Rp. gyorskori-vb: bronzérmet szerzett a férfiváltónk!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.10. 16:00
null
Bronzérmet szerzett a magyar váltó (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Az olimpiai bajnok magyar férfiváltó vasárnap bronzérmes lett a rövid pályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán.

 

A Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba, Varnyú Alex, Krueger Cole összeállítású négyes a dél-koreai és kínai kvartett mögött lett harmadik az oroszokat megelőzve.

A magyarok ezzel a harmadik hellyel sorozatban az ötödik világbajnokságról távoztak éremmel. A férfi staféta ezt megelőzően kétszer állhatott dobogón: 2015-ben ezüst-, 2017-ben bronzérmes volt.

 

HATODIK HELYEN ZÁRTUK AZ ÉREMTÁBLÁZATON
1. Dél-Korea 7 4 1
2. Hollandia 3 2
3. Kína 3 1
4. Kanada 2 2
5. Oroszország 1 3
6. Magyarország 1

Az 5000 méteres döntő legelején a világkupagyőztes magyarok köröztek az első pozícióban, de nem diktáltak nagy tempót, az iram pedig akkor sem változott, amikor előbb a kínai, majd a dél-koreai négyes állt az élre. A lassúbb futam kedvezett az egyik legjobbját, Liu Shaoangot sérülés miatt nélkülöző magyar stafétának, mert így nem szakadt le. A táv felénél már az orosz négyes is az Európa-bajnok magyar kvartett elé került, de a harmadik helyet egy jó váltásnál sikerült visszaszerezni. Már csak a verseny egyharmada volt hátra, amikor az oroszok ismét visszavették az utolsó dobogós pozíciót, ekkor a két ázsiai váltó ráadásul elszakadt a két európaitól, csakhogy utóbbiak két legjobbja, Szemjon Jelisztratov és Liu Shaolin ledolgozta a hátrányt.

A hajrára nem sok izgalom maradt, mivel az oroszok egy rossz váltásnál nemhogy visszacsúsztak a magyarok mögé, de még el is estek, innentől pedig nem volt reális esélye egyik csapatnak sem, hogy változtasson a kialakult sorrenden: a dél-koreaiak biztosan őrizték éllovas pozíciójukat, és a kínaiakat ezüstjét sem fenyegette a magyar csapat.

„Ádó nélkül ebben ennyi volt – mondta Burján, aki Liu Shaoang kézközépcsonttörésére utalt. – A taktikánk nem volt szép, csak utaztunk és abban reménykedtünk, hogy ha ott tudunk maradni, akkor valahogy összejön az érem. Ehhez kellett most az oroszok esése is.”

A magyar váltó olimpiai és Európa-bajnokként, valamint világkupagyőztesként és világcsúcstartóként indult a vb-n, de az utolsó hiányzó címet ezúttal nem sikerült begyűjtenie. Amint a 24 éves pécsi versenyző megjegyezte, erre ebben az összeállításban nem is volt esélyük, ráadásul ebben a szezonban nagyon jól kezdtek, de az idény végére elfogyott az erő, így jövőre azon kell dolgozniuk, hogy ez inkább fordítva legyen.

„Pénteken nem voltam formában, de a váltó miatt kifejezetten örülök, hogy a végén ment jobban, mert egyéniben amúgy sem volt esélyem érmet nyerni” – értékelt Varnyú.

Az amerikai születésű Krueger szintén azt mondta, a vasárnapi fináléban jobban teljesített, mint a szombati elődöntőben, és ez örömmel tölti el.

Liu Shaolin szerint kifejezetten nagy eredmény és a maximumot jelenti a magyar váltó számára, hogy öccse nélkül harmadik tudott lenni a világbajnokságon.

ÖSSZETETT

A férfiaknál a két távon is győztes dél-koreai Lim Hjo Dzsun, míg a nőknél a holland Suzanne Schulting lett aranyérmes összetettben a rövid pályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán.

Az izgalmasabb versenyt a nők küzdelme hozta, mert ott mindhárom távon más nyert, így kicsik voltak a különbségek az élmezőny tagjai között. Végül Schulting azzal előzte meg a címvédő és háromszoros összetett bajnok dél-koreai Csoj Min Dzsongot, hogy éppen legfőbb riválisa előtt megnyerte a 3000 méteres szuperdöntőt. A bronzérmet a szintén holland Lara van Ruijven szerezte meg. Schulting a brit Elise Christie 2017-es diadala után második európaiként lett összetett bajnok a nőknél.

A férfiaknál az 1000 és az 1500 méteren is aranyérmes Lim a szuperdöntőben is első lett, így nagy fölénnyel diadalmaskodott honfitársa, Hvang Tae Hon és az orosz Szemjon Jelisztratov előtt.

A legjobb nyolcat felvonultató szuperdöntőben egyetlen magyar sem volt érdekelt: a férfiaknál a tavaly ezüstérmes Liu Shaolin Sándor 10., Burján Csaba 20., míg Varnyú Alex 33. lett, a nőknél pedig Jászapáti Petra a 18., Bácskai Sára Luca meg a 27. helyen végzett.

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA-VB
FÉRFI ÖSSZETETT

1. Lim Hjo Dzsun (Dél-Korea) 102 pont
2. Hvang Tae Hon (Dél-Korea) 55
3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 44
...10. Liu Shaolin Sándor 5
...20. Burján Csaba
...33. Varnyú Alex

NŐI ÖSSZETETT
1. Suzanne Schulting (Hollandia) 81 pont
2. Csoj Min Dzsong (Dél-Korea) 76
3. Lara van Ruijven (Hollandia) 42
...18. Jászapáti Petra
...27. Bácskai Sára Luca

FÉRFI 1000 MÉTER
1. Lim Hjo Dzsun (Dél-Korea) 1:26.468 perc
2. Hvang Tae Hon (Dél-Korea) 1:26.657
3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 1:26.660
...10. Liu Shaolin Sándor
...20. Burján Csaba
...30. Varnyú Alex
Liu Shaolin Sándort az elődöntőben, Burján Csabát a negyeddöntőben zárták ki.

NŐI 1000 MÉTER
1. Suzanne Schulting (Hollandia) 1:28.986 perc
2. Csoj Min Dzsong (Dél-Korea) 1:29.187
3. Kim Boutin (Kanada) 1:29.211
...14. Jászapáti Petra
...17. Bácskai Sára Luca
Jászapáti Petra nem jutott tovább a negyeddöntőből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik