Téli olimpia: Ismét dúl a doppingos hidegháború – a Valijeva-ügy nemzetközi sajtóvisszhangja

MTI/K. B.MTI/K. B.
Vágólapra másolva!
2022.02.15. 12:12
null
Kamila Valijeva történetével az egész világ foglalkozik (Fotó: AFP)
A nemzetközi sajtó Oroszországon kívüli része elítélően írt a doppingügybe keveredett orosz Kamila Valijeváról, az orosz lapok ugyanakkor védelmükbe vették a pekingi téli olimpián szereplő 15 éves műkorcsolyázót – közölte a Magyar Távirati Iroda.

 

FRANCIAORSZÁG

L'Équipe
„Az olimpia árnyoldala. A pozitív minta óta a korcsolyaszövetség és a NOB vékony jégen táncol.”

Le Monde
„Nyolc évvel az orosz állami szintű doppingrendszer napvilágra kerülése után úgy tűnik, a történelem ismétli önmagát.”

OLASZORSZÁG

Gazzetta dello Sport
„A NOB, a doppingellenes küzdelem és a sport vereséget szenvedett. A 15 éves Valijeva felnőtt mezőnyben versenyez, ezért doppingszempontból is ugyanazoknak a szabályoknak kell érvényesnek lenniük az esetében. Micsoda öngól a sportágnak.”

Corriere della Sera
„Ebben a sajátos történetben eddig csak egy biztos: Moszkvában továbbra is aktív a tiltott anyagokkal dolgozó egészségügyi személyzet. Az elmúlt évek esetei ellenére a végén mindig van egy lyuk a szabályozásban, amely megakadályozza, hogy tiszta ítélet szülessen."

La Repubblica
„A jó öreg ártatlanság. Valijeva marad Pekingben, de az éremátadó elmarad. Ismét dúl a doppingos hidegháború, amelynek nincs győztese, csak sok áldozata. A bolond NOB képtelen megvédeni a sportolók álmait. A szabályoknak mindenkire kell vonatkozniuk, és ha Valijeva túl fiatal ahhoz, hogy bűnös legyen, akkor a többieket miért nem védik meg?”

EGYESÜLT ÁLLAMOK

New York Times
„A téli olimpia legvitatottabb esetében a szervezők úgy döntöttek, hogy elmaradnak azok az éremátadó ünnepségek, amelyeken Valijeva dobogóra áll. Ez sokakat feldühített, mert ártatlan sportolók bűnhődnek, és mert Oroszország gúnyt űz a szabályokból, ráadásul a doppingellenes küzdelemben is kudarcot vallott.”

USA Today
„Micsoda arconcsapás ez a tiszta sportolóknak. Sötét nap ez az olimpiai mozgalom és több ezer olimpikon számára, akik nem élnek teljesítményfokozó szerekkel."

ANGLIA

The Guardian
„Valijeva egy évekkel ezelőtt kialakult káosz foglya. A sportdiplomaták minden alkalommal keményen beszélnek Oroszországról, aztán felhígítják a büntetéseket. Ha nem ösztökélik az országot reformokra, vagy túlságosan félnek ahhoz, hogy az orosz sportolókat kizárják a versenyekről, akkor mitől változna meg a helyzet?"

Daily Mail
„Megint megtették. Ismét bemocskolták az olimpiát, a sportok fesztiválját. De Thomas Bach NOB-elnök megérdemelte ezt a megaláztatást, mert kinyitotta az ajtót a korrupciónak.”

OROSZORSZÁG

Kommerszant
„Valijevát nem lehet felelősségre vonni. A CAS ítélete jelentős győzelem orosz részről, figyelembe véve az ország ellen dolgozó szervezeteket. De ez még nem a végső siker, mivel nyitva maradtak a kérdések a csapatarany szempontjából. A további eljárásra már nyilvánvalóan Oroszország számára barátságtalan légkörben kerül sor.”

Szport Ekszpressz
„Oroszország nagy győzelmet aratott a bíróságon, Valijeva részt vehet az egyéni ötkarikás küzdelmekben. Az éremceremónia lemondása viszont a NOB szégyene, mert súlyosan sérültek Valijeva jogai.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik