Téli olimpia: Megérzésem szerint nyerünk érmet – Gyulay Zsolt

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2022.02.02. 12:59
null
Gyulay Zsolt szerint fog nyerni érmet a magyar küldöttség a pekingi téli olimpián (Fotó: Szabó Miklós)
Helyi idő szerint szerda késő délután megérkezett Pekingbe, a téli olimpia helyszínére Liu Shaoang olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombaton megválasztott új elnöke, Gyulay Zsolt. Utóbbi az MTI-nek azt mondta, megérzése szerint lesz magyar érem a pénteken kezdődő téli játékokon, és bízik benne, hogy nem is egy.

Liu azért érkezett egy héttel később a társai után, mert Magyarországon átesett a koronavírus-fertőzésen, és csak azt követően kelhetett útra, hogy egymást követő négy napon negatív Covid-tesztet produkált.

A koronavírus-járvány következtében kialakított szigorú protokoll szerint minden Kínába érkező a repülőtéren PCR-teszten esik át, és annak eredményét a szállodai szobájában kell megvárnia. Csak akkor lehet belépni az olimpiai buborékrendszerbe, ha a teszt eredménye negatív. Így Liu Shaoang leghamarabb csütörtökön tud a válogatottal edzeni.

A pekingi téli olimpia hivatalosan pénteken kezdődik, és a short trackesek versenye rögtön másnap rajtol, amikor vegyes váltóban már érmeket osztanak, illetve sor kerül a női 500 méter és a férfi 1000 méter selejtezőjére. Előbbiben Jászapáti Petra és Kónya Zsófia, utóbbiban pedig Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint Krueger John-Henry a magyar nevezett.

Gyulay Zsoltnak MOB-elnökként ez az első hivatalos külföldi útja.

„Most érkeztem meg hosszú út után. A pontos programomat még nem ismerem, de igyekszem minden helyre eljutni, ahol a magyarok szerepelnek. Az biztos, hogy csütörtökön szeretném felkeresni az olimpiai falut, a magyarok szállását. Ebben a koronavírusos helyzetben is szeretnék minél több kollégával megbeszéléseket folytatni” – mondta az MTI-nek Gyulay Zsolt, akivel szerdán együtt érkezett a kínai fővárosba Vékássy Bálint főtitkár és Fábián László sportigazgató, valamint a korábban pozitív koronavírustesztet adó, ezért a többiekhez egy héttel később csatlakozó Liu Shaoang, olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó.

„Február 12-én utazom haza, remélem, addig láthatok olyan versenyt is, ahol lesz magyar érem. Megérzésem szerint lesz érem, és bízom benne, hogy több is” – tette hozzá Gyulay Zsolt.

A MOB-elnök gépe helyi idő szerint szerda délután szállt le a pekingi nemzetközi repülőtéren, ott átesett a koronavírus-járvány miatti szigorú procedúrán, majd a szállodába vitték. Rá is vonatkozik az a szabály, hogy csak akkor hagyhatja el a szobáját, ha a reptéren vett PCR-tesztje negatív.

Az első magyar érdekeltségű versenyt szombaton tartják, amikor a rövid pályás gyorskorcsolyázók vegyes váltó számában érmeket osztanak, és ekkor rendezik a női 500 és férfi 1000 méteres selejtezőit is.

(MTI)

A Nemzeti Sportot tudósítja: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik