsit izgultunk az elején, hisz mégis csak a Roland Garros döntőjében szerepeltünk, meg aztán a háló túloldalán két, csaknem kétméteres srác álldogált, de miután az elveszített első játszmát követően lehiggadtunk, összeállt a játékunk, és nagyszerűen teniszezve fordítottunk – elevenítette fel a Capkovic, Csikladze szlovák, grúz kettős ellen 5:7, 6:1, 6:2-re végződő mérkőzést Balázs. – Egyébként nem vagyok egy izgulós típus, szerencsére a társam sem, ráadásul majdnem ugyanolyan teniszt játszik, mint én.”
Azt viszont nem állíthatjuk, hogy Selával összeszokott kettőst alkot, hiszen ez volt az első alkalom, hogy együtt indultak párosban, eddig csak egymás elleni mérkőzéseken találkoztak. Aztán az izraeli fiú megkérte Gyurit, vágjanak neki a Roland Garrosnak – és ez lett belőle.
"Szegény Sasát nagyon megviselte az utóbbi két mérkőzés, kétszázhúsz volt a pulzusa, már kezdett is őszülni, de azért tudott örülni a végén… – adott helyzetjelentést az edző, azaz Noszály Sándor állapotáról Balázs. – Sanyi rendkívül sokat tett a sikerért, rengeteg jó tanáccsal látott el, elmagyarázta, mikor milyen ütést célszerű választanom, illetve hogy adott szituációkban milyen megoldásra számíthatunk az ellenfél részéről. Mindenben igaza van.”
A finálé után számtalan újságíró érdeklődött Gyuriék felől, de a fotóriporterek sem pihentek, folyamatosan villogtak a vakuk. "Úgy éreztük magunkat, mint egy divatbemutatón, össze-viszsza mozgattak, Sela barátom mondta is, dobjuk le a pólónkat, hátha valamelyik magazintól kapunk valami jó szerződést… Óriási volt a felhajtás, mind a pályán a meccs után, mind a sajtószobában. Több mint ötszázan tekintették meg a finálét, szerintem többen voltak, mint az oszakai versenyen” – folytatta Balázs.
Nem véletlenül említette Oszakát, ezt megelőzően ugyanis ott aratta legnagyobb sikerét, a kiemelt kategóriás juniorviadalon egyesben diadalmaskodott – szombattól azonban nyilván a Párizsban kapott ezüsttálca a kedvenc "ékszere”.
Teljesítményével maradéktalanul elégedett, még ha egyesben nem is sikerült úgy számára a Roland Garros, ahogy azt eltervezte: a nyolcaddöntőben kapott ki a vasárnap döntőt játszó amerikai Bakertől. "Akkor persze, hogy mérges voltam, de így utólag már nem foglalkozom különösebben a vereséggel. Jóllehet, ha most nem nyerjük meg a párost, aligha mondhatnám ezt…”
És a pihenés? Szó sincs róla. A St. Pölten-i juniortorna után (amit megnyert) a budapesti challengerversenyen játszott, majd Párizsban, a jövő héten pedig a magyar bajnokság szerepel a programjában.

Francia nemzetközi bajnokság, Roland Garros, Párizs (15 675 316 dollár, salak)

Juniorok

Fiú páros


Döntő: Balázs György, Sela (magyar, izraeli)–Capkovic, Csikladze (szlovák, grúz) 5:7, 6:1, 6:2

Lány páros

Döntő: Frana, González-Penas (spanyol)–Bohmová, M. Krajicek (cseh, holland) 6:0, 6:3

WTA-torna, Wien Energie Grand Prix, Bécs (170 000 dollár, salak)

Selejtező

1. forduló: Sprem (horvát)–Kuti Kis Rita (magyar) 6:0, 6:2; Földényi Anna (magyar)–Molnár Eszter (magyar) 6:1, 6:3

Női ITF-torna, Olaszország (25 000 dollár)

1. forduló: Czink Melinda (magyar, 8.)–Dabek (amerikai) 1:6, 6:3, 6:3; Gubacsi Zsófia (magyar)–Sakowicz (lengyel) 6:3, 7:5. Nyolcaddöntő: Arvidsson (svéd, 5.)–Gubacsi Zsófia 7:6, 6:4; Czink Melinda–Ani (észt) 6:1, 6:1

Női ITF-torna, Csehország (10 000 dollár)

1. forduló: Fodor Zsuzsanna (magyar)– Kriegsmannová (cseh) 6:3, 6:3. Nyolcaddöntő: Hradecká (cseh)–Fodor Zsuzsanna 7:5, 7:6

Női ITF-torna, Törökország (10 000 dollár)

1. forduló: Babos Zsuzsanna (magyar, 8.)–Neri (brit) 6:1, 6:3. Nyolcaddöntő: Özgen (török)–Babos Zsuzsanna 7:6, 7:6
2021.05.12 10:52:27

Tenisz B. D. K.

Stollár Fannynak az Instagramon több mint 108 ezer követője van – nem ok nélkül.

2021.05.10 09:48:17

Tenisz B. D. K.

Oszaka azonban nemcsak a játékával hívja fel magára a figyelmet, hanem tüzes képeivel is.

2021.04.20 11:06:58

Tenisz L. PAP ISTVÁN

„Szenzáció lettem és maradtam azzal a valósággal, hogy Budapestről jöttem és a magyar főváros utam végcélja is.”

2021.04.19 11:10:46

Tenisz KLEIN RON

„Én kiadom magamból a maximumot a pályán, csak ez a maximum mostanság nem túl magas.”

2021.03.19 18:00:09

Tenisz KLEIN RON

Bemutatjuk az orosz éljátékost, aki ellen Fucsovics Márton idén már nem akar többet teniszezni.