Téli olimpia: nem hazáját képviseli a norvég rekorder

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.01.30. 17:53
Ha versenyzőként nem is, edzőként ott lehet a pjongcsangi olimpián Ole Einar Björndalen, a téli játékok legeredményesebb sportolója.

A fehéroroszok sílövőszövetsége kedden jelentette be, hogy a norvég klasszis a fehérorosz biatlonosok egyik edzőjeként vesz részt a jövő pénteken kezdődő olimpián. Anatolij Sztromszkij főtitkár elmondta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már engedélyezte számukra, hogy akkreditálják Björndalent, aki nem került be a norvég sportolói csapatba.

A 44 éves élő legenda azért maradt le versenyzőként a dél-koreai játékokról, mert a szezon világkupaversenyein nem szerepelt megfelelően. A sportág kiemelkedő alakja 1994-ben vett részt először olimpián, első érmeit 1998-ban, Naganóban szerezte. Ötkarikás versenyeken nyolc arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet nyert. Világbajnokságokon húsz győzelemnek volt részese, vk-viadalokon 95 alkalommal bizonyult a legjobbnak egyéni számban.

A fehéroroszok választása egyáltalán nem véletlen, mivel Björndalen felesége, Darja Domracseva a fehérorosz küldöttség tagja.

„Azért tettük meg ezt a lépést, hogy Dacsa lelkileg minél jobban rendben legyen – indokolt Sztromszkij, hozzátéve, hogy – Björndalen hatalmas tapasztalata nagy hasznára lehet az egész fehérorosz csapatnak.”

„Az olimpia minden versenyző számára kiemelkedő esemény, és számomra különösen fontos, hogy a férjem támogatását élvezhetem – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Domracseva. – Szuper, hogy ott lesz mellettem. Együtt fogunk edzeni, remélem, ez sokat segít majd.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik